Diyet Kuru Baklagil Yemekleri


Diyet Kuru Baklagil Yemekleri

Diyet yapmanın temel amacı mevcut kiloyu korumak veya kilo vermektir. Bu amacı yerine getirebilmek için de vücuda giren kalori miktarının kontrol altına alınması gerekir. Oluşturulan tüm diyet listelerinin amacı kalori miktarını kontrol altına almak olduğundan dolayı, kişinin bünyesine ve metabolizmasına göre değişmekle birlikte listelere çeşitli besinler eklenir veya çıkartılır. Kuru baklagiller tüm diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında sayılabilir. İçerdiği yüksek protein miktarından dolayı, diyet yapan insanlar tarafından sıkça tercih edilirler. Ayrıca geniş bir aile olmalarından dolayı, diyet yapanlara değişik alternatifler sunarlar.

Diyet Kuru Baklagil Yemeklerinin Özellikleri

Kuru baklagil yemekleri yüksek protein ve karbonhidrat; düşük yağ oranı içerirler. Protein ve karbonhidratın gün içinde yakılması, yağın yakılmasına göre daha kolay olduğundan dolayı diyette olanların sıkça tercih ettiği besinler arasına girmişlerdir. Ayrıca uygun koşullarda hazırlanırsa tüm baklagil yemekleri boşaltım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olurlar. Küçük porsiyonlarında dahi ideal kalori oranları mevcuttur.

Kuru Baklagillerin Yaşlanmayı Durdurucu Etkisi

Yaşlanmayı önleyebilecek herhangi bir besin bulunmaz ancak yaşlanmanın olumsuz etkilerini hafifletecek, geciktirecek besinler bulunur. Bu besinlerin başında da kuru baklagiller gelmektedir. Oldukça geniş bir skalada yer almalarından dolayı her insanın beslenme listesinde bulunan kuru baklagillerin oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Vücudun iç dengesini sağlamak, organ faaliyetlerini düzenlemek, mide – bağırsak fonksiyonlarını kontrol altına almak, kilo verdirmek veya kişiyi ideal kiloda tutmak gibi. Tüm bu faydalarının yanında uzun vadeli bir faydası daha bulunmaktadır.

Herhangi bir kuru baklagillerin içerisinde yüksek miktarda mineral ve vitamin bulunur. Bilindiği üzere yaşlanmanın temelinde yatan şey hücrelerin yıpranması ve ölmesidir. Hücrelerin tamir edilmesini, sağlıklı olmasını sağlayan yapılar ise vitamin ve minerallerdir. Ayrıca yaşlanmanın başlıca sebepleri arasında sayılan şekerin bir çok baklagillerin içerisinde bulunmaz. Yani kuru baklagiller tüketimi sayesinde çift taraflı bir koruyucu etki elde edilmiş olur.

Özellikle kuru baklagillerin tüketiminin dengeli ve şekerden yoksun olduğu durumlarda genç bir vücuda kavuşmak oldukça kolaydır. İleri seviyeye ulaşmış cilt sorunlarına çözüm bulamasa da dengeli şekilde tüketilmeye başladığı anda yaşlanmanın etkilerini oldukça yavaşlatmaktadır. Genç yaşlarından itibaren şeker tüketimini kesen, kuru baklagillerin tüketimini artıran insanlarda on – on beş yaş kadar gençleşme sağlanmaktadır.

Ayrıca içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde vücudun iç yapısını da düzenlemektedirler. Yaşlılığa bağlı olarak çıkan birçok hastalığın engellenmesinde kuru baklagillerin yeri büyüktür. Başta tansiyon ve kolesterol olmak üzere metabolik sendrom olarak değerlendirilebilecek hastalıklar hiç gelişmemektedir. Kuru baklagillerin tüketiminin fazla olduğu kişilerde diyabet gelişme riskinin azaldığı da gözlemlenmiştir.

Kuru Baklagillerin Gaz Miktarı Nasıl Azaltılabilir ?

Kuru baklagillerin tamamında gaz problemi ortaya çıkmayabilir. Özellikle özel bir şeker türünü içeren kuru baklagillerde gaz oluşumu ile karşılaşılmaktadır. Bu özel şekere oligosakkarid adı verilmektedir. İlgili şeker türünün bağırsaklarımız tarafından parçalanması mümkün değildir. Bu parçalanamama durumu da çeşitli sorunların ortaya çıkmasına sebep olur ki bu sebeplerin başında da gaz oluşumu gelmektedir. Anüs bölgesinden çıkan gazın içeriği hidrojen, nitrojen ve karbondioksittir.

Normalde bu gazların koku yapması ya da aşırı bir rahatsızlık oluşturması söz konusu değildir. Kuru baklagillerin tüketiminden sonra sindirilmesi sürecinin sonunda, sindirmeyi gerçekleştiren bakteriler kuru baklagillerdeki maddeleri sindirirken metan gazı açığa çıkarmaktadır. Bilindiği üzere metan gazı oldukça kötü kokan ağır bir gazdır ki bu gazın bağırsaklarda üretimi bağırsak kaslarına, rektuma ve anüse baskı yapmaktadır. Bu baskının şiddetlendiği noktada ise gaz çıkarılmaktadır.

İşte tüm bu sürecin engellenebilmesi için kuru baklagillerin tüketimi sürecinde yapılması gereken ufak değişiklikler bulunur. Gaz yapmaması ya da daha az yapması için yapılması gereken şey işe pişirmeye hazırlık metodunun ve pişirme metodunun değiştirilmesidir. Kuru baklagillerin aşırı gaz yapmasına sebep olan şekerin, tüketimden önce kuru baklagillerden çıkarılması halinde sindirim sorununu ortaya çıkaran süreç başlamayacaktır.

Şeker içeren başta fasulye ve nohut olmak üzere diğer kuru baklagillerin pişirilmesine bir gün önceden başlanır. Kuru baklagillerin ilgili olanı derin bir kaba alınır ve üzerine soğuk su eklenir. Bu sayede içerisindeki şekerin açığa çıkarak suya karışması sağlanır. Sonrasında ise pişirmeden önce birkaç kez temiz su ile yıkanarak şeker iyice temizlenir. Sonra tencerede su ilave edilerek haşlanır. Kaynamanın gerçekleştiği zamanda oluşan köpükler alınır ve atılır. Böylece kuru baklagillerin içerisindeki şekerin tamamı alınmış olur. Tüketimi sonrasında da en ufak gaz oluşumu ile karşılaşılmaz.

Diyet Kuru Baklagil Yemekleri Hazırlanırken Kullanılan Malzemelerde Dikkat Edilecekler

Temel nokta kuru baklagil yemeklerinde az miktarda bulunan yağ dengesinin korunmasıdır. Bu yüzden kuru baklagil yemekleri hazırlanırken ya hiç ya da çok az miktarda yağ ilavesi yapılması gerekir. Sindirimi düzenlemeye yardımcı olması açısından da diğer sebzelerle birlikte servis edilmesi, tek başına servis edilmesinden daha faydalı olacaktır.

Diyet Kuru Baklagil Yemekleri Hazırlanırken Kullanılan Malzemeler

Baklagil ailesi oldukça geniş olduğundan dolayı seçilebilecek malzemelerin herhangi bir sınırı olduğu söylenemez. Diğer sebzelerle yapılan kombinler de düşünüldüğünde kuru baklagil yemeklerinin çok fazla çeşidinin olduğunu söylemek mümkündür. Önemli olan, ilave edilen malzemelerin içerdiği yağ miktarlarının kontrol altında tutularak kalori alımının kontrol altına alınmasıdır. Bu koşul sağlandığı sürece yemeklere katılacak malzemelerin seçiminde herhangi bir sınır yoktur. Tek sınırın kişinin kendi damak zevki olduğunu söylemek gerekir.

Diyet Kuru Baklagil Yemeklerin Yapılışı

Diyet kuru baklagil yemekleri genelde sulu yemek olarak yapılır. Bulgur ve pirinç gibi türler ise kavurma ve arkasından haşlama şeklinde tamamlanır. Yemekler hazırlanırken dikkat edilecek husus ilave edilecek yağ miktarını minimum seviyede tutmaktır. Bunun dışın diğer sebzelerle karıştırılarak oldukça güzel sonuçlar elde edilebilir.

Kuru Baklagiller Diyeti Nasıl Yapılır ?

Diyetlerin oluşturulma sebeplerinin başında kilo vermek gelir. Oluşturulan diyetlerin neredeyse tamamında karbonhidratlara karşı bir mesafe vardır. Yani kilo almak değil de kilo vermek amacıyla oluşturulan diyetlerin tamamında karbonhidrat tüketimi sınırlandırılmakta hatta kesilmektedir. Kuru baklagiller ise karbonhidrat içeren besinlerdir. Yani birbiri ile çelişen bir durum var gibi görünmektedir.

Diyetlerde kaçırılan nokta neyin tüketildiği değil; ne kadar ve ne zaman tüketildiğidir. Sağlıklı bir insanın tüm kalori ihtiyacının yaklaşık olarak üçte birini karbonhidratlardan karşılaması gerekmektedir. Yani karbonhidrat tüketimi doğal beslenme alışkanlıklarının bir parçasıdır. Kilo alımına sebep olan ise karbonhidratların yanlış seçilmesi, yanlış miktarda ve yanlış zamanda tüketilmesidir.

Kuru baklagiller diyetinde düzeltilen olgu tam olarak budur. Şeker açısından zayıf olan baklagillerin tüketiminin diyet programına mantıklı ve kilo verdirecek şekilde yayılması şeklinde bir diyet ortaya çıkarılmaktadır. Diyetler genelde kısa vadeli değil, uzun vadeli planlanır. Nişasta ve diğer şeker türlerini içeren besinler beslenme alışkanlıkları arasından çıkarılarak yerine şekerden yoksun olan, kaliteli karbonhidrat olarak adlandırılan besinler yerleştirilir. Bu besinlerin içerisinde barındırdığı karbonhidratların bağırsak tarafından parçalanması zordur. Yani tüketildikten sonra kan şekerinin yükselmesi dengeli şekilde olmaktadır. Bu sayede de normalde tüketilenden çok daha az besin tüketilerek doyulmaktadır. Kalori azalmakta, zaman içerisinde de kilo verilmektedir.

Protein diyetlerinin ve az besin tüketerek icra edilen diyetlerin aksine alınan karbonhidratlarda vücudun ihtiyaçlarının tamamını karşılayacak vitamin ve mineral bulunur. Bu sayede mide, bağırsak, böbrek fonksiyonları dengeye girer. Uzun süreli ve ısrarlı uygulamalar sonucunda metabolizma da dengeye oturur. Sonuç olarak karbonhidrat bazlı diyetler ile de kolayca kilo vermek mümkündür.

Diyetlerin uygulanması genelde karbonhidrat diyetine uygun olunup olunmadığının tespiti ile başlar ki bu ancak uzman bir diyetisyen tarafından yapılabilir. Eğe karbonhidrat diyeti için uygunsanız kişisel özelliklerinize uygun karbonhidrat diyeti yazılır. Sonrasında ise uzun süreli bir diyet süreci başlar. İlk günlerde şok kilolar verilebilir. Bu kilolar üç ile dört arasında değişir. Sonrasında ise yatay bir çizgide yavaş yavaş kilo verilir. Diyetlerin uygulandığı süre boyunca spor egzersizleri yapmak, stres ve depresyondan uzak durmak, bol su tüketimi yapmak oldukça önemlidir.

Baklagilleri Sofranıza Dahil Etmek İçin Öneriler

Kalori ihtiyacının karşılandığı kaynakların yapısı sağlıklı yaşam açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı yaşamak isteyen insanların hayatlarındaki şekeri ve yağı büyük oranda çıkarmaları gerekir. Bu yağların ve şekerin alımının tamamının hayattan çıkarılması anlamı taşımaz. Kalorilerin büyük bölümünü dengeli bir biçimde tüm kaynaklardan almak en faydalısı olacaktır. Kalorinin alınması için karbonhidratlar, yağlar ve proteinler vardır. Bazı karbonhidratların şeker içeriği oldukça yüksek iken bazılarınınki de düşüktür. Alınan şeker miktarının fazla olması sağlık seviyesini, hücrelerin kalitesini ve vücudun fonksiyonlarını derinden etkilemektedir. Baklagiller şeker açısından zayıf olan kaliteli karbonhidratlardır.

Sağlıklı bir insanın günlük kalori ihtiyacının yaklaşık üçte biri karbonhidratlardan karşılanır. Bu karbonhidratların şeker içermesi durumunda ise vücuda ciddi miktarda şeker alınabilir. Baklagiller tam bu noktada imdadımıza yetişir. Dengeli, lifli ve şeker içermeyen karbonhidratlar olmalarından dolayı diyet listeleri başta olmak üzere sağlıklı yaşamak isteyen herkesin sofrasında yer alırlar.

Baklagillerin lif yapılarının oldukça fazla olması bağırsak fonksiyonlarının dengeye gelmesini sağlamaktadır. Böylece sindirim sistemine bağlı sorunlar tamamen ortadan kalkmaktadır. Ayrıca, baklagillerin tüketimi oldukça ucuz olduğu için birçok insan tarafından ekstra bir maliyet ya da çaba doğurmadan temin edilebilmektedir. İşte tüm bu sebeplerden dolayı diyet menülerinde, sağlıklı beslenmenin önde olduğu beslenme alışkanlıklarında ve normal beslenme alışkanlıklarımızda baklagillere bol bol yer vermeliyiz. Şeker içermeyen ya da az şeker içeren bazı baklagilleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bakla, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Ayrıca diyet listelerinde protein ve karbonhidratın dengeli şekilde karşılanması için bolca yazılır, tüketilir.
  • Bulgur, ulaşımın en kolay olduğu baklagillerdendir. Birçok vitaminin yanında minerali de içerir.
  • Mercimek, ülkemizde en çok tüketilen baklagillerden birisidir. Birçok mineralin yanında bazı vitaminleri de içerir.
  • Bezelye, mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir. Ayrıca kaliteli amino asitler içerir. Nişasta içermesinden dolayı şekersiz baklagiller arasında sayılmaz.
  • Börülce, vitamin ve mineral açısından zengindir. Aynı bezelye gibi bunda da nişasta bulunmaktadır.
  • Fasulye, kuru veya taze olarak tüketilebilir. Vitamin ve mineral açısından zengindir.
  • Nohut, mineral açısından çok zengindir. Ayrıca bazı vitaminler de içeriğinde bulunur.
  • Pirinç, birçok mineralin yanı sıra vitamini de barındırır. Pirincin tüketim kültürü oldukça gelişmiştir.
  • Mısır, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Beyin fonksiyonlarının dengeye gelmesi için gerekli olan fosforu bol miktarda barındırır.

Görüldüğü üzere baklagillerin vitamin ve mineral içerikleri oldukça yüksektir. Çok geniş bir alanda, her insanın tüketebileceği şekilde gelişim göstermiştir. Pişirerek, çiğ, tane şeklinde, ezerek tüketilmesi mümkündür. Birçok tarife eklenebilirler. Yanlarına eklenen besin maddeleri ile kolayca uyum sağlayabilirler. Ayrıca lif ve vitamin, mineral açısından fakir olan ancak tadı güzel olan besinleri dengelemek için de kullanılabilirler. Tüm bu sebeplerden ötürü baklagillerin sofralardan eksik edilmemesi gerekmektedir.

Kuru Baklagil Yemekleri Diyetlerde Nasıl Kullanılır ?

İçerdikleri yüksek protein ve karbonhidrattan dolayı oldukça yüksek bir tokluk seviyesine sahip olan kuru baklagil yemekleri diyetlerin genelde akşam evresinde ana öğün olarak tercih edilirler. İçerdikleri ideal kalori sayesinde öğünün tamamını kapatarak kişinin istediği kaloriyi almasına olanak sağlarlar. Ayrıca çeşitli bakla türleri sabah ve öğle kahvaltılarında tüketilen salatalara haşlanarak eklenebilir.

Diyet Kuru Baklagil Yemekleri İçin Örnek Tarifler

Etsiz Kuru Fasulye Tarifi

Kuru fasulye çoğumuzun yakından tanıdığı baklagillerden bir tanesidir. Oldukça lezzetli olan bu baklagilin hazırlanması da bir o derece kolay olduğundan dolayı, diyet yapanlar tarafından sıkça tercih edilir.

Etsiz Kuru Fasulyede Kullanılan Malzemeler

  • 2 Çorba kaşığı zeytinyağı
  • 6 Su bardağı su
  • 1 Çorba kaşığı acı biber salçası
  • 4 Su bardağı çiğ kuru fasulye. Fasulyenin bir gün önceden suda bekletilmesi, yarattığı gaz problemini ortadan kaldırır.
  • 2 Adet küçük kuru soğan
  • 1 Çorba kaşığı domates salçası
  • İsteğe göre tuz ve biber

Etsiz Kuru Fasulye Hazırlanışı

  • Soğanlar ince küpler şeklinde doğranıp yağ ile beraber kavrulur. Soğanların rengi değiştikten sonra biber ve domates salçalarını ilave et.
  • Fasulyeleri üzerini geçecek kadar suya koyup düdüklü tencerede yarım saat kadar haşla.
  • Fasulyeler haşlandıktan sonra iki karışımı birleştirip 6 bardak sıcak suyu da ekleyerek yarım saat kadar pişir.

Falafel Tarifi

Falafel Hazırlanırken Kullanılan Malzemeler

  • 2 Su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 Diş orta boy sarımsak
  • 1 Demet maydanoz
  • 4 Adet çarliston biber
  • Kimyon, tuz, kabartma tozu
  • 2 Çorba kaşığı buğday unu
  • 1 Su bardağı sıvı yağlar

Falafelin Hazırlanışı

  • Nohut, Soğan, sarımsak ve maydanozu robottan geçirin.
  • Diğer malzemeleri de karışımın içerisine ekleyip homojen dağılana kadar yoğurun.
  • Karışıma şekil verip önceden ısıttığınız yağda isteğinize göre pişirin.

Kuru Baklagilleri Neyle Yersem Yağ Yakıcı Etkisi Artar ?

Kuru baklagiller oldukça değerli besin türleridir. İnsanlık tarihinin buralara kadar gelmesinde büyük rolleri bulunmaktadır. Geniş insan kitlelerinin beslenebilmesi ancak kuru baklagiller sayesinde mümkün olmuştur. Kuru baklagiller sınıfında yer alan birçok besin günümüzde dahi insan beslenmesinin temelini oluşturmaktadır. Peki insanlar bu kadar kuru baklagiller tüketiyorken neden aşırı kilo alınmaktadır. Sebebi oldukça basit olan bu süreç, insanların tüketim alışkanlıklarındaki sınırı koyamamasından kaynaklanmaktadır. Yani her besin kaynağının tüketimine sınır konulması gerekmektedir. Kuru baklagiller az tüketildiğinde oldukça faydalı; çok tüketildiğinse ise tam tersine oldukça zararlıdır.

Kuru baklagiller diyeti yaparak kilo vermek mümkündür. Bu diyetler uzun süreçlere yayılmış, oldukça sağlıklı ve uzman diyetisyen kontrolünde yapılması gereken diyetlerdir. Diyetler sayesinde normalden daha az kalori alınarak sağlıklı bir şekilde yağ yakımı gerçekleştirilir. Yağ yakımı sürecinin tetiklenebilmesi için birçok faaliyetin sürekli olarak yapılması gerekir. Bunlardan en bilineni spor faaliyetleridir. İkincisi ise kuru baklagillerin yağ yakıcı etkisinin artırılmasına yarayan ek gıdalar ve yöntemlerdir.

Günlük diyet listelerinde tüketilen kuru baklagillerin yağ yakıcı etkisinin artırılması için tam taneli tahıllar ile birlikte tüketilmesi gerekir. Tam taneli yani öğütülmemiş tanelere sahip tahıllar sayesinde bağırsaklar olması gerekenden daha hızlı çalışır. Buna bağlı olarak metabolizma hızlanır ve vücut daha fazla kalori harcar. Yani yağ yakımı için daha fazla çabalar. İkinci yöntem ise pişirme tekniğinin değiştirilmesidir. Kuru baklagiller ile hazırlanan yemeklerin, kuru baklagiller kısmının bir gün önceden su içerisinde dinlendirilmesi gerekmektedir. Oldukça sert olan yapılarının çözülmesi ve bağırsakların daha kolay öğütebilmesi için bu gereklidir. Böyle yapıldığında içlerinde gaz yapan maddeler de suya bırakılmaktadır.