Diyet Mantar Yemekleri


Diyet Mantar Yemekleri

Mantar, tat dokusu ve özellikleri bakımından diyet listelerinde tavuk, balık ve kırmızı et yerine tüketilebilecek sebzelerin başında gelir. Mantarın bünyesinde düşük oranda karbonhidrat ve yağ bulunduğundan ve büyük çoğunluğu sudan oluştuğundan dolayı çok düşük kaloriler içerir. Ayrıca içerdiği protein bakımından oldukça zengin sebzelerdendir. Diyet ile kilo vermeye çalışmanın temel mantığını oluşturan kalori kontrolü, mantar gibi bir sebzenin tüketimi sayesinde oldukça kolaydır. Kilonun kontrol altına alınması ve zayıflamak amacıyla uygulanan diyet listelerinde kendine çok fazla yer buluyor olmasının temel sebebi de budur. Ayrıca et kadar pahalı olmaması da bir diğer avantaj olarak göze çarpar.

Mantar Seçmenin Püf Noktaları

Dünya üzerinde yenebilen mantar türlerinin sayısı oldukça yüksektir. Bu durumdan ötürü de diyet veya sağlıklı beslenme için alınacak mantarın seçiminde bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Mantar üç amaçtan dolayı tüketilebilir. Birinci amaç kilo vermektir. İkinci amaç ise sağlıklı beslenmektir. Üçüncü amaç ise et tüketiminin yapılmamasından dolayıdır. Üç durumda da mantarın seçimine dair kriterler kökten değişebilmektedir. O yüzden mantar seçmeden önce mantarın hangi amaçla tüketildiğinin belirlenmesi faydalı olacaktır. Ülkemizde tüketilen mantar çeşitli genel olarak altı adettir. Bunların tüketimi oldukça fazla iken pazarlarda ve marketlerde bulmak oldukça kolaydır. Altı rakamının üzerine eklenebilecek mantar çeşitli ise yöresel ve dar bir kitle tarafından tüketilmektedir. Yani mantar seçimine dair, şehirlerde yaşayan, doğa ile teması olmayan kişilere verilebilecek tavsiyeler fazla tüketilen altı tür mantar içindir.

  • Eğer mantar konusunda uzman değilseniz doğadan topladığınız herhangi bir mantarı, zehirli olmadığına emin olsanız dahi tüketmeyin. Mantarların tıpa tıp birbirine benzeyen çeşitlerinden birisi zehirli iken diğeri değildir.
  • Mantarların su içeriği oldukça yüksektir. Toplanmalarının ardından ise yavaş yavaş bu su içeriği kaybolmaya başlar. Yani taze mantarlar daha dolgun ve şişkin görünmektedir.
  • Kültür mantarının şapkalarının geniş olmasına dikkat edin. Ayrıca şapkada aşağı doğru sarkma var ise bu durum mantarın taze olmadığını göstermektedir.
  • Mantarların üzerindeki benek sayısının az olmasına dikkat edin. Ayrıca renk olarak da kültür mantarları için beyaza yaklaşan tonlar tercih sebebidir. İstiridye mantarında ise kahverengiye yaklaşan tonlar tercih sebebidir.
  • Kalın saplı mantarların tüketiminden uzak durun. Yetişme koşulları iyi olmayan mantarların sapları kalınlaşmaktadır.
  • Mantar taze olarak alınmalı ve taze olarak tüketilmelidir. Soğuk zincire dahil olmuş mantarların tüketilmemesi tavsiye edilir. Uzun süreli, koruyucu eklenerek satılan mantarlar da sağlıksızdır.
  • Mantar alırken köylülerden almanız daha faydalı olacaktır. Bu sayede oldukça taze mantarları düşük fiyatlara alabilirsiniz.

Mantar Tüketmenin Sağlığa Faydaları

Tüketilebilen mantarların sayısı oldukça fazladır. Aynı zamanda yetiştiği bölgeler, beslendiği kaynaklar, yetiştiği mevsim ve diğer birçok özellikle de mantara göre değişmektedir. Durum böyle olunca mantarlar hakkında spesifik faydalar vermek mümkün olmaktan çıkmaktadır. Her mantar çok spesifik noktalarda fayda sağlayabilmektedir. Örneğin ülkemizde en çok tüketilen kültür mantarının kanseri önlemek noktasında pek bir etkisi yokken; Güney Amerika’da tüketilen özel bir mantar türünün kanseri önlemek noktasında çok büyük faydaları vardır. Yani mantarların tüketimine dair sıralanacak faydalar, ülkemizde yetişen mantarların faydaları olacaktır.

Mantarın tüketim esnasındaki faydasının belirlenmesinde mantarın cinsi kadar nasıl tüketildiği de önemlidir. Genel olarak mantarların su hacmi oldukça yüksektir. Pişirme esnasında mineralleri ve vitaminleri barındıran bu su yapısı çözülür ve su bırakılır. Yani pişirme esnasında salınan suyun da bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Özellikle sote yapılan mantar yemeklerinde suyun heba edilmemesi; mantarın biraz olsun diri bırakılması maksimum faydayı elde etmek için önerilebilecek bir yoldur. Genel olarak mantar tüketmenin sağlığa olan faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mantarın çeşidine göre değişmekle birlikte neredeyse tüm vitamin çeşitleri mantarın içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca yine çeşide göre değişen şekilde mineraller de mantarın içindedir. Tüketilecek mantar çeşidine göre ilgili vitaminlerin ve minerallerin alınması sayesinde vücudun günlük, aylık hatta yıllık ihtiyacı karşılanabilir. Bu sayede metabolizma düzenlenir, bağışıklık sistemi güçlendirilir. Hastalıklara ve diğer bazı olumsuz durumlara karşı önlem alınmış olur.
  • Fosfor açısından zengin olan mantarların tüketilmesi durumunda beyin faaliyetleri artar. Hafıza, sinir ağı ve diğer zihni fonksiyonlarda hızlanmalar görülür. Öğrenme ve problem çözme kapasitesi artar. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar için büyük bir avantajdır.
  • Demirin kırmızı kan hücrelerine bağlanmasını kolaylaştıran mineraller içerir. Ayrıca kalp – damar hastalıklarının başlıca sebebi olan damar sertleşmelerine karşı da mineraller barındırırlar. En geniş bakış açısında mantar tüketiminin kalp ve damar hastalıklarını engellediğini söyleyebiliriz.
  • Mantarların içerisinde yağ ve şeker bulunmaz. Karbonhidrat ise azdır ve az olan karbonhidrat zor parçalanan bir türdür. Yani kan şekerinin kontrol altına alınması mantar tüketimi sayesinde mümkündür. Mantar tüketimi insülin direnci gelişme ihtimalini ve ileri seviyede ise diyabeti engeller.
  • Laktoz bir çeşit şekerdir. Birçok insanın da laktoza karşı hassasiyeti bulunmaktadır. Laktozsuz sütler ise pahalıdır. Kalsiyum ve proteini süt ve süt ürünleri yolu ile almak maliyetli bir hale bürünmektedir. Mantar ise süt ve süt ürünlerinden daha çok proteine ve kalsiyuma sahiptir. Ek olarak laktoz barındırmaz, ucuzdur. Yani mantar süt ve süt ürünlerinin yerini tutarak kemik sağlığını güçlendirmektedir.

Tüm bunlara ek olarak onlarca farklı fayda daha sayılabilir ancak bu faydaları her mantar türü barındırmadığı için özel olarak mantar türlerini de belirtmek gerekmektedir. En geniş bakış açısı ile mantarın sağlığa oldukça faydalı olduğunu, bol bol tüketilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Diyet amacıyla olmasa bile sağlıklı yaşama amacıyla da tüketilmelidir.

Mantarın Özellikleri

Et tüketmeyen insanların gerekli vitamin, mineral ve protein ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tükettikleri besinlerin başında mantarlar gelir. Et tüketen bireylerin de diyet listelerini renklendirmek; hem protein hem de lif kaynağı sağlamak için tükettikleri besinlerdir mantarlar. İnsanlık tarihi kadar eski olan ilk tüketim tarihlerinden bu yana yetmiş bin kadar mantar tanımlansa da doğada bulunan mantarların bu sayının yaklaşık olarak on katı olduğu tahmin edilmektedir. Mantarlar oldukça faydalı besinler olmalarının yanında yanlış türü yendiğinde ölümcül olabilirler. Günümüzde dahi birçok insanın zehirlenmesinden ya da yaşamını kaybetmesinden mantarlar ve mantar sporları sorumludur. Bu yüzden tüketilecek mantarın oldukça iyi seçilmesi gerekmektedir.

Bilindiği üzere belirli besinler üzerine inşa edilen diyetlerin temelinde yağ ve karbonhidrat alımının sınırlandırılması vardır. Bu sayede gereğinden fazla kalori alımının önüne geçilmiş olur. Bu besinin lif yapısı bakımından da zengin olması ayrıca tercih sebebidir ki mantar bu özelliklerin tamamına sahiptir. Yani hem yağ hem de karbonhidrat açısından fakirken protein açısından zengindir. Ayrıca yararlı vitamin, mineral ve diğer yapıları fazlasıyla içerisinde barındırmaktadır. Sadece diyette olanların değil; herkesin sürekli olarak tüketmesi gereken besinler içerisinde yer alır. Mantarlara dair genel özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mantarların içerdikleri maddelerin vücuda zararlı olanları oldukça azdır.
  • Kalori miktarı düşük olmasına rağmen hacim olarak büyük olmasından dolayı doyurucudur. Aynı zamanda protein açısından da zengindir.
  • Bağırsak fonksiyonlarını düzene koyacak kadar lif; böbrekleri destekleyecek kadar da su barındırır.
  • İçerdiği vitaminler ve mineraller bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Vücutta enfeksiyon hastalıklarının gelişim riskini azaltmaktadır.
  • Çok çeşitli mantar türleri vardır ve hepsinin tadı birbirinden ayrılmaktadır. Aynı zamanda besin değerleri de değişmektedir. Spesifik bir mantar türünü yemeyenlerin elinde, diyet yaparken birçok alternatif bulunmaktadır.
  • İçerdiği vitaminlerden olan D vitamini sayesinde kanser riskini azaltmaktadır.
  • Kan yağlarının düzenlenmesi konusunda ciddi etkileri vardır. Özellikle kolesterol seviyesinin kontrol altında tutulması için haftada en az dört öğünde tüketilmesi tavsiye edilir.
  • B12 olarak adlandırılan ve genelde nörolojik faaliyetlerde etkin olarak kullanılan vitamin alt türünün hayvansal gıdalardan sonra bulunduğu tek doğal besindir.
  • Yine içerdiği besinlerin bir özelliği olarak yağ yakım sürecini hızlandırmaktadır. Yakılmaya karşı dirençli olan geniş yağ dokularının çözülmesinde ve sonra yakılmasında büyük rol oynamaktadır.

Genel olarak bu özellikler sayılabilir. Mantar ailesi oldukça geniştir. Tüketilebilir mantar ailesi de oldukça geniştir. Bu sebepten ötürü mantarları bazı genellemeler altında toplamak mümkün değildir Mantarların özellikleri tüketilen mantar türüne göre değişebilir. Ülkemizde de sıkça tüketilen bazı mantar türlerine dair genel özelliklerin paylaşılması faydalı olacaktır. İstiridye mantarı:

  • B grubu vitaminlerden olan B1 ve B2 açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
  • Diğer mantar türlerine göre protein oranı oldukça yüksektir.
  • Kanserden korunmak isteyenlerin iki haftada bir en az bir öğün olacak şekilde tüketmesi tavsiye edilir.
  • Oldukça lezzetli olmasından dolayı veganların ve vejetaryenlerin ilk tercihi olmaktadır.
  • Borazan mantarı:
  • Protein oranı açısından istiridye mantarı ile yarışabilir bir türdür.
  • Lif oranı yüksek olduğu için bağırsak fonksiyonlarının düzene girmesinde kullanılabilir.
  • Vitamin ve mineral oranı da oldukça yüksektir.
  • Kuzu göbeği mantarı:
  • Doğal olarak ormanlarda yetişir.
  • B grubu ve C grubu vitaminler açısından oldukça zengindir.
  • Ayrıca metabolizmayı düzenleyip yağ yakılmasını sağlayan mineraller açısından da zengindir.

Mantarın Kalorisi ve Besin Değerleri

Düşük kalorili ancak besleyici öğünler oluşturmak için kullanılabilecek besinlerin başında mantar gelmektedir. Özellikle kilo vermek amacıyla menüler oluşturanların menülerine eklemesi için gereken tüm özellikleri içinde barındıran mantar; onlarca farklı alt türü sayesinde de damağa hitap etmektedir. Yanına eklenebilen ve yanına eklenebileceği yiyeceklerin çokluğundan dolayı da hem ara hem ana öğünlerde; hem öğlen hem de akşam yemeklerinde tercih edilebilmektedir.

Diyetlerde tüketilecek besinlerin (eğer karbonhidrat diyeti yapılmıyorsa) düşük karbonhidrat, düşük yağ, düşük sodyum, düşük kolesterol ve düşük kalori değerlerine sahip olması beklenir. Tüm bu düşük özelliklerine rağmen besleyici olması da tercihlerin belirlenmesinde önemlidir. Mantar zararlı olarak değerlendirilen, kilo alımına sebep olabilecek değerler açısından oldukça fakirdir. Buna rağmen oldukça doyurucu ve lezzetlidir de.

Lif varlığının fazla olması, içerdiği antioksidanların ve proteinlerin vücuda olan faydasının sınırsız olması da mantarların diyetlerde bol bol tüketilmesini sağlamaktadır. Ayrıca bağırsak ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde mantarın önemi büyüktür. Mantarların tüketilebilen çeşitleri yüzlerle ifade edilir. Her mantar türünün yetiştiği ortam, yetişirken tükettiği besinler, yetiştiği mevsim ve tüketildiği mevsim gibi özellikleri besin değerlerinin belirlenmesinde önemlidir.

Elli gram mantarda on beş kalori, üç gram protein, iki gram karbonhidrat vardır. Yağ ve diğer sorunlu mineraller ise bulunmaz. Mantarların neredeyse tamamı B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Doğal D vitamini kaynağı olmaları da diyet yapanlar için büyük avantajdır. Başka kaynaklardan çok zor alınacak mineralleri sağlama konusunda da mantarlar oldukça geniş bir avantaja sahiptir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücudun tamamını düzene sokar, sinirsel faaliyetleri düzenler ve gelişimi hızlandırır.

Mantar Zayıflatır Mı ?

Diyet listelerinin olmazsa olmazlarından birisi mantar yemekleridir. Birçok farklı çeşidinin tüketiliyor olmasından dolayı ana yemek veya yardımcı yemek olarak sunulması mümkündür. Kişilerin uyguladıkları diyet boyunca menülerinin zenginleştirilmesi açısından oldukça önemli bir araçtır mantarlar. Böyle iyi bir araç olmalarının yanında diyetlerin temel kaidelerine uyacak bazı özellikleri de barındırırlar. Bu özellikler sayesinde mantarların kilo verilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Mantarlar kilo verilmesine iki şekilde yardımcı olurlar.

Diyetler planlanırken seçilecek ilk yol protein diyeti mi olacağı yoksa karbonhidrat diyeti mi olacağıdır. Günümüzde diyetlerin neredeyse tamamı protein diyetleri olarak kurgulanmaktadır. Sebebi de karbonhidratların kilo verilme sürecini oldukça uzatıyor olmasıdır. Protein diyetlerinin seçiminden sonra listelere eklenebilecek yiyeceklerin başında mantar yemekleri gelir. Sebebi, mantarların karbonhidrat ve yağ içermemesidir. Bu iki kalori kaynağının eksikliği protein varlığını artırarak kapatır. Mantarın protein değeri oldukça yüksek, kalori değeri oldukça düşüktür. Doyuruculuğu da yüksek olduğundan dolayı tüketiminden sonra beyin doyduğuna yönelik sinyaller alır ancak yeteri kadar kalori almamıştır. Bu durumda ise vücuttaki yağlar yakılmaya başlar. Yani yağ yakılmasını tetikleyecek süreci en iyi başlatan gıdalardan birisi mantarlardır.

Mantarların içerdiği vitamin ve mineraller vücudun metabolizması üzerinde kritik bazı görevlere sahiptir. Potasyum oranı yüksek olan mantarların tüketilmesi durumunda vücudun su tutma kapasitesi azalacaktır. Vücutta daha az su tutulması da kilonun düşmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca kalsiyum açısından zengin mantarlar tüketilerek kemik yapısı güçlendirilebilir. Magnezyum ve diğer mineralleri içeren mantarlar sayesinde ise yağ yakım sürecini başlatan metabolizma süreci başlar.

Mantarın tüketilmesinden sonra metabolizma hızlı çalışmaya başlar ve olması gerekenden daha fazla kaloriye ihtiyaç duyar. Kişinin beslenme yoluyla bunu karşılaması diyette olduğu için imkansız olduğundan dolayı da vücuttaki yağlar yakılmaya başlar. Ayrıca mantarın içerdiği minerallerden dolayı yakılmaya karşı dirençli olan yağ dokuları da çözünür.

Sonuç olarak mantar tüketimi kilo vermek için ideal bir beslenme türüdür. Protein alarak kilo vermek, bu sırada da vitamin ve mineral eksikliği yaşamak istemeyenlerin haftada en az dört gün mantar tüketmesinde fayda vardır. Bu sayede hem kalori alımının azlığı hem de vitamin ve mineral seviyesi garanti altına alınabilir.

Diyet Mantar Yemeklerinin Özellikleri

Diyet programlarında mantar ile hazırlanan yemekler oldukça iyi öğünler olarak karşımıza çıkar. Kişinin damak zevkine hitap eder şekilde hazırlanan tarifler sayesinde diyet hamallıktan çok keyif ile yapılan bir uygulama haline gelir. Mantarın içerdiği yüksek protein ve düşük yağ oranı sayesinde istenmeyen kalori almak mümkün değildir. Ayrıca vitaminler ve minareller bakımından da oldukça zengin olan bu besin sayesinde vücudun genel dengesi oldukça rahat sağlanabilmektedir.

Mantar Nasıl Pişirilir ?

Mantar içerdiği yüksek protein ve düşük yağ oranlarından dolayı her menünün değişmez parçasıdır. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olması; her türlü besin kaynağı ile uyumlu olması onu vazgeçilmez yapmaktadır. Tüketim tarzı, mantarın içindeki faydaların ne kadarının alınacağı belirler. Bu durum tüm besinler için böyle olsa da mantar için ekstra bir anlam ifade etmektedir. Mantarın içeriğinin yüzde doksan kadarının su olması, mantarın pişirilme tekniğinin mantar üzerinde ciddi etkiler oluşturmasına sebep olmaktadır. Başta diyet menülerinde olmak üzere genel olarak mantarın nasıl pişirileceğinin bilinmesi sayesinde her yüz gram mantardan maksimum fayda elde edilebilir. Vitamin, mineral ve antioksidan etkisinin kaybolmaması için mantarı ızgarada, fırında veya tavada pişirmek mümkündür. Ayrıca herhangi bir pişirme yönteminde mantarların yıkanması tavsiye edilmez. Üzerindeki kirlerin silinerek ya da hafif fırçalanarak alınması faydalı olacaktır.

İlk ve en bilinen pişirme tekniği sotelemektir. Mantarlar, yanlarına eklenecek olan besinlerle beraber doğranır. Erken veya geç pişme durumlarına göre en geç pişenden itibaren tavaya atılıp kavrulurlar. Su içeriğinin yüksek olmasından ve çok çabuk pişmesinden dolayı mantar en son atılır. Bu şekilde pişirirken dikkat edilmesi gereken şey mantarların çok fazla sotelenmemesidir. Çok fazla sotelenen mantar değerli suyunu kaybetmektedir. Biraz diri kalması sayesinde içindeki vitamin ve mineraller eksiksiz olarak yemeğe aktarılabilir.

Fırında ve ızgarada pişirme yöntemlerini ise beraber işlemek gerekir. Sadece ortam açısından değişiklik gösteren bu iki pişirme tekniğinin mantara olan etkileri aynıdır. Eğer ızgarada veya fırında pişirme yapılacaksa mantarın çok küçük parçalara ayrılmaması gerekir. Bu sayede mantarın suyu, mantarın içinde tutulabilir. Mantarı pişirmeye başlamadan önce pişirileceği yerin iyice ısıtılması gerekir. Bu sayede mantarın yavaş yavaş kendini salması engellenir. Bir anda gelen yüksek sıcaklıktan dolayı mantarın dışı mühürlenir ve çok yüksek mineral, vitamin değerine sahip olan değerli su mantarın içerisinde kalır. Mantarın su içeriği yüksek olduğu için yüksek derecelerde uzun süre pişirilmesi tavsiye edilmez. Yüz seksen derecede on dakika kadar pişirmek güzel bir mantar yemeği için yeterlidir.

Mantar Zayıflamaya Yardımcı Besindir

Protein diyetlerinde kalori hesabı oldukça önemlidir. Ayrıca vücudun karbonhidrattan ve yağdan kısa süreli olarak arındırılması da önemlidir. Konu kalori hesabı ve karbonhidrat miktarı olunca menülerin oldukça detaylı bir şekilde planlanması gerekir. Hem kalori açısından düşük değerlere sahip hem de karbonhidrat içermeyen besin bulmak oldukça zordur. Hele et tüketmeyen bir insan için bu iki özelliğe sahip besin bulmak imkansıza yakındır.

Mantar ise diyet menülerinin jokeridir. Oldukça lezzetli olması, tek başına bile tüketilebilir olması diyet yapan kişilerin iştahını kabartmaktadır. Ayrıca farklı türlerinin farklı tada ve değerlere sahip olması da seçim noktasında birçok avantaj sunmaktadır. Bilindiği üzere insan beslenmesinin temelini yağ, karbonhidrat ve protein oluşturur. Her üç kaynağın tek başına aşırı tüketimi oldukça zararlıdır. Sağlıklı bir beslenmenin üçünün üzerine kurulması gerekir. Mantarlar yağ hariç diğer ikisini yeterli oranlarda içinde barındırmakta; buna rağmen düşük kalori değerinde kalmaktadırlar. Yani zayıflamak isteyen bireylerin sağlıklı şekilde zayıflayabilmesinin altında yatan anahtar mantar tüketimidir. Pişirme esnasında eklenen ufak bir yağ ile tek öğünde üç kalori kaynağından da vücudu mahrum bırakmayacak şekilde beslenmek mümkün hale gelmektedir.

Mantar tek başına zayıflama ögesi olarak kullanılamaz. Mutlaka derinlikli bir diyet felsefesine eklenmesi gerekir. Protein içeriğinin yüksek, karbonhidrat içeriğinin de düşük olmasından dolayı genel olarak bu felsefe hızlı kilo verilmesini sağlayan protein diyetleri olmaktadır. Vücuda alınan karbonhidratın, mantardan alınan karbonhidrat ile sınırlandırılmasından sonra kişi hızlı bir şekilde kilo vermeye başlamaktadır. Hayvansal proteinlerin de işe dahil olmasıyla bir haftada dört – beş kilolar vermek mümkün hale gelmektedir. İşte bu dört – beş kilo verilen sürecin en büyük yardımcısı da içerdiği mineral ve vitaminlerden dolayı mantar olmaktadır.

Diyet Mantar Yemeklerinde Malzeme Seçimine Dikkat Edilmeli

Mantar yukarıda sayılan özellikleriyle can kurtaran konumunda olsa da mantarla beraber edilen diğer besinlere de oldukça dikkat edilmeli. Mantar ile kısılan yağ ve karbonhidrat alımının diğer malzemelerle serbest bırakılması, mantarla sağlanan az kalori etkisinin ortadan kalkmasına sebep olabilir. Mantarla beraber en az mantar kadar sağlıklı diğer sebzeler sunulmalı. Bu besinlerin de yağ ve karbonhidrat oranı olabildiğince düşük olmalı.

Diyet Mantar Yemeklerinde Kullanılan Malzemeler

Diyet mantar yemeklerinde doğrudan sadece mantarla yetinilmesi yavan bir tadın ortaya çıkmasına, yavan tadın ortaya çıkması ise kişinin diyetten soğumasına sebep olabilir. Tam da bu yüzden mantarla beraber diğer sebzelerin de damak zevkine hitap edecek şekilde sunulması gerekir. Bu sebzelerin başında da en az mantar kadar sağlıklı ve diyete uygun olan brokoli, lahana, domates ve biber gelir. Uygun koşullarda beraber pişirilen bu sebzeler oldukça lezzetli tatlar ortaya çıkarmaktadır.

Diyet Mantar Yemeklerinin Yapılışı

Mantar yemeklerini yapmanın çeşitli yolları mevcut. Bunların başında en sağlıklı olan yöntem fırında mantarların bütün olarak pişirilmesi. Bu sayede içerisindeki suda bulunan vitamin ve minarellerin ortadan kalkması engelleniyor. Diğer sebzelerle beraber fırınlanan ve ideal soslarla bezenen diyet mantar yemekleri eşsiz tatlar sunuyor. İkinci ve en çok kullanılan yöntem ise sote etmek. İnce doğranan mantarlar ve diğer sebzeler beraber tavaya atılarak sote ediliyor. Bu yöntemde az da olsa yağ kullanıldığı için alınan kalori miktarının arttığını söylemek mümkün. Ayrıca çok fazla karşılaşılmasa da mantar yemeklerini ızgarada yapmak da mümkün.

Mantar Yemekleri Diyetlerde Nasıl Kullanılır

Mantar yemeklerinin sindirilmesi kolay olduğundan genelde akşam yemeğinde etin yerine tercih edilir. Et ile alınan proteini ve kaloriyi büyük oranda karşıladığından ve oldukça ucuz olduğundan dolayı sıkça tercih edilir. Ayrıca öğle yemeklerinde de günün temposu için gereken kaloriyi sağlamak amacıyla sıkça tüketilmektedir.

Örnek Diyet Mantar Yemeği Tarifleri

Diyet Mantar Sote

Diyet mantar sote oldukça büyük porsiyonlarda herhangi bir çekince duymadan tüketilebileceğinden ötürü diyet yapanlar tarafından sıkça tercih edilir.

Diyet Mantar Sote Hazırlanırken Kullanılan Malzemeler

  • Üç adet orta boy dolmalık biber. Bu biberlerin iyice yıkandıktan sonra dik şekilde ince ince doğranması gerekiyor.
  • Yemek piştikten sonra süslemek amacıyla maydanoz.
  • 750 Gram kadar iyice yıkanmış ve orta boyutta doğranmış mantar.
  • 3 Adet orta boy ve küp şeklinde doğranmış domates.
  • İnce kıyılmış veya rendeden geçirilmiş orta boy kuru soğan.
  • 1 Diş orta boy sarımsak. Sarımsağın da soğan gibi ince doğranması veya rendeden geçirilmesi gerekiyor.
  • 2 Çorba kaşığı zeytinyağı.
  • Baharatlar.

Diyet Mantar Sote Yemeğinin Yapılışı

  • Derin bir tavaya yağ boca edilir. İyice ısındıktan sonra soğan ve sarımsak rengi değişinceye kadar pişirilir.
  • Soğan ve sarımsak renk değiştirince mantarlar ilave edilir. Yaklaşık üç ile beş dakika arasında pişirilir.
  • Mantarlar kendini bırakmaya başladığında diğer tüm malzemeler eklenerek yaklaşık beş dakika kadar pişirilir.
  • Yemek servis tabağına alınıp maydanoz ile süslenerek servis edilir.

Et Yerine Mantar Tercihi

Diyetler en temelde üçe ayrılmaktadır. Birincisi protein ağırlık diyetler; ikincisi karbonhidrat ağırlık diyetler ve üçüncüsü dengeli bir beslenme tarzının oluşturulduğu uzun süreli diyetler. Diyetin türüne göre beslenme alışkanlıkları şekillendirilmekte; şekillenen beslenme tarzına göre de diyetin ne kadar sürede ne kadar kilo verdireceği belli olmaktadır. Ayrıca bazı diyetlerin yoğun uygulanmasından dolayı sağlığı olumsuz etkilediği bilinmektedir. Mantar ve et üç diyet türünün de vazgeçilmezidir. Yüksek protein ve düşük yağ oranlarından dolayı karbonhidrat ihtiyacının azaltılarak kalorinin proteinden sağlanmasını mümkün kılmaktadırlar. Ayrıca özellikle mantar olmak üzere ikisinin de yüksek mineral ve vitamin oranı diyet boyunca vücudun korunmasına katkı sağlamaktadır. Ülkemizde et fiyatlarının oldukça yüksek olması, et yoğun diyetlerin herkes tarafından yapılmasının önüne geçmektedir. Ayrıca bazı insanların et ile olan tüketim ilişkisi ya hiç yoktur ya da kısıtlıdır. Yani iki protein ve düşük yağ kaynağından birisinin seçilmesi gerekmektedir. Maddi imkanları olan ve ikisini de tüketebilen insanların insan karma menüler yardımıyla oldukça dengeli beslenmesi mümkündür.

Bilindiği üzere hayvansal proteinler oldukça değerlidir. Hayvansal proteinlerin, hayvansal olmayan bir kaynaktan alınması imkansızdır. Mantarın içeriğinde ise bitkisel protein bulunmaktadır. İki protein türü sayısal olarak birbirini karşılasa da etki olarak birbirinden ayrılmaktadır. Hayvansal proteinlerin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tüketilen hayvansal proteinin kana karışma hızı düşüktür. Bağırsak tarafından daha uzun bir sürede kana karıştırılabilir. Kana karışmanın yavaş olması sayesinde metabolizma kontrol altında tutulabilir. Ayrıca proteini kana karıştırmak için normalden daha fazla kalori tüketilir. Sonuç olarak yağ yakımı hızlanır.
  • Vücut için oldukça yararlı olan ancak bitkisel protein kaynaklarında bulunmayan bazı aminoasitlerin alınması sağlarlar. Bu sayede vücudun bağışıklık sistemi ve organ faaliyetleri dengeli hale gelir.
  • En kaliteli olanları kırmızı et içerisinde bulunur. Sonrasında ise beyaz et, yumurta ve süt ürünleri diye devam eden liste mevcuttur. En kaliteli hayvansal proteini almak için ciddi derecede masraf yapmak gerekmektedir.

Bitkisel proteinlerin özelliklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mantar, soya ve diğer bazı bitkiler başlıca bitkisel protein kaynağıdır.
  • Bağırsak tarafından hızlıca sindirilebilirler. Göreceli olarak kalori kontrolü daha zordur.
  • Vücudun sert dokularının sağlamlaşmasında, hücrelerin tamir edilmesinde kullanılmaktadır.
  • Hayvansal kaynaklarda bulunmayan bazı maddelerin tek kaynağı bitkisel proteinlerdir.

Sonuç olarak; her iki protein türünün de düzenli olarak alınması gerekmektedir. Vegan ya da vejetaryen olunması durumunda mantar tercihi en mantıklı olandır ancak iki protein türünün de yeterli olmadığı durumlarda bazı spesifik sorunlar ortaya çıkmaktadır. Beslenme yoluyla alınan proteinin karşısında, tercih edilmeyen protein türünün de çeşitli ilaç takviyeleri ile alınması mantıklı olacaktır.

Tat açısından tercih ise zordur. Bazı mantar türleri tam olarak kırmızı et tadındadır. Bazıları beyaz et tadında iken bazıları da etin her türlüsünün tadından oldukça uzaktır. Bu aşamada damak zevki devreye girmektedir ve ancak kişinin denemesi yoluyla öğrenilebilecek bir durumdur.