6 Aylık Bebek Yemek Tarifleri


6 Aylık Bebek Yemek Tarifleri

Bildiğimiz üzere bebekler ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmektedir. Altı ay sonrasında anne sütünün yanında bebeğe ek gıdalar da verilmeye başlanabilir. Ancak bu ek gıdaların bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bebekler için kolay yenilebilecek, kolay sindirilebilecek, katı halde olmayan ve genellikle mama şeklinde karşımıza çıkan yiyecekler altı aylık bebekler için uygundur. Altı aydan sonra bebeklere verilecek olan yiyecekler uygun kıvama ve bebekler için yeterli besin değerine sahip olmalıdır. Beslenme konusu bebekler için önemli bir konu. Bu nedenle anne ve baba ek gıdaları seçerken dikkatli olmalıdır. Örneğin, bebeğin gıda konusunda herhangi bir şeye alerjisi var ise buna dikkat edilmeli, reaksiyona neden olacak yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için başvurulacak ilk yol doktor ile görüşerek bir beslenme programı hazırlamasını istemek olabilir. Ayrıca kendinizde altı aylık bir bebek için en uygun gıdaları araştırarak öğünleri buna göre düzenleyebilirsiniz.

Ek gıdaların diğer bir avantajı da bebeğin bağışıklık sistemine katkı sağlamasıdır. Doğru gıdaların seçilmesi bebeği daha dirençli hale getirecektir. Altı aydan sonra özellikle de kış aylarında alınan ek gıdalar bebeğin hastalıklara karşı korunması için oldukça önemli.

6 Aylık Bebek Beslenmesinde Gıdaların Önemi

Bebek doğduktan sonra genelde altı aylık olana kadar sadece anne sütü ile beslenir. Altıncı aydan itibaren ise yavaş yavaş yarı katı gıdaların verilmesine geçilir. Altıncı ay oldukça kritiktir çünkü bebeğin beslenme alışkanlıklarının doğru şekilde kurulmaya başlandığı aydır. Anne sütünden alınan kalori bebeğin kalori ihtiyacının tamamını karşılayamaz hale gelir. Bu sebepten ötürü günlük uyku saatleri artmaya başlar. Tam bu zamanlarda verilecek katı gıdaların temel görevi anne sütünü destekleyici olacak şekildedir. Yani takviye gıda olarak adlandırılırlar ve bir yaşına gelene kadar takviye olarak verilmeye devam ederler.

Takviye gıda uygulamasına geçişin doğru zamanda yapılması bebeğin sağlığı açısından çok büyük önem taşımaktadır. Erken başlanması da geç başlanması da bebeğin ömür boyu çekeceği bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Anne sütüne ek olarak verilen katı gıdaların erken verildiği bebeklerde:

  • Çeşitli etmenlere karşı alerjiler gelişir,
  • Anne sütünden gelen saf minerallerden yoksun kalındığı için mineral ve vitamin eksiklikleri ile karşılaşılır,
  • Zamanından önce gelen katı gıdadan dolayı mide ve bağırsak fonksiyonlarında sorunlar ortaya çıkar. Bu duruma bağlı olarak da genellikle ishal gelişir.

Eğer anne sütüne takviye olması için verilen gıdaların olması gerekenden daha geç verilmesi gibi bir durum ortaya çıkarsa: Kalori eksikliğinden dolayı bebekte halsizlik gelişir,

  • Mineral ve vitamin eksikliğine bağlı olarak fiziki ve zihni gelişim sorunları ortaya çıkar,
  • Mide ve bağırsak fonksiyonlarında bozulmalar görülür. Erken verilmesinin aksine bu sefer kabızlık gelişimi görülür,
  • Motor fonksiyon olarak gelişen çiğneme ve yutmada zorlanmalar baş gösterir.

Görüldüğü üzere ideal bir zaman dilimi bulunmaktadır ve bu zaman dilimi gözlem yoluyla belirlenmektedir. Ek gıdaya geçiş sürecinde diğer önemli durumlar ise öğün sayılarının belirlenmesidir. Bebeklerin beslenme alışkanlıklarının şekillendirilmesinde bu oldukça önemlidir. Bebeğin biyolojik saatinin düzenlenmesi için öğün saatlerinin net olarak belirlenmesi ve buna göre hareket edilmesi gerekmektir.

Bebek bir yaşını doldurana kadar anne sütü ana besin kaynağıdır. Bebek ihtiyaçlarının yüzde seksenini anne sütünden karşılamaya devam eder. Bu durumda anne sütünün ana öğün olarak konumlandırılması gerekir. Yardımcı gıdalar ise diyet programındaymış gibi ara öğün olarak konumlandırılır. Bu şekilde bebek hem katı gıda tüketimini öğrenir hem de fiziki gelişimini sorunsuz olarak sürdürmeye devam eder. Altıncı ayına gelen bebeklerin günde üç ana üç de ara öğünü vardır.

Anne sütüne ek olarak katı gıdanın verileceği ilk gün çok önemlidir. Bir porsiyon katı gıdanın tamamının bir anda verilmemesi gerekir. Belirlenen miktarın bir kaşık kadarı anne sütü ile karıştırılarak verilmelidir. Tanıdığı bir tat ile karşılaşan bebeğin katı gıdalara alışması böylece daha kolay olacaktır. Ayrıca katı gıdanın verilmesi sırasında teşvik edici olunması oldukça önemlidir.

Altı aylık bebeklerin yiyebilecekleri şeyler genelde yarı katı yarı sıvı forma sahiptir. Bağırsak ve mide fonksiyonlarının çok gelişmemiş olmasına ek olarak dişlerinin de olmamasından dolayı böyle bir katı gıda takviyesi yapılmaktadır. Ayrıca alınan besinlerin bebeğin ihtiyaçlarına uygun olması gerekir. Bu katı gıdaları sıralamak gerekirse:

  • Yoğurt: Mayalanmış bir süt ürününün kalsiyum desteği açısından tüketilmesi oldukça faydalı olacaktır. Sütün yoğurda dönüşmesi sırasında fiziki bazı işlemler olur. Sütün içerisindeki laktoz parçalanarak dönüşür. Bu sayede bebeğin laktoza karşı hassasiyeti olsa bile kalsiyum desteği açısından sorun çıkmaz. Yoğurt tüketimi sayesinde bebek farklı tatlara da bir geçiş süreci sonunda alışmış olur.
  • Sebze Püreleri: İçerdikleri vitamin, mineral ve yararlı maddeler bakımından oldukça zengin olsalar da katı halleri ile bebekler tarafından sebzelerin tüketilmesi mümkün değildir. Bebeklerde görülen bağırsak problemlerini minimuma indirmek için sebzelerin verilmesi gerekmektedir. Bunun da en iyi yolu püre haline getirmektir. Patates, domates, salatalık ya da isteğe göre diğer meyveler haşlanır. Haşlandıktan sonra makineden geçirilerek püre haline getirilir ve arzu edilirse anne sütü ile karıştırılarak bebeğe verilir. Böylece lifli yapıları bebeğin bağırsak ve mide fonksiyonlarını düzenler.
  • Meyve Püreleri: Bebeğin vücudunu vitaminler açısından desteklemek amacıyla meyve verilmesi şarttır. Ayrıca bebeğin şeker ihtiyacı da karşılanmalıdır. Bu amaçla meyveler püre haline getirilebilir. Hatta posalı meyve suyu olarak da verilebilirler. Dikkat edilmesi gereken şey hazır ürünlerin verilmemesidir. Mutlaka organik ve iyi yıkanmış meyvelerin evde püre haline getirilmesi gerekmektedir.

İlk katı beslemede genelde bir çay kaşığı kadar verilmelidir. Sonrasında ise yavaş yavaş artırılmalı ancak üç – dört çay kaşığını geçmemelidir. Bir yaştan itibaren ise daha katı besinler yardımıyla süreç devam ettirilmelidir. Genelde bebekler bir buçuk ile iki yaşları arasında sütten tamamen kesilmektedir. Bu sürecin sonuna kadar püre, yoğurt takviyesi sürekli olarak yapılmalıdır. Birinci yaşa kadar inek ve keçi sütü tavsiye edilmez.

Nasıl Beslenme Sağlanmalıdır?

Altı aydan sonra başlanan ek gıdalar anne sütü ile birlikte tüketilmelidir. Bebek en azından sekiz aya kadar anne sütünü de almaya devam etmelidir. Bunun yanı sıra bebeğin beslenmesi için uygun, tüketimi ve sindirimi kolay ek gıdalar ya da mamalar tercih edilmeli. Doktora danışarak bilgi almakta bu konu için önemli bir ayrıntı. Doktor size en doğru besinleri veya mamaları önerecektir. Ayrı olarak bebeğinizin beslenme programına uygun olarak gıdalara başlamanız en doğrusu olacaktır. Örneğin sabah uyandığında anne sütü verildiyse kahvaltıda ya da öğleden sonraki öğünde ek gıdalara başvurulabilir.

Ek Gıdalar Olarak Neler Tüketilmelidir?

Altı aylık bir bebek henüz ek gıda alımına yeni başlayacağı için seçilecek besinler konusunda titiz olmak önemli. Öncelikle doktor tavsiyelerine ve daha sonra kendi araştırmalarınıza göre bir beslenme programı belirleyebilirsiniz. Altı aylık bir bebeğin yiyebileceği besinlerden bazıları aşağıdaki gibidir.

Yoğurt

Ek gıda olarak bebeklere gönül rahatlığı ile verilebilecek ilk besindir belki de yoğurt. Hem sindirimi kolaylaştırır hem de uyku düzeni sağlar. Uyku problemi yaşayan bebeklere de iyi geldiği gözlemlenmektedir.

Sebze Çorbaları

Belki de bebeğe besin değeri açısından zengin, gönül rahatlığı ile yedirebileceğiniz en güzel besin çorbalardır. Baharat, tuz ve benzeri eklemeler yapmadan bebeğinize güzel bir sebze çorbası hazırlayıp yedirebilirsiniz. Çorbanın içerisine havuç, patates, brokoli gibi birçok sebze ekleyebilir çorbayı lif ve vitamin açısından zenginleştirebilirsiniz.

Hazır ya da Evde Hazırlanmış Mamalar

Mamalar da altı aydan sonra bebek için önemli besinlerdendir. Ancak doğrusunu seçerek almak önemli bir konu. Eğer hazır alma taraftarı değilseniz de yine sebzelerle ya da meyvelerle bebeğiniz için uygun bir mama hazırlayabilirsiniz.

Altı Aylık Bebekler İçin Hazırlanabilecek Ek Gıda Tarifleri

Tarif 1

Malzemeler

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı pirinç
  • 2 çay kaşığı yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı un (tavsiye tam buğday unu)
  • 1,5 çay bardağı su
  • Varsa kemik ya da et suyu
  • 1 çimdik tuz
  • 1 tatlı kaşığı yağ (zeytinyağı ya da tereyağı)
  • Kuru nane

Hazırlanışı

Öncelikle malzemeleri rahatça karıştırabileceğiniz derin bir kaba su, yoğurt ve yumurtayı ekledikten sonra mikser yardımı ile bunların hepsini çırpın. Su tamamı ya da yarısı kadarı yerine et, tavuk ya da kemik suyu da kullanılabilir. Ardından uygun bir tencere alıp yıkanmış pirinçler ile birlikte hazırlamış olduğunuz suyu karıştırarak pişirmeye başlayın. Kaynayana kadar karıştırmayı unutmayın. Daha sonra ayrı bir tavada kavurduğunuz naneyi de çorbaya ilave edin. Çorba bebek için uygun sıcaklığa geldiğinde gönül rahatlığıyla yedirebilirsiniz.

Tarif 2

Malzemeler

  • Bir muzun yarısı
  • Bir armudun yarısı
  • Bir kivinin yarısı
  • 3 adet hurma
  • 3 adet kuru kayısı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

Hazırlanışı

Öncelikle kuru kayısı ve hurmaları haşlayarak kabuklarını soyun. Daha sonra bunları bir kaba alıp üzerine kivi, muz ve armudu ilave edin. Hepsini bir kaba toparladıktan sonra yoğurdu da ekleyip blender yardımı ile mama kıvamını alana kadar iyice ezin. Tarifimiz bu şekilde hazır olacaktır. Bebeğinize gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz.

Tarif 3

Malzemeler

  • 1 adet ufak kereviz
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 adet küçük havuç
  • 1 adet patates
  • 2 tablet et suyu (ev yapımı olmalı)
  • 2 su bardağı su
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı

Öncelikle bütün sebzeleri güzelce yıkayıp, soyup doğradıktan sonra haşlayın. Yumuşayıncaya dek pişirin. Ardından bütün sebzeleri bir kaba alıp zeytinyağını ekleyerek ezin. Ezerken blender kullanmak daha kolay olacaktır. Soğuduktan sonra bebeğinize rahatlıkla yedirebilirsiniz.

Tarif 4

Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 yemek kaşığı yulaf tozu
  • Bir elmanın dörtte biri
  • 1 tutam tarçın

Hazırlanışı

Öncelikle tencereye suyu koyup içerisine pirinç ile yulaf tozunu ekleyin. Renkleri hafif koyulaşıncaya dek bu karışımı pişirin. Yeterince piştikten sonra ateşten alıp soğumaya bırakın. Ardından hazırladığınız elmayı (rendelemek gerekiyor) muhallebinin içerisine karıştırın. Son olarak tarçını da ekleyerek muhallebiyi karıştırın. Bu işlemden sonra muhallebi yenmeye hazır hale gelecektir. İster hemen ister daha sonra bebeğinize yedirebilirsiniz.