Bölgesel Zayıflamaya Yardımcı Yağlar


Bölgesel Zayıflamaya Yardımcı Yağlar

Bölgesel Zayıflamaya Yardımcı Yağları aşağıda özellikleri ile beraber belirtmekteyiz.

Portakal Yağı

Portakal yağı, portakalın kabuğundan soğuk presleme yöntemi ile elde edilen uçucu bir yağdır. Birçok kullanım alanı olan portakal yağının sağlık için de faydaları bulunmaktadır.

Portakal yağı içeriğindeki C vitamini sayesinde antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede vücutta enflamasyon sonucu oluşan istenmeyen toksin maddelerin atılımında yardımcı olur. Vücudun içten temizlenmesi sağlar. İdrar söktürücü ve ödem giderici özelliği sayesinde bölgesel şişkinliklerin giderilmesini sağlar.

Portakal yağının keskin kokusu rahatlatıcı ve huzur verici doğal bir antidepresandır. Bu özelliği sayesinde stres yönetiminde, depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılmaktadır. Japonya'daki Mei Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, portakal yağının katılımcıda antidepresan ilaç alımının azaltılmasında yardımcı olduğunu göstermektedir. Depresyon ile kilo alımı doğru korelasyon göstermektedir. Bu sebeple portakal yağının hem iştah baskılayıcı etkisi sayesinde aşırı yeme krizlerinin giderilmesine, hem de antidepresan özelliği sayesinde depresyona iyi geldiği araştırmalar ile kanıtlanmıştır.

İçeriğinde bulunan antiseptik maddeler sayesinde bağışıklığı arttırır. Boğaz ağrılarında, grip, soğuk algılığı tedavisinde kullanılabilir. Solunum yolu ile teneffüs edilebileceği gibi, suyun içine birkaç damla damlatılarak da kullanılabilir. Boğaz ağrıları için ise, ılık tuzlu suyun içine birkaç damla damlatılıp gargara olarak kullanılması tavsiye edilir.

Portakal yağı uçucu bir yağ olduğundan vücuda masaj için uygulanırken başka bir taşıyıcı yağ ile seyretilmesi önerilmektedir. Bölgesel yağlanmanın fazla olduğu bölgelerde masaj yağı olarak kullanılabilir. Bu bölgedeki kan dolaşımını hızlandırır ve yağ hücrelerinin yıkımına yardımcı olmaktadır.

Portakal yağı içeriğindeki C vitamini sayesinde ciltteki kolajen üretimini arttırır. Böylelikle kırışıklık oluşumunu da engeller. Pürüzlü, çizgili görünümün giderilmesine yardımcıdır. Ayrıca selülit görünümünün giderilmesi içinde basen-kalça bölgesinde masaj yaparak kullanılabilir.

Portakal yağı üç farklı şekilde uygulanabilir.

Solunum yolu ile: Sakinleştirmesi veya iştahı baskılaması için portakal yağı şişesinden veya bir pamuğun üzerine birkaç damla damlatarak teneffüs edilmelidir. Yemekten önce yapıldığında kişinin enerjisini arttırır, iştahı baskılar ve gereksiz enerji alımına neden olacak aşırı yemelerin önüne geçmede yardımcı olabilir.

Su ile birlikte: Vücudu içten temizleme görevi için, antiseptik, anti-inflamatuar özellikleri için 1 bardak suya birkaç damla damlatılarak içilir. Ayrıca yine iştahı baskılaması için de su ile birlikte tüketilebilir.

Masaj yağı olarak: Portakal yağının cilt üzerindeki yaşlanma karşıtı etkileri için seyreltilerek masaj yağı olarak kullanılması önerilir. Ayrıca bölgesel yağlanmayı ve selülit görünümünü gidermesi için de masaj yağı olarak kullanılabilir. Portakal yağının güneşe çıkarken kullanılmaması önerilmektedir. Ayrıca hamileler, kronik hastalıkları olanlar, portakal alerjisi olan kişilerde kullanımı sakıncalı olabilir. Portakal yağının fazla kullanılması mide bulantısına ve kusmaya sebep olabilir.

Biberiye Yağı

Biberiye yağı, sağlık için birçok farklı alanda kullanılan uçucu bir yağdır. Saç uzamasını hızlandırma, zihinsel açıklığı artırma, solunum problemlerini hafifletme ve ağrıyı azaltma gibi özellikleri sayesinde giderek daha önemli ve popüler hale geldi.

Biberiye Esans Yağı Nedir?

Biberiye esans yağı, biberiye bitkisinden elde edilir. Yemeklerde baharat olarak, bitkisel tedavi ve kozmetik ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Biberiye Yağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Sindirim Sistemi Üzerindeki Faydaları

Biberiye yağı hazımsızlığı ve mide kramplarını gidermek, kabızlık ve şişkinlikten kurtulmak için kullanılır. Ayrıca araştırma, biberiye esans yağının sindirim sürecinin önemli bir parçası olan safra oluşumunu ve salgılanmasını düzenlemeye yardımcı olduğunu gösterdi. Aynı zamanda kan akışını uyarır ve dolaşımı geliştirir, bu da gıdalardaki besin maddelerinin emilmesine yardımcı olur. Böylelikle besinlerin emilim probleminden kaynaklanan hazımsızlık, şişkinlik ortadan kalkar.

Ağız Sağlığı Üzerindeki Faydaları

Biberiye özü, bir dezenfektandır ve ağız sağlığı için gargara olarak kullanılır. Ayrıca ağızdaki istenmeyen kokunun giderilmesine de yardımcı olur. Biberiye esans yağı, oral bakterileri yok ederek, diş eti iltihabı, plak birikimi ve diğer diş ve ağız problemlerini engelleyebilir.

Saç Bakımında Kullanımı

Biberiye yağı ve biberiye çayları şampuanlarda ve saç bakımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Biberiye yağı düzenli olarak tüketildiğinde saçları daha uzun ve daha güçlü hale getirir. Biberiye yağının, erken saç dökülmesini yavaşlattığı da düşünülmektedir. Kel erkeklerde veya erkek tipi kellik oluşmaya başlayan kadınlarda tonik olarak kullanıldığında olumlu sonuçlar gözlemlenmiştir.Biberiye esans yağı, kuru saç derisi için de faydalıdır. Biberiye yağı ile saç diplerine düzenli masaj, kafa derisini besler ve kepeğin önlenmesini sağlar.

Cilt Bakımında Kullanımı

Biberiye esans yağı, saç bakımında tercih edildiği kadar cilt bakımında tercih edilmemektedir. Ancak egzama, dermatit, yağlı ve akneli cildin tedavisinde kullanılabilir. Antimikrobiyal ve antiseptik özelliklere sahiptir. Biberiye uçucu yağı, topikal bir yağ ile karıştırılarak uygulandığında kuruluğun giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca düzenli olarak uygulandığında veya nemlendiricilerin içine ilave edildiğinde cilde parlaklık kazandırır.

Kognitif Fonksiyon için Faydaları

Biberiye esans yağı sınav dönemlerinde sıklıkla öğrenciler tarafından kullanılır çünkü konsantrasyonu arttırır ve verimli çalışmaya yardımcı olur. Zihinsel aktiviteyi canlandırır ve depresyon, zihinsel yorgunluk ve unutkanlık için iyi bir çözümdür.2003 yılında yapılan bir araştırmada, bir sınav sırasında biberiye yağını teneffüs eden 144 katılımcının, bilişsel işlevlerini önemli ölçüde daha iyi gösterebildiklerini tespit ettiler. Sinirsel aktiviteyi arttırdığı için, Alzheimer hastalığını yavaşlatmak için alternatif bir tedavi olarak biberiye yağı kullanılabilir.

Stres Yönetimi için Faydaları

Biberiye esans yağının solunumu ile beyni rahatlatması dışında tükürükteki kortizol seviyesini de azalttığı kanıtlanmıştır. Kortizol, strese karşı vücudun "kaç veya savaş" yanıtı sırasında salınan ana stres hormonlarından biridir. Kanda bulunan aşırı kortizol, kronik stresi meydana getirir. Hormonal dengenin bozulmasıyla vücuda zarar verir. 2007'de yayınlanan bir araştırmada, biberiye yağı ve lavanta yağı beş dakika boyunca teneffüs edildiğinde, salgılanan kortizol seviyelerinde azalma gözlemlenmiştir. Bu sebeple kronik stresle mücadelede biberiye yağı kullanılabilir.

Ağrıyı Hafifletme Özelliği

Biberiye esans yağı baş ağrısı, kas ağrıları, romatizma ve hatta artrit tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yağ ile ağrının olduğu bölgeye masaj kişiyi hızlıca rahatlatır. Biberiye yağı ile buhar banyosu yapılması, romatizma tedavisinde etkilidir.

Bağışıklık Sistemine Faydaları

Antioksidanlar, vücuttaki enfeksiyon ve hastalıklarla mücadelede kullanılan savunma mekanizmalarıdır. Bu nedenle antioksidanların aktivitesini arttıran yiyecekler veya esans yağlar genel olarak sağlığa büyük fayda sağlamaktadır. Biberiye esans yağının, kortizol düzeylerini azalttığını tespit eden aynı çalışmada, deneklerin vücutlarındaki atıl serbest radikal aktivitesinin de önemli ölçüde arttığı tespit edildi. Biberiye esans yağının düzenli olarak kullanılması veya teneffüs edilmesi bağışıklık sisteminin gücünü artırır ve kanser ve kalp rahatsızlıkları da dahil olmak üzere serbest radikallere bağlı tüm hastalıklarla mücadelede yardımcı olmaktadır.

Limon Yağı

Limon Esans Yağı Nedir?

Limon esans yağı; limon kabuğunun soğuk preslenmesi ile elde edilir. Limon esans yağı deri hastalıkları, stres yönetimi, ateş, enfeksiyonlar, astım, obezite, uykusuzluk, mide sorunları ve yorgunluk gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Bu sebeple kullanımı son yıllarda önemli ölçüde artmıştır.

Limon Yağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Cilt bakımında kullanımı

Limon yağı cildin parlaklığını düzenlemek için kullanılır. Akne oluşumunu azaltır, hasar görmüş cildi besler ve nemlendirir. Doğal olarak cildi sıkılaştırma özelliğine sahiptir ve sarkma veya yorgun görünümlü cilde iyi gelir. Antiseptik özellikleri, sivilcelerin ve çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur. Limon, ciltteki aşırı yağlanmanın azaltılması için de kullanılabilir. Ayrıca vücuttaki selülit görünümünün azalması içinde limon yağı masaj yapılarak uygulanabilir.

Stres yönetimi için kullanımı:

Limon yağı doğal bir sakinleştiricidir. Zihinsel yorgunluk, baş dönmesi, kaygı, ve sinirsel gerginliğin giderilmesinde yardımcı olur. Olumsuz düşüncelerin yok olmasını ve zihnin tazelenmesini sağlar. Ayrıca bu yağın teneffüs edilmesinin konsantrasyon ve uyanıklığın artmasına yardımcı olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle limon yağı, çalışanların verimliliğini artırmak için ofislerde oda spreyi olarak kullanılabilir.

Bağışıklık sistemine faydaları:

Limon yağı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahip yüksek miktarda C vitamini içermektedir. Ayrıca, beyaz kan hücrelerini uyarır, böylece hastalıklarla mücadelede etkili olur. Bu yağ aynı zamanda vücuttaki kan dolaşımını da geliştirir. Uluslararası Gıda Mikrobiyolojisi Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, limon yağının, uçucu yağlar arasında en güçlü anti-mikrobiyal ajan olduğu ortaya konulmuştur.

Solunum sistemine faydaları

Limon yağının astım tedavisinde kullanılır. Limon aroması solunum yollarını ve sinüsleri temizleyerek, uygun hava akışı ve sürekli solunumu sağlar.

Sindirim sistemine faydaları

Limon yağı gaz giderici özelliği sayesinde hazımsızlık, mide asitliğinin artması, mide bulantısı ve kramp gibi çeşitli mide problemlerinin tedavisinde kullanılabilir. Yapılan bir araştırmada hamile kadınların mide bulantısını geçirmek için limon yağı kullanılmıştır. 4 gün sonunda limon uçucu yağı sayesinde hamilelerdeki bulantı ve kusmada ortalama% 33 azalma sağlandığı gözlemlenmiştir.

Saç bakımında kullanımı

Limon yağı saç derisine tonik olarak kullanılabilir. Güçlü , sağlıklı ve parlak saçlar için limon yağı kullanılır. Kepekli saç derisi ve egzama tedavisinde de kullanılabilir.

Kilo kaybında faydaları

Limon yağı, iştah mekanizmasını kontrol ederek, kilo kaybına yardımcı olur. Yapılan bir araştırmada, limon esans yağının teneffüs edilmesiyle, vücut yağlarının parçalanmasını sağlayan nörolojik yolağın etkileştiği kanıtlanmıştır.

Greyfurt Yağı

Greyfurt Esans Yağı Nedir?

Greyfurt esans yağı, greyfurt meyvesinin kabuğunun soğuk preslenmesi ile elde edilir. İçeriğindeki D-Limonene sayesinde kanserden korucuyucu özelliği vardır. Greyfurt esans yağı, diüretik, dezenfektan, uyarıcı, antidepresan ve antiseptik özellikleri sayesinde sağlık açısından çok önemlidir.

Greyfurt Esans Yağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık Sistemine Faydaları

Meyvesi gibi, greyfurt uçucu yağı da antioksidan açısından zengindir. Öncelikle bol miktarda C vitamini içerir. C vitamini, greyfurt esans yağında bulunan diğer antioksidan bileşenlerle birlikte bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikallere karşı savaşır. Greyfurt esans yağı, vücudu erken yaşlanma, dokuların bozulması, görme ve işitme kaybı, zihinsel ve fiziksel yavaşlama, sinir bozuklukları gibi sağlık sorunlarından korumada etkilidir.

Greyfurt esans yağı antiviral ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde vücut yeni enfeksiyonlardan korur, aynı zamanda mevcut enfeksiyonları ortadan kaldırır. Kolon, mide, bağırsak, üriner sistem, boşaltım sistemi ve böbreklerin enfeksiyon tedavisinde özellikle etkilidir.

Greyfurt özlü yağı antiseptik özelliği sayesinde; çürük, yara, kesik ve aknenin üzerinde mikrobiyal enfeksiyon gelişmesini önlemek için kullanılır. Ayrıca, antiseptik olarak, yaraların tetanoz gelişmesini veya fosseptik hale gelmesini önler. Araştırmalar, greyfurt yağının E. Coli ve salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıkların nedeni olan güçlü bakteri suşlarıyla bile savaşabileceğini göstermektedir.

Hormonal Sisteme Faydaları

Greyfurt esans yağının hem beden hem de zihin üzerinde uyarıcı etkileri vardır. Beyni aktif hale getirerek uyarır ve düşünce gücünü arttırır. Ayrıca endokrin bezleri uyararak hormonların ve enzimlerin doğru bir şekilde salınmasını sağlar. Mide sıvısı ve safra salgılarını salınımında etkilidir. Ayrıca lenfatik, dolaşım ve boşaltım sistemini uyarır.

İştah Mekanizması ve Zayıflamada Faydaları

Greyfurtta bulunan bazı aktif maddeler, metabolizmayı hızlandırarak ve iştahı azaltarak kilo kaybında yardımcı olur. İçme suyuna birkaç damla ekleyerek veya solunum yoluyla teneffüs ederek kullanılabilir. Selülit görünümünün giderilmesi veya bölgesel zayıflama için ise topikal olarak uygulanmalı veya masaj yapılmalıdır.

Ayrıca yine topikal olarak az miktarda cilde uygulandığında, iyi bir diüretik ve lenfatik uyarıcıdır. Düzenli uygulama sayesinde, iştahı azaltabilir ve kilo yönetimine yardımcı olabilir.

Boşaltım Sistemine Faydaları

Greyfurt esans yağının diüretik özellikleri idrar sıklığını ve hacmini artırarak vücudu toksinlerden arındırır. Fazla miktarda bulunan su, yağ, sodyum, ürik asit ve diğer toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur ve ayrıca kalp sağlığını sağlamak için kan basıncını düşürür.

Greyfurt yağının bir diğer yararı da antifungal özelliklere sahip olmasıdır. Bu sayede Candida virüsü belirtilerine neden olan maya ve bakterilerin yok edilmesini sağlar.

Lenfatik Sisteme Faydaları

Greyfurt esans yağı iyi bir lenfatik maddedir. Lenfatik sistem insan vücudunda hayati bir rol oynar ve istenmeyen toksik maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Greyfurt yağı lenfatik sistemin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar ve aktivitesini arttırır. Böylece toksinlerin vücuttan atılımı sağlanır. Selülit, romatizma, artrit, gut ve böbrek taşı gibi problemlerle mücadele eder.

Nane Yağı

Nane yağı uzun yüzyıllardır kullanılan sağlık için birçok faydası olan bir uçucu yağdır. Nane bitkisinden elde edilen yağın aktif maddeleri arasında mentol bulunmaktadır. Mentol ferahlatıcı kokusu sayesinde baş ağrısı, mide bulantısı ve stres gibi birçok rahatsızlıkta tedavi yöntemi olarak kullanılır.

Nane Yağının Sağlığa Başlıca Faydaları Nelerdir?

  • Nane yağının en bilindik faydaları;
  • Ağız kokusunun giderilmesi yardımcıdır.
  • Baş ağrısını hafifletir.
  • Kas ağrılarına iyi gelir.
  • Stres yönetimde yardımcıdır.
  • Konsantrasyon sağlamada yardım eder.
  • Solunum yollarını temizler.
  • Enerji verir.

Nane Yağı Hangi Durumlarda, Nasıl Kullanılmalıdır?

Ağız Sağlığı için Nane Yağı Kullanımı

Nane yağı özellikle ağız kokusunu gidermede sıklıkla tercih edilir. Ferahlatıcı kokusu sayesinde doğal ve pratik bir yöntemdir. Nane yağını su ile gargara yaparak ağız kokusunun giderilmesi sağlanır. Ayrıca antiseptik özelliği sayesinde ağızdaki bakterileri öldürerek, ağız ve diş sağlığını korur.

Kas Ağrısında Nane Yağı Kullanımı

Nane yağı kas ağrıları veya baş ağrıları için kullanılabilir. Doğal bir kas gevşetici ve ağrı kesicidir. Ağrının olduğu bölgeye masaj, rahatlama sağlayacaktır. Nane yağı uçucu bir yağ olduğundan, cilde zarar vermemesi için farklı yağlarla inceltilerek kullanılmalıdır.

Solunum Yollarını Rahatlatmak için Nane Yağı Kullanım

Nane yağı içeriğindeki mentol sayesinde solunumu rahatlatır. Sinüs tıkanıklığı, astım, bronşit, soğuk algınlığı nedeniyle solunum yollarındaki hastalıklarda nane yağını teneffüs etmek rahatlatıcı etkiye sahiptir. Ayrıca balgam söktürücü özelliği vardır.

Cilt Bakımı için Nane Yağı Kullanımı

Egzama, akne veya sedef gibi cilt problemlerinde tercih edilen yağlardandır. Uçucu bir yağ olduğu için yüze uygulamadan önce taşıyıcı bir yağ ile inceltilmesi gerekir. Cildi rahatlatır ve sorunların giderilmesinde yardımcı olur.

Ateş Düşürmek için Nane Yağı Kullanımı

Nane yağının içeriğindeki mentol sayesinde soğutucu, ferahlatıcı bir etkisi vardır. Özellikle de çocuklardaki yüksek ateş sorunu için nane yağının taşıyıcı başka bir yağ ile karıştırıp çocuğun boynunun ve ayaklarının altına masaj faydalı olur. Küçük çocuklarda ateş düşürücüler yerine nane yağı tercih edilebilir.

Kilo Kaybı için Nane Yağı Kullanımı

Nane yağı iştah baskılama özelliğine sahiptir. Yemeklerden önce solunum yolu ile teneffüsü veya göğüsün nane yağı ile ovulması daha az yemek yemeye sebep olmaktadır. Ayrıca kişinin enerjisini yükselterek, enerji harcamasını arttırır ve kilo kaybı sürecinde yardımcı olur. Nane yağı kan dolaşımını arttırır ve metabolizmayı hızlandırır.

Mikrobiyal Canlılara Karşı Nane Yağı Kullanımı

Nane yağı; antiviral, antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde çeşitli hastalıklara karşı bağışıklığı arttırmaktadır. Midede bakteriler nedeniyle oluşan gaz problemlerinde, virüs nedeniyle oluşan gribin iyileştirilmesinde, ayaktaki mantarın tedavisinde nane yağı kullanılabilir.