Diyet Fırın Yemekleri

Yazar: Uzm. Diyetisyen Tuğba Yaprak
Diyet Fırın Yemekleri
Diyet Fırın Yemekleri

Diyetteyken kızartma ve benzeri yağın fazlaca kullanılması gereken yöntemler yerine fırınlama daha çok tercih edilmelidir.

Fırında Pişirmenin Faydaları

Hepimiz tavada veya ocakta kolaylıkla yemek pişirebilmekteyiz ancak fırında pişirme işlemine yeteri kadar değer vermemekteyiz.

  • Fırın sadece yemeği pişirme görevinin yanında yemeğin lezzetini arttırıcı özelliği bulunmaktadır.

  • Yemeğin sadece pişmesinin yanında sağlıklı olması da önemlidir. Bu yüzden olabildiğinde az yağ koymak gerektiğini unutmayınız.

  • Sebze ve protein içeriği yüksek olan beyaz et ve balıkları fırında rahatlıkla pişirebilirsiniz.

  • Fırında Pişirme tekniğinde besinlerinizi daha kızarık olmasını istiyorsanız folyo veya pişirme kağıdı ile beraber sarmanız gerekecektir.

Fırın Neden Önceden Isıtılmalıdır ?

Diyetlerde ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kurulması sürecinde tüketilen besinler üzerine o kadar çok düşünülür ki en önemli mevzulardan bir tanesi olan besinlerin pişirilmesi hep atlanır. Ezberden söylenen ve tahminden öteye gitmeyen laflarla da diyet yapanlar yanlış yönlendirilir. Diyetler uygulanırken ve sağlıklı beslenirken en önemli şeylerden birisi tüketilecek besinin nasıl pişirileceğidir. Genel olarak haşlama, buğulama, ızgara, kızartma ve fırında pişirme gibi seçenekler vardır. Diyetlerin neredeyse tamamının kilo vermek amaçlı yapılıyor olmasından ve sağlıksız bir yöntem olmasından dolayı yağda kızartma seçeneği doğrudan elenir.

Geriye kalanlardan en sağlıklısı haşlama iken onu diğer yöntemler takip eder. Bu yöntemlerden bir tanesi de fırında pişirmedir. Fırınlar çok değişik pişirme yöntemlerinin uygulanabileceği oldukça faydalı cihazlardır. Sabit bir ısıda sürekli olarak pişiriyor olmaları, besinlerin geçişken bir süreç yaşamadan doğrudan aynı ısı tarafından pişirilmelerini sağlar. Bu şekilde de tüketilen besinlerin besin değerleri olduğu gibi korunabilir.

Fırınlar açıldıkları anda istenilen sıcağa ulaşmazlar. Kalitelerine ve yalıtımlarına; istenilen sıcaklığa bağlı olarak ilgili sıcaklığa gelmeleri on dakika kadar sürebilir. Bu on dakikalık süreç içerisinde besin fırına verilirse pişmeye başladığı zaman tam olarak kestirilemez. Yani sıfır dereceden başlayarak artan bir süreç görülür. Derecenin maksimuma ulaşmasıyla tam pişme gerçekleşse de besin değerlerinde sapmalar görülebilir.

Bilindiği üzere etlerin ve diğer sebzelerin tatları ile içlerinde barındırdıkları su arasında doğru orantı bulunmaktadır. Sıfır dereceden başlayarak artan derecelere giden bir pişirme sürecinde besinler sularını pişirilen kaba bırakmakta; sonra da buharlaştırmaktadır. Yani fırın önceden ısıtılmadığı takdirde besinlerin tatlarında ciddi azalmalar ile karşılaşılmaktadır. Tam bu sebeplerden ötürü diyet yaparken besinleri pişirmek veya sağlıklı yaşarken besinleri fırında pişirmek için yapılması gereken şey fırının önceden ısıtılarak pişirmeye hazır hale getirilmesidir. Bu sayede besinlerin kalori, vitamin, mineral ve su değerleri kolayca korunabilir. Diyetin yönetilmesi daha sağlıklı şekilde yapılabilir.

Fırında Karışık Sebze

Fırında Karışık Sebze Malzemeleri

  • 2 Adet Domates
  • 2 Adet Kabak
  • 1 Adet Kırmızı Biber
  • 2 Adet Patlıcan
  • 5 Diş Sarımsak
  • 3 Çorba Kaşığı Bitkisel Sıvı Yağ Çeşitleri
  • 1 Çay Kaşığı Taze Kekik
  • Tuz ve pulbiber

Fırında Karışık Sebze Yapılışı

2 adet kırmızı biber, 2 adet domates, 2 adet kabak, 1 adet kırmızı biber yıkanıp halka halka kesilir. Patlıcanlar acılıklarının gitmesi için tuzlu suda 10 dakika bekletip sudan geçirilir. Kurulayıp kenara alınır. Daha sonra fırın kabına sebzeler karışık olarak yerleştirilir. Bir kaba zeytinyağı, kekik, pul biber, karabiber ve tuz koyup karıştırılır ve sebzelerin üzerine gezdirerek dökülür. Kıyılmış sarımsaklar serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında sebzeler yumuşayana kadar pişirilir. Kekik yaprakları ile süslenerek servis edilir.

Fırında Karışık Sebze Besin Değerleri

  • Fırında karışık sebze yemeğinin bir porsiyonu yaklaşık 190 kcaldir.
  • Karbonhidrat: 8.9 g
  • Protein: 3.8 g
  • Yağ: 9.7 g

Fırında Patates Köfte Yemeği

Fırında Patates Köfte Malzemeleri

  • 5 Adet Orta Patates (Kabuklu)
  • 500 Gram Dana Kıyma
  • 5 Adet Domates
  • 1 Adet Yumurta
  • 1 Adet Sivri Acı Biber
  • 1 Demet Maydanoz
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber, 1 Çay Kaşığı Tuz (İyotlu), 1 Çay Kaşığı Kuru Nane, 1 Çay Kaşığı Şeker
  • 1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
  • 4 Dilim Ekmek

Fırında Patatesli İzmir Köfte Tarifi

İzmir köfte tarifi için; kıyma hariç diğer malzemeleri robotta çekilir. Kıymayı ekleyip elle yoğurularak, köfteleri hazırlayıp büyükçe yuvarlaklar yapılır. Az yağ ile teflon tavada kızartılır. (isteğe bağlı bu adım atlanabilir.) Ayrı bir tencerede domates sosu pişirilir. Bir fırın kabına kalınca doğranan patates dilimleri ve üzerine de köfteler dizilir. Domates sosundan birer kaşık her birinin üzerine gezdirilir ve kalan sos fırın kabına dökülür. 200 derecede patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Fırında Patatesli İzmir Köfte Besin Değerleri

  • Fırında patates köfte yemeği yaklaşık 190 kcaldir.
  • Karbonhidrat: 16.1 g
  • Protein: 12.3 g
  • Yağ: 8.3 g
WhatsappInstagram