Diyet Komposto


Diyet Komposto

Komposto, özellikle yaz aylarında serinletici bir etkisi olmasının da etkisiyle çok tercih edilen tatlı bir besindir. Genellikle de yaz meyveleri ile komposto yapılmakta. Ayrıca besin değeri de çok yüksek. Ancak komposto, herkesin bildiği tarif ile yapılırken çok fazla şeker kullanımı gerektirir. Bu nedenle de hem diyabet hastalarında hem de diyet yapmakta olan kişilerde etkisi kötü olabiliyor. Bunun içinde diyet komposto denilen içerisinde daha az şeker bulunan tarifler mevcut. Özellikle diyabet hastalarında bu tür tarifler çok faydalı olmaktadır.

Diyet Kompostonun Özellikleri

  • Normal bir kompostonun yapılışında kullanılandan daha az miktarda şeker ile yapılabilir.
  • Besin değerleri açısından çok zengindir.
  • Yapılışı oldukça kolay ve pratiktir.
  • Hem diyabet hastaları için hem de diyette olan kişiler ve de çocuklar için oldukça uygun ve lezzetlidir.
  • Kalorisi de oldukça düşüktür.
  • Protein ve lif bakımından oldukça zengin bir içeriktedir.
  • Yağ oranı ise yok denebilecek kadar azdır.

Malzeme Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Belirttiğimiz gibi, komposto sıklıkla yaz aylarında tüketilen bir besindir. Bu nedenle de mevsime uygun meyveler seçilerek yapılmasına özen gösterilmeli. Tarif içerisinde şeker kullanırken beyaz şeker yerine esmer şeker kullanımı daha uygun olacaktır. Hatta şeker yerine bal ya da sıvı diyet tatlandırıcı da kullanılabilir. Hatta şekerin yanında tatlandırma amacıyla tarçın da kullanılabilir.

Malzemeler

Diyet komposto, yaz meyveleri olan vişne, kayısı, erik, şeftali gibi tatlı meyvelerin uygun orandaki suda kaynatılması ile yapılmaktadır. Tatlandırmak için de az miktarda şeker, şekerin yanında da isteğe göre tarçın kullanılabilir. Hiç şeker kullanmadan sadece bal ya da diyet tatlandırıcılar kullanılarak da yapılması mümkün. Ancak kıvamı ve tadı açısından şeker ya da bal ikilisinden birinin kullanılması daha uygun. Örnek olarak bir tarif vermemiz gerekirse; ballı şeftali kompostosunu örnek verebiliriz. Yaklaşık olarak 55 kalori olan bu diyet komposto tarifi için gereken malzemeler şu şekilde;

  • 4 ya da 5 su bardağı su
  • 1 orta boy karanfil
  • 4 yemek kaşığı bal
  • 3 ya da 4 adet orta boy şeftali
  • 1 adet tarçın (çubuk tarçın)

Hazırlanışı

Örnek verdiğimiz bu ballı şeftali kompostosu, çok lezzetli olmasına karşın, pratik bir şekilde hazırlanabilen bir tariftir. Öncelikle tüm şeftalilerimizi soyuyoruz. Ardından çekirdeklerini çıkardığımız şeftalileri güzelce doğruyoruz. Küpler halince doğramak daha uygun olacaktır. Ardından uygun bir tencereye su ile karanfili koyuyoruz ve aralıklarla karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Kaynayan suyun içerisine doğramış olduğumuz küp şeftalileri döküyoruz. Tarçını da isteğe göre bu aşamada ekleyebiliriz. Şeftalileri de ekledikten sonra 10-15 dakika daha kaynatmaya devam ediyoruz. Şeftalilerin yumuşaması gerekmekte. Gereken derece de yumuşadıktan sonra altını kapatabiliriz. Ocaktan henüz almış olduğumuz kompostonun içerisine sıcakken balımızı da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Ardından ılıyıp soğumasını beklemek gerek. Ilıdıktan sonra da buzdolabına kaldırıp soğumasını bekliyoruz. Ardından komposto servise hazır hale gelecektir.

Diyetlerde Nasıl Kullanılmalıdır?

Diyetler için gayet uygun bir besin olan diyet kompostosu kış aylarında zaten çok fazla tüketilmez. Yaz aylarında da diyet kompostosu tüketimi, diyette olan kişilerin danışmakta olduğu bir diyetisyen var ise danışarak izin verilen şekilde veya sadık kalınması gereken bir diyet programı var ise de bu programın izin verdiği ölçü de olmalıdır. Ancak kişinin kendi imkanları ile uyguladığı diyet programları da olabilir. Böyle durumlarda da kompostoda kullanılacak malzemelere göre en fazla haftada bir şeklinde tüketilmelidir. Daha fazlası diyet için uygun olmaz.

Diğer Örnek Diyet Komposto Tarifleri

Karışık Meyvelerle Diyet Kompostosu Tarifi (Elma, Armut, Vişne)

Yapılışı oldukça basit ve çok da sağlıklı olan bu diyet komposto tarifi için gereken malzemeler aşağıdaki gibidir.

  • 4-5 su bardağı su
  • 1 adet elma
  • 1 adet armut
  • İsteğe bağlı vişne
  • Tatlandırmak için esmer şeker ya da bal

Hazırlanışı

Öncelikle suyumuzu bir tencereye koyup kaynatıyoruz. Ardından bütün meyveleri soyup çekirdek kısımlarını temizliyoruz. Soyup temizlemiş olduğumuz bu meyveleri orta boy küpler şeklinde doğruyoruz. Vişneler için soyma, çekirdeklerini temizleme veya doğrama işlemi yapmaya gerek yoktur. Hazırladığımız bu meyveleri ve balı da kaynamakta olan suyun içerisine ekleyerek (isteğe göre kuru üzüm de eklenebilir), meyveler yumuşayana kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Meyvelerin tencereye yapışmamasına dikkat etmek gerekiyor. Ardından meyveler gereken derecede yumuşadığında ateşten alıp mutfağımızda soğumaya bırakıyoruz. Buzdolabında da soğuttuktan sonra servise hazır hale gelecektir. Tercihe göre vanilyalı dondurma ile de servis edilebilir.

Püre Edilmiş Meyve Kompostosu Tarifi

Püre edilmiş meyve kompostosu da oldukça lezzetli ve hafif bir kompostodur. Tarifte istediğiniz herhangi bir meyveyi kullanmanız mümkün. Genel itibariyle malzemeler şu şekildedir;

  • Seçmiş olduğunuz herhangi bir meyve – 150 gr kadar (Elma, armut, ayva, kayısı, şeftali vb.)
  • Meyve miktarına göre ayarlanmış, en az 4 bardak su
  • 20 gr şeker ya da bal
  • İsteğe göre tarçın ve karanfil de eklenebilir

Hazırlanışı

Öncelikle seçmiş olduğumuz meyveleri soyarak çekirdeklerini temizliyoruz. Ardından meyvelerimizi büyük büyük parçalar halinde doğrayıp daha önce şeker ile karıştırıp kaynatmakta olduğumuz suya ilave ediyoruz. Ardından meyveye göre değişmekle birlikte 8 ila 15 dakika arasında bir süre kompostomuzu kaynatıyoruz. Gereken yumuşaklığa gelmiş olan meyvelerimizi suyundan süzgeç yardımı ile ayırdıktan sonra püre haline getiriyoruz. Bunun için kevgir ya da blender kullanılabilir. Ardından püre haline getirmiş olduğumuz meyvelerimizi komposto suyumuzun içerisine ekliyoruz. Püre edilmiş meyve kompostomuz da bu şekilde servise hazır hale gelmiş oluyor.