Buğulama


Buğulama

Buğulama yüksek su oranına sahip yiyeceklerin herhangi bir su ilavesi yapmadan kendi sularıyla pişmelerini sağlayan tekniktir. Bu tekniğin uygulanabilmesi için pişirilen yiyeceğin yüksek su oranına sahip olması gerekir. Yeterli suya sahip olmayan besinler buğulama tekniği ile pişirilmeye çalışılırsa muhtemelen tam pişmeden yanacaktır.

Bir yiyeceğin tam pişmesi oldukça önemlidir. Tarihsel olarak konuşacak olursak ilkel çağlarda henüz ateş bulunmadan önce insanlar etleri pişirmeden yiyordu. Bu yeme şekli yüzünden normalde alacakları on birimlik besin yerine ancak bir birim alabiliyorlardı. Günümüzde de bu durum devam etmektedir. İyi pişmeyen yiyeceklerin besin değerleri insan vücudu tarafından tam olarak alınamaz. Buğulama tekniğine uygun olmayan gıdaların bu teknikle pişirilmesi sadece ve sadece besin değerlerinin ortadan kalkmasına sebep olur.

Buğulama Nasıl Yapılır ?

Ülkemizin bazı bölgelerinde oldukça popüler bir pişirme tekniği olan buğulama aynı zamanda çok sağlıklıdır. Bilindiği üzere diyetler uygulanırken neyin tüketildiğinde, nasıl pişirildiğine, ne zaman tüketildiğine büyük önem verilir. Sağlıklı pişirme tekniklerinin kullanılması sayesinde kilo verme süreci daha konforlu ve kısa hale gelir. Buğulama tekniği de olabilecek en sağlıklı pişirme tekniklerinden bir tanesidir. Başta balık yemekleri olmak üzere yemeklerin tamamında kullanılabilir. Ancak su içeriği yüksek olan besinler için daha uygundur.

Buğulama tekniğinin önemli detayı, pişirilecek yemeklere su ilavesinin yapılmıyor oluşudur. Yani besinler kendi suları, kendi vitaminleri ve kendi mineralleri ile pişmektedir. Bu da çok daha lezzetli olmalarını sağlamaktadır. Pişirme esnasında besinlerin kendilerinden salınan sular sos görevi görerek yemeğin lezzetini katlamaktadır.

Buğulama yapmak için derin bir tencereye ihtiyaç duyulur. Tencere hazırlandıktan sonra yemeğin içerisine katılacak sebzeler tabana yerleştirilir. Malzemenin tencerenin tabanına eşit miktarda yayılmasını sağlamak gerekir. Böylece eşit bir pişme sağlanır. Tabana yerleştirilecek sebzelerin su içeriğinin yüksek olması faydalı olacaktır. Yemeğin ana malzemesi en üste yerleştirilir. En üste ise baharatlar eklenir.

Malzemelerin tencereye yerleştirilmesinden sonra kapak tamamen kapatılır ve tencere ateşin üzerine yerleştirilir. Tabandaki malzemelerin yanmaması için ateşin en düşük seviyede olması gerekmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere buğulama tekniği uzun süren bir pişirme tekniğidir. Her malzemenin yeteri kadar pişmesi için tabana mutlaka sulu sebzeler yerleştirilmeli; mümkünse bu malzemelerden bir tanesi domates olmalıdır.

Buğulama Özellikleri

Buğulama tekniğiyle pişirilen yiyeceklerin besin değeri olduğu gibi tencerenin içerisinde kalır. Bu yüzden hassas hesaplar yapılan diyet listeleri için oldukça uygun bir pişirme tekniğidir. Ayrıca tamamen kendi suyuyla pişiyor olması sayesinde oldukça lezzetli besinler elde edilir. Elde edilen suyun içerisinde yiyeceğin besin değerlerinden başka bir şey bulunmaz. Örneğin bu teknikle pişirilen sulu bir et, pişirildiği tencerenin içerisine besin değerleri açısından oldukça yüksek değerlere sahip olan suyunu bırakacaktır. Bu su alınıp, diyetin başka öğünlerinde oldukça rahat bir şekilde kullanılabilir. Bu şekilde hem etin katı yapısı hem de sıvı yapısı tamamen değerlendirilmiş olur.

Buğulama ile Pişirmenin Sağlığa Faydaları

Buğulama yönteminde besinler kendi suları ile pişirilmektedir. Yani tüketilecek olan besinlere su takviyesi yapılmaz. Böylece daha konsantre bir yemek, daha lezzetli şekilde pişirilebilir. Su katılan yemeklerde tat seyrelmekte, tatla beraber de yemeğin faydası azalmaktadır. Toplam fayda eşit olsa da porsiyon başına düşen faydanın az olması sorundur. Buğulama pişirme yönteminde ise böyle bir sorun bulunmaz. Yemeğin pişmesini sağlayan besinlerin içerisinde bulunan vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan sudur.

Buğulama pişirme tekniğinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Buğulama yöntemiyle pişirilen yemekler oldukça sağlıklıdır. Pişirme tekniğinde kullanılan ateşin doğrudan yemeklere temas etmiyor oluşu ve pişirmeyi asıl yapan unsurun su olması sağlıklı olmasını sağlar.
  • Pişirmeyi sağlamak amacıyla herhangi bir malzemenin ilave edilmiyor olmasından dolayı buğulama pişirme tekniği ile pişirilen yemeklerin vitamin ve mineral oranları çok yüksektir.
  • Pişirme yönteminin doğal bir sonucu olarak yemekler çok lezzetlidir. Ortaya çıkan konsantre tat başta balıklar olmak üzere neredeyse tüm yemeklerin oldukça lezzetli olmasını sağlar.
  • Yemekler pişirilirken bir anda yüksek ısıya maruz bırakılmaz. Kısık ateşte pişirme yapılmasından dolayı yemekler çok uzun sürelerde pişerler. Bu sebepten ötürü de proteinler parçalanır, zar dokuları gevşer. Sindirim çok kolaylaşır.

Bunlara ek olarak onlarca fayda daha sayılabilir ancak bu faydaları dahi sağlıklı yemeklerin buğulama tekniği ile hazırlanması gerektiğini göstermektedir. Günümüzde diyet yapanların neredeyse tamamı en az bir öğünde buğulama yemek tercih etmektedir.

Hangi Besinler Buğulama Yöntemi ile Pişirilebilir?

Bir yiyeceğin buğulama tekniği ile pişirilebilmesi için gereken şart yüksek su miktarına sahip olmasıdır. Bu teknikle pişirilen gıdalar eğer yüksek su oranına sahip olmaz ise tam olarak pişmeden yanarlar. Genelde sebzeler ve balık bu tekniğe oldukça uygun gıdalar olarak karşımıza çıkar. Sebzelerin ve balığın lezzetinin en fazla öne çıktığı teknik buğulama tekniğidir. Diğer tekniklerde işin içerisine yağ veya su girdiğinden dolayı daha kompleks bir tat alınabilir. Buğulama tekniğinde ise su gibi ek malzemeler kullanılmadığından dolayı bu malzemelerin oluşturduğu yavan tattan da kaçınılmış olur. Ek olarak atılan yağ miktarı ise oldukça az olduğundan dolayı genel tadı etkileme kısmı oldukça kısıtlıdır.

Buğulamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu yöntemle gıdalar pişirilirken yağın oldukça az kullanılması gerekir. Teknik su ilavesi istemediğinden dolayı yağ eklenmesi mecburiyet haline gelir. Diyet listelerinde kalorinin kontrol edilerek kilo verilmesi esas amaç olduğundan dolayı, kalori dengesini bozabilecek yağ alımından uzak durulması açısından buğulama tekniği oldukça az yağ ile icra edilmelidir.Yoğun bir diyet listesi uygulayanlar için bir kalorinin daha değerli olduğunu söylemiştik. Bu bir kalorinin az alınması diyet listesinin o günkü programına pek etki etmese de alışkanlık haline getirilmesi genelini etkileyebilir. Ayrıca az kalori alımı ne kadar sorun ise çok kalori alımı da o kadar sorundur. Diğer pişirme tekniklerinde besinlerin içine giren ek malzemeler kalori artmasına sebep olmaktadır. Diyet listelerinde ise bu ek malzemeler için bir uyarı bulunmadığından dolayı çeşitli sapmalar ortaya çıkabilmektedir.