Diyet Granola Bar


Diyet Granola Bar

Granola Bar Nedir?

Granolayı sağlıklı bir ara öğün atıştırmalığı olarak düşünebiliriz. Tatlı yeme isteğinizi giderebilecek en iyi alternatiflerden birisidir. İçeriğindeki yağlı tohumlar ile hem daha uzun süre doygunluğunuzu sağlayacak hem de B grubu vitaminler, mineraller ve protein açısından günlük besin ihtiyaçlarınızın bir kısmını karşılamanıza destek olacaktır. Ancak bu alternatif kilo kontrolü açısından beslenme ve diyet uzmanınız tarafından günlük önerilen miktarın dışında tüketilmemelidir. Granola evde kolayca hazırlanabilen diyet programlarınızda kolaylıkla yer verebileceğiniz bir besindir.

Diyete başlayan çoğu kişi market alışverişlerinde yulaf ve müslileri alır ve daha sonrasında diyeti bıraktığında bu ürünleri bozulmaya bırakır. Aslında tam bu noktada granola bar büyük bir kurtarıcı olarak ortaya çıkmaktadır. Hem bu ürünlerin kullanılmasını sağlamakta hem de kendinizi içeriğini bilmediğiniz yanlış tatlı alışverişleri ve seçimlerinden kurtarmaktadır.

Granola bar sayesinde günlük besin, vitamin, enerji ve protein ihtiyacınızı ara öğünlerinizde giderebilirsiniz. Granola bar tüketiminizi ara öğün alternatifi olarak değerlendirebilirsiniz. Haftasonu eşiniz, aileniz ve çocuklarınız ile beraber eğlenerek üretebileceğiniz bu tatlınızı işyerinizde çalışırken veya yoğun günlük temponuz sırasında çantanızdan çıkararak açlık hissettiğiniz durumlarda ısırıklar alarak kullanabilirsiniz.

Aşağıda Sizler için Armutlu Diyet Granola Bar tarifimizi veriyoruz. Sizde bu yiyeceği kendiniz üreterek içerisinde katkı maddesi olmayan mükemmel diyet ve zayıflamanıza yardımcı olacak bir tatlı hazırlamış olursunuz. Şimdiden afiyet olsun.

Granola Barın İçindekilerin Sağlığa Faydaları

İş yaşamı, şehir hayatı ve sosyal yaşam arasındaki koşuşturmaca süresince bazı öğünlerin atlanması muhtemeldir. Gerek diyet yaparken gerek de diyet yapmazken öğünlerin atlanması yapılacak en büyük hatalardandır. Öğünler atlanmasa dahi besleyicilikten uzak atıştırmalıklarla atlanması durumu da aynı olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Özellikle kahvaltının, öğle yemeğinin ve bazı durumlarda ara öğünlerin sorunsuzca atlatılabilmesi için granola bar oldukça etkili bir besindir. Granola barlarının kalorisi, içerisindeki malzemelere göre değişmekle birlikte oldukça düşüktür. Kalorisinin aksine besin değerleri ise oldukça yüksektir. Yani yeteri kadar granola bar tüketilmesi halinde hem oldukça besleyici bir öğün atlatılacak hem de fazla kalori alınmayacaktır. Tüm bunlar, granola barın tüketim hızının yüksek olmasından dolayı çok kısa sürede yapılacaktır. Yani hem iş hayatında hem de günlük koşturmacada granola barın tüketimi çok kolaydır. Öğün atlanmamış, diyet aksatılmamış olur.

Granola barın içerisinde kişinin damak tadına göre çok farklı malzemeler bulunabilir. Standart granola bar tarifinin içerisinde yulaf, bal ve fındık vardır. Ayrıca mısır patlağı, pekmez, fıstık, ceviz, badem, kinoa, keten eklenmesi de söz konusudur. Granola barın hazırlanmasında, granola barı tüketecek kişinin istekleri göz önünde bulundurulur. Hazırlanması oldukça kolay bir kurabiye olduğundan dolayı da farklı farklı lezzetler sürekli olarak denenebilir.

Yulafın Faydaları

  • Bağırsak tarafından sindirilmesi zordur. Bu sebepten ötürü kan şekerini yavaş yükseltir.
  • Sindirim sistemini yormaz. Aynı zamanda kanser oluşum riskini de azaltmaktadır.
  • Hacmine oranla düşük kalorili olmasından dolayı doyurucudur.
  • Kolesterol seviyesini düzenlemekte oldukça faydalı etkileri vardır.
  • Hormon dengesinin sağlanmasına katkıda bulunur.

Fındığın Faydaları

  • Kalsiyum açısından zengindir. Başta kemikler olmak üzere diş sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır.
  • İçerdiği mineraller ile metabolizmayı düzenlemekte; yağ yakımı için hızlandırmaktadır.
  • Çeşitli vitaminler açısından zengin olmasından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyon oluşma riskini azaltır.
  • Lif açısından zengindir. Kana yavaş karışır. Diyabetin önlenmesinde ciddi etkileri vardır.
  • Kolesterol seviyesinin kontrol edilmesini sağlar. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü sabit tutar.
  • Ara öğünlerde açlığın bastırılması amacıyla tüketilir. Düşük kalorili olmasından dolayı kilo vermeyi kolaylaştırır.

Balın Faydaları

  • Kolesterolün düzenlenmesini sağlar.
  • Rafine şeker yerine kullanılabilir. Böylece rafine şekerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırır.
  • Yağın yakılması sürecini başlatır. Metabolizmayı hızlandırır.
  • İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kanseri önlemek konusunda oldukça faydalıdır.
  • Sindirim sistemini rahatlatır. Bağırsak fonksiyonlarını düzenler.
  • Cilt sorunlarını ortadan kaldırır. Akne oluşumunu azaltır.

Genel olarak granola barın içerisindeki malzemelerin özellikleri bunlardır. Hepsi kalori bakımından düşük, besleyicilik bakımından oldukça iyi değerlere sahiptir. Genel olarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirler. Vitamin ve mineral açısından zengin olmakla birlikte vücudun yağ yakımı için gerek duyduğu bazı etkileri oluştururlar. Bağırsak fonksiyonlarını düzenleyerek psikoloji üzerinde olumlu etki yaratırlar.

Granola Bar Nasıl Tüketilmelidir ?

Sağlıklı yaşamak veya diyetlerde uygulamak için oldukça uygun olan bazı besinlerin bir araya getirilmesiyle granola bar yapılır. Kurabiye formunda fırınlanarak hazırlanan bu barlar oldukça faydalıdır. Günümüzdeki hızlı yaşamın etkilerini azaltarak kişilerin gün içerisinde dengeli beslenmesine katkı sağlarlar. Granola barların tüketiminin kontrollü olarak yapılması gerekmektedir. Genel olarak kalori açısından düşük, besleyicilik açısından yüksek değerlere sahiptirler. Yani, gün içerisinde alınması gereken kalorinin tamamını veya büyük bir kısmını sağlamaktan acizdirler. Bu durumun tam tersine günlük alınması gereken vitamin ve minerali ise sağlamaktadırlar. Granola barların tüketimi de buna göre düzenlenmelidir.

Öncelikle, granola barları hazırlarken ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Kilo vermek için mi yoksa ideal kilonuzu korumak için mi granola bar tükettiğiniz önemlidir. Eğer kilo vermek için yapıyorsanız kalori açısından düşük olan maddelerden hazırlamalısınız. İdeal kilonuzu korumak için tüketiyorsanız biraz daha bonkör davranabilirsiniz.

Genelde insanlar iki önemli öğün olan kahvaltıyı ve öğleyi atlayabilmektedir. İşte granola bar, zamansızlıktan dolayı atlanan bu öğünlerin yerini alabilir. Genel olarak ise ara öğünlerde tüketilmesi gerekmektedir. Kahvaltıda veya öğlen tüketildiğinde birden fazla bar yenilmelidir. Ara öğünlerde ise orta boyutlu tek barın tüketimi oldukça yeterlidir. Kilo almak amacıyla yapılan diyetlerde ise fazlaca ara öğün bulunduğundan dolayı bu öğünlerin tamamında, kalori açısından zengin olan granola barlar tüketilebilir. Bazı diyetlerde akşam yemeğinden sonraya yazılan ara öğünlerin atlatılması için şeker içeriği düşük olan granola barlar tercih edilebilir.

Sonuç olarak, granola barlar oldukça işlevsel besinlerdir. Önyargılı olanların mutlaka tariflere bakarak bir kez denemesi, daha sağlıklı bir beslenme süreci ve diyet geçirmelerini sağlayacaktır.

Ev Yapımı Granola Bar Tarifinin Püf Noktası

Her besin maddesinin olduğu gibi granola barın da fabrikasyon versiyonları bulunmaktadır. Ancak, diyet yapmak veya sağlıklı beslenmek amacıyla tüketilen bir besinin fabrikasyon olarak alınması tehlikelidir. Koruyuculardan, tatlandırıcılardan ve diğer müdahalelerden kaçınmak için granola barların evde hazırlanması gerekmektedir. Granola barlarda kullanılacak tüm malzemelerin organik olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kişisel ihtiyaçlara uygun granola bar yapabilmek için standart tarifleri ihtiyacınıza göre değiştirmelisiniz. Bazı diyetlerde karbonhidrat, bazılarında protein, bazılarında da ikisinin dengeli olarak tüketilmesi gerekebilir. Granola barlar da bu felsefeye uygun olarak imal edilmelidir.

Granola Bar Hazırlarken Kullanılacak Malzemeler

  • Bir su bardağı yulaf ezmesi
  • Yarım çay bardağı Hindistan cevizi
  • Yirmi gram kavrulmuş badem
  • Yirmi gram kaju
  • Yüz gram kuru meyve
  • Yarım çay bardağı damla çikolata
  • Bir çay kaşığı vanilya
  • Yarım su bardağı fıstık ezmesi
  • Yarım çay bardağı organik bal
  • İsteğe göre diğer malzemeler

Ev Yapımı Granola Bar Hazırlanışı

  • İlgili malzemelerin tamamı bir kabın içerisine dökülür.
  • Tercihen bir çırpıcı yardımıyla homojen hale gelene kadar karıştırılır.
  • Ortaya çıkan kıvam şekillendirilebilir olmalıdır. Eğer şekillenmekten yoksunsa bir miktar daha yulaf ezmesi katılabilir.
  • Kalıplanan karışım yağlı fırın tepsisine birbirine dokunmayacak şekilde dizilir.
  • Önceden iki yüz derecede ısıtılmış fırına verilerek sekiz dakika pişirilir.
  • Ortaya çıkan ürün organik hazırlanmış granola bardır.

Sonrasında ise ufak kaplara veya çıtçıtlı poşetlere konularak gün içerisinde tüketilebilir. Bayatlamaması için hava geçirmeyen bir ortamda saklanması gerekmektedir. Değişen ihtiyaçlara göre bu standart tarifin malzemeleri ve malzemelerin oranları da değiştirilebilir.

Diyet Armutlu Granola Bar Tarifi

Malzemeler

  • 15 Porsiyon İçin
  • 1,5 Su Bardağı Yulaf Kepeği
  • 1/2 Adet Armut
  • 2-3 adet ceviz
  • 5-6 adet fındık
  • 5-6 adet badem
  • 1 yemek kaşığı bal
  • ½ çay bardağı süt
  • 1 Yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı dövülmüş kuru karanfil
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi

Hazırlanışı

Öncelikle Yulaf kepeğini un kıvamına gelinceye kadar mutfak robotunda çekmelisiniz. Ceviz, fındık, tarçın ve kuru karanfil ilave edildikten sonra birkaç dakika daha çekmeye devam edilmelidir. Yarım armut kabuğuyla rendelenir ve bal, süt, zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. Hamur haline getirilen karışımdan parça parça kopartılarak uzun ince şekiller verilir ve yağlı kağıt üzerine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirebilirsiniz.