Diyet Tatlılar


Diyet Tatlılar

Diyet sürecindeyken kuşkusuz en çok bastırılmaya çalışılan tatlı istekleri, birçok kişinin kaçamak yapmasına neden olmaktadır. Ancak tatlıyı tamamen hayatınızdan çıkarmadan bu süreci rahatlıkla ilerletebilirsiniz. Önemli olan bilinçli bir şekilde uygun püf noktalarla ve basit değişimlerle tatlıları hayatınıza alabilmenizdir.

Diyet tatlı tüketirken de dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Tatlı ihtiyacı aniden geldiyse bunu bastırmak için meyveli yoğurtlar tercih edebilirsiniz. Genellikle tatlılar sütlü, az şekerli veya şekersiz, yağsız olarak tercih edilirse kalori alımını oldukça azaltmış olursunuz.

Meyveli pudingler, mevsimine uygun meyvelerle hazırlanmış dondurmalar, bitter çikolata ve yulaf kullanarak hazırlanan mini toplar, bal ve pekmezle aroma katacağınız yoğurtlar diyette tercih edilebilir hafif tatlılardır.

Eğer vazgeçemediğiniz bir tatlı var ve hayatınızdan çıkaramıyorsanız içerisindeki malzemelerde ufak değişiklikler yaparak kalorisini azaltabilirsiniz. Örneğin, pasta yemek sizin için keyif veren bir tatlı ise bunu fit hale getirerek belirli zamanlarda tüketebilirsiniz. 2 Elma, yarım su bardağı yağsız süt veya yoğurt, 1 tatlı kaşığı tarçın,1 yumurta, yarım fincan tam buğday unu, vanilya, 1 yemek kaşığı pekmez kullanarak hazırlayacağınız pasta size fit bir alternatif olacaktır.

Diyetlerde tüketilen tatlılar akşam öğünlerine yakın veya gece tüketilmemelidir. Öğlen veya ara öğünlerde porsiyon miktarı dikkat edilerek önerilen alternatifler gibi hafif bir tatlı haftada 2 kez tüketilebilir.

Tatlıları diyet hale getirerek kalorisini azalttığımız zaman tüketimine elbette yine dikkat etmek gerekiyor. Her gün her öğünde yenilecek tatlı kilo verme sürecinizi oldukça yavaşlatacaktır. Diyet listelerinin uygunluğu ve devamlılığı kadar yapılan kaçamaklarda büyük önem taşımaktadır.

Amerikan Kalp Derneği’nin belirttiği rakamlara göre günlük alınması tavsiye edilen şeker miktarı erkekler için 35 gram (150 kalori), kadınlar için ise 20 gram (100 kalori) dır. Bu belirtilen rakamlar sadece dışarıdan şeker ilave ederek aldığımız besinler için geçerli değildir. Yediğimiz meyvelerin, sebzelerin ve birçok doğal besinin şeker içeriği mevcuttur. Bu besinleri tükettiğimizde ekstra şeker alımına gerek kalmadan vücut için yeterli şeker miktarı karşılanmış oluyor.

Şeker, dolayısıyla tatlılar çok tüketildiğinde kilo almanın dışında alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasını ortaya çıkarıyor. Diyabet riski artıyor ve kalp sağlığı açısından birçok risk etmenini tetikliyor.

Diyette Tatlının Önemi

Uzun yıllar boyunca rafine şekere yani işlenmiş şekere maruz kalmanın sonucu olarak bu şeker türüne belirli seviyede bağımlılık gelişmektedir. Sağlıklı beslenme dönemlerinde bu bağımlılıktan dolayı yoksunluk krizleri ortaya çıkabilir. Özellikle iradesi zayıf olanların diyetlerini bozarak kaçamak adı altında rafine şeker tüketmesi söz konusudur. Bu durum oldukça zararlıdır. Kişinin zayıflama sürecine en baştan darbe vurulmasına sebep olur. Ancak ortada ciddi bir problem olduğu da yadsınamaz bir gerçektir. Kişinin tatlı krizinin ve tatlı ihtiyacının ortadan kaldırılamaması durumu psikolojik olarak yıpranma durumunu beraberinde getirebilir. Tatlı yiyerek ufak bir kaçamak yapanlar tatlıyı yemediklerinde diyeti toptan bırakabilirler. Normal koşullar altında vücudumuzun ekstra şeker ihtiyacı bulunmaz. Alınan karbonhidratlardan belirli bir miktar şeker vücuda alınarak şeker ile ilgilenen hücrelere gönderilir. Doğal süreç içerisinde gerçekleşen bu durum kan şekeri seviyesinin aşırı artmasına ya da azalmasına sebep olmaz. Doğaldır ve oldukça da sağlıklıdır.

Diyetlerde tüketilecek tatlıların da bu doğallığı bozmayacak şekilde dizayn edilmesi gerekmektedir. Bu sayede hem tatlı tüketimi yapılır hem de diyetin temel kaidelerine ters olan bir tüketim yapılmamış olur. Kişi psikolojik olarak rahatlayarak daha motive bir şekilde diyetini sürdürebilir. Tatlıların diyetteki önemi tamamen psikolojiktir. Ne kalori için ne de şeker için gerekli olmayan bu yapılar; vitamin ve mineral açısından da zengin değildir. Kişi tatlı tüketimini yapmasının ardından, anlık olarak gelen tatlı krizinden kurtulmakta ve psikolojik olarak rahatlamaktadır. Devamında ise uzun bir süre tatlı yemesine gerek kalmamaktadır. Uzun bir süreç içerisinde de rafine şekere olan bağımlılık azalarak yok olacaktır.

Diyet Tatlılar Nasıl Olmalıdır ?

Diyet tatlıların ya hiç rafine şeker içermemesi ya da çok az miktarda içermesi gerekir. Bu sayede kan şekerinin düzensiz şekilde yükselmesinin önüne geçilebilir. Genel olarak ise diyet tatlılarda mevcut olan şekerin doğal kaynaklardan karşılanması arzulanır. Bu doğal kaynakların başında da meyveler gelmektedir. Meyvelerin içerisindeki şekerin kana karışma hızı düşüktür. Bu sebepten ötürü kan şekeri düzenli bir şekilde artıp azalmaktadır.

Diyet tatlılar yapılırken tatlının içerisine şekerin etkilerini nötr hale getirecek bazı besinler katılabilir. Örneğin chia tohumu şekerin emilme hızını büyük oranda düşürerek şekeri nötr hale getirmekte; tatlı tüketiliyor olmasına rağmen tüketimden sonraki sonuçlar oldukça hafif kalmaktadır.

Diyet tatlılar hazırlanırken kalori açısından çok zengin olan her türlü besinden uzak durulmalıdır. Olabildiğince az sayıdaki malzemeden şık bir tatlı hazırlamak diyet tatlılarda olması gereken özelliklerin başında gelmektedir. Kayısı, yulaf ve diğer meyveler tariflerde sık sık kullanılabilir. Üç beyaz olarak adlandırılan un, tuz ve şekerin tatlılardan kesinlikle uzak tutulması gerekmektedir. Eğer un kullanma mecburiyeti var ise kesinlikle tam tahıl unları kullanılmalıdır. Ayrıca unlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir.

Ayrıca tatlıyı almadan ya da evde hazırlamaya başlamadan önce tatlı krizini ortadan kaldırabilecek bazı önerilerin uygulanması, tatlı tüketirken cimri davranılmasını sağlayacaktır. Sakız çiğnemek, tarçın tüketmek, meyve tüketmek başlıca yöntemlerdir. Bunlara ek olarak spor yapılabilir, bol su tüketilebilir. Tüm bunların sonunda eğer hala şeker tüketme isteği var ise diyet tatlılar tüketilebilir.

Diyette Tatlı Krizi Sorunu

Doğumumuzdan itibaren yanlış beslenme alışkanlıkları ile büyütülüyor olmamız, bunun farkına vardığımızda vazgeçip sağlıklı bir beslenme düzenine girsek dahi peşimizi bırakmaz. Bilindiği üzere vücudun rafine edilmiş şekere verdiği tepkiler oldukça serttir. Başta insülin direnci olmak üzere diyabet başlıca sorun olmakla birlikte böbrek ve karaciğer gibi organların yıpranması da söz konusudur. Kılcal damarların hasarlanmasından başlayarak daha büyük damarlara hareket eden yıkıcı bir süreç de rafine şeker kullanımından dolayı ortaya çıkmaktadır. Rafine şekerin tüketilmesiyle beraber kan şekeri düzensiz bir şekilde yükselmekte ve düşmekte, bu durum da kişinin beslenme alışkanlıklarını tamamen bozmaktadır. Rafine şeker kullanımı bağımlılık gibidir ve bırakılması oldukça zordur.

Kişinin kilo vermek veya ideal kilosunu korumak amacıyla diyete başlamasından sonra ara sıra tatlı krizleri gelebilir. Çok yoğun tatlılar iştah kabartır ancak bunların tüketilmemesi de önemlidir. Kişi ahlaki bir çıkmazın içine girerek uyguladığı diyeti bozma, kaçamak yapma noktasına kadar gelir. Bu oldukça tehlikeli bir durumdur. Diyetisyenler de böyle bir kriz durumunun farkında olduğu için sağlıklı çözümler geliştirmiştir. Özellikle adet döneminde ve adet dönemi öncesinde bulunan kadınların bu sağlıklı tatlı önerilerini dikkate alarak beslenme alışkanlıklarını düzenlemeleri faydalı olacaktır.

Adet döneminde veya çeşitli sağlık problemlerinin içerisinde gelen tatlı krizlerine çözüm bulmak için üretilen sağlıklı yollar şunlardır:

  • Çok az miktarda orijinal bitter çikolata tüketilebilir.
  • Doğal bir şeker kaynağı olan meyveler kurutulmuş şekilde tüketilebilir.
  • Tarçın tatlı krizini ortadan kaldırabilir. Özellikle bazı besinlerin içerisine sürekli atılması halinde, zaman içerisinde kişinin rafine şekere olan bağımlılığını tamamen geçirebilir.
  • Doğal bir yol olarak az miktarda bal tüketilebilir. Tüketilen balın organik olması gerekmektedir.
  • Ayrıca az miktarda tatlı, tatlının etkilerini nötr hale getirecek chia tohumu gibi besinlerle beraber alınabilir.

Tatlı krizinin yol açtığı yoksunluk sorununu ortadan kaldırmak amacıyla uygulanabilecek doğal yöntemler bunlardır. Ayrıca çeşitli tarifler altında diyet tatlılar da yapılabilir veya alınabilir. Yapılan veya alınan diyet tatlılarda koruyucu madde olmamasına, tatlandırıcı olmamasına dikkat edilmelidir.

Diyette Tatlı Tüketilir Mi?

Diyetlerin yüzde doksanında alınan kalorilerin belirli bir sınırda tutulması gerekir. Kalori alımını artırabilecek, tetikleyebilecek her türlü alışkanlıktan da uzak durulması tavsiye edilir. Tatlı tüketimi de kan şekerini hızlı şekilde yükseltmesi sebebiyle yasaklanan alışkanlıklardandır. Bildiğimiz anlamda tatlıların diyetlerde tüketilmesi genelde yasaktır. Ufak kaçamaklar dahi oluşturacakları psikolojik etkilerden dolayı yasaktır.

Diyetlerde tatlı tüketmenin iki yolu vardır. Ya arasını çok uzun tutarak şekerli tatlılar tüketmek ya da diyet tatlılar tüketmek. İlk yol oldukça tehlikeli olmakla birlikte daha zahmetsizdir. Kişi, diyet yapmaya başlamadan önce tükettiği tatlılardan herhangi birini ufak bir porsiyon şeklinde tüketebilir. Ancak bu tüketimin iki haftada bir, üç haftada bir olması önemlidir. Daha kısa periyotlarla bu tüketimin yapılması, diyetin kazanımlarını ortadan kaldıracaktır.

Daha çok tercih edilen yöntem ise diyet tatlıların tüketilmesidir. Bilindiği üzere klasik tatlılar rafine şeker içerirler. Rafine şeker, bağırsaklara dahi gelmeden, tükürük bezlerinden kana karışır. Kontrolsüz bir şekilde kan şekerini etkileyerek beslenme ihtiyacının ortaya çıkmasına sebep olur. Aynı zamanda kalori açısından da yüksek değerlere sahip olması olumsuz bir durumdur. Diyet tatlılar ise rafine şekerin etkilerini ortadan kaldıracak şekilde dizayn edilirler. Yani rafine şeker içermezler. Tatlı olmalarını sağlayan en temel unsur meyvelerdir. Bilindiği üzere meyveler, rafine şekerden daha farklı türde ve daha zararsız bir şeker içerirler. Bu şekerin, konsantre halde diyet tatlılara katılması söz konusudur. Özellikle yulaf ve meyveler ile hazırlanan diyet tatlılar, haftada üç – dört gün sorunsuz şekilde tüketilebilirler.

Eğer uygulanan diyet çok sıkı değil ise, iki haftada bir klasik tatlılar da tüketilebilir. Bunların kaloriye olan etkileri göz ardı edilir. Yalnızca kan şekerine olan etkilerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Dengesiz şekilde tatlı tüketiminin sonucu diyabet olabilmektedir.

Diyette Tatlı Ne Zaman Yenmelidir?

Günümüzün beslenme alışkanlıklarında tatlının yeri çok büyük. Özellikle rafine şeker içeren tatlıların günlük tüketiminin oldukça zararlı olduğunu söylemek mümkün. Kısa ve orta vadeli etkisi kilo iken; uzun vadeli etkisi diyabet olan bu tatlıların, diyet dönemlerinde tüketiminin tamamen kesilmesi gerekmekte. Ancak uzun süre bu sağlıksız beslenme düzenine uyan insanların bir anda tatlı tüketimini kesmesi imkansız olduğu için çeşitli çözümler geliştirilmiştir.

Diyet ve sonrasındaki süreç boyunca temel amaç tatlı tüketimini minimuma indirmek, tatlıların içeriğini değiştirmektir. Değişim genelde malzemelerde olur. Kan şekerini çok hızlı yükseltip dengesizleştiren rafine şeker yerine meyveler kullanılır. Ağır karbonhidratlar yerine ise yulaf gibi kalori açısından fakir, doyuruculuk açısından zengin tahıllar kullanılır. Ayrıca tatlıların içeriği kadar ne zaman tüketildiği de önemlidir.

Genel olarak diyetlerin tamamında alınan besinlerin tüketim zamanı büyük önem kazanır. Geç parçalanıp çok tok tutan besinlerin kahvaltıda ve öğle yemeğinde; çabuk parçalanıp daha fazla doyurucu olan besinlerin ise akşam yemeğinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Diyet tatlıların içeriğine bakılarak tüketim zamanına karar verilmelidir. Örneğin meyve ve süt ağırlıklı bir tatlı var ise, tüketim zamanı günün herhangi bir öğünü olabilir. Ara öğün ya da ana öğün fark etmeksizin bu tüketim yapılabilir. Eğer içerisinde tahıl da barındıran bir tatlı ise öğle yemeğinden sonraki ara öğünde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Diyet olmasına rağmen ağır olabilecek tatlıların tüketimi kesinlikle akşam yemeğinden sonra yapılmamalıdır. Limon ağırlıklı tatlılar ise diğer tüm diyet tatlıların aksine akşam yemeğinden sonra, yatmadan hemen önce tüketilebilir. Bu sayede vücutta yağ yakıcı bir etki oluşturulur.

Sonuç olarak, diyetler boyunca tatlı tüketiminden olabildiğince kaçınmak gerekmektedir. Eğer tatlı krizi basarsa –ki genelde basar, yapılması gereken şey olabildiğince hafif ve rafine şeker içermeyen tatlıların tüketilmesidir. Günümüzde birçok markette ve pastanede diyet tatlılar satılmaktadır.

Diyette Tatlı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vücudun kilo almasında en etkili faktör alınan kalori miktarıdır. Alınan kalori miktarının gereğinden fazla olması durumunda, alınan bu kaloriler yağa dönüştürülerek vücutta saklanmaktadır. Genelde bel ve basen bölgesinde depolanan bu yağlar, yağları eritecek şekilde hareketler yapılmaz ve sağlıklı bir yaşam tarzına geçilmezse zaman içerisinde erimeye karşı dirençli hale gelmektedir. Ülkemizdeki beslenme alışkanlıklarının büyük bir bölümü tatlı ve tuzlu gıdalar üzerine kurulmuş durumda. Hal böyle olunca, diyet dönemi hariç tatlı tüketiminin maksimum seviyede olduğunu söylemek mümkün. Kişinin zaman içerisinde fazla kilolarını fark etmesiyle beraber diyete başlaması, beslenme alışkanlıklarında radikal bir değişim yapmasını sağlamaz. Diyete başlamadan önce ciddi miktarda tatlı tüketen insanlar, diyete başladıktan sonra da tatlı tüketmek isterler. Ancak, normal zamanlarda tüketilen tatlılardaki rafine şeker vücuda oldukça zararlıdır. Kan şekerini dengesizleştirir, bağırsaklara bile ulaşmadan vücut tarafından sindirilir. Çok yüksek kalori değerine sahiptir. Yani, diyet dönemlerinde tüketilecek tatlıların normal tatlılardan farklı olması büyük bir zorunluluktur. Ayrıca özel tatlılar kadar bu tatlıların ne zaman ve ne kadar tüketildiği de oldukça önemlidir. Diyet tatlı tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Eğer diyet olmayan tatlılar tüketilecekse, bu tüketimin mutlaka çok ufak miktarlarda yapılması gerekmektedir. Ayrıca haftada birden fazla normal tatlı tüketimi diyeti bozar. O yüzden iki haftada bir kez, ufak bir porsiyon normal tatlı tüketiminde sorun yoktur.
  • Diyet tatlıların içerisinde rafine şeker olmaması gerekmektedir. Tatlılardaki şeker ihtiyacını meyvelerden karşılamak en akılcı yol olacaktır.
  • Tatlı tüketiminin genelde öğlen vakitlerinde yapılması tercih sebebidir.
  • Tatlılar hazırlanırken içerisine bol miktarda yulaf ve süt koymak oldukça mantıklı çözümlerdir.
  • Tatlının diyet olması her gün tüketilebileceği anlamına gelmez. Diyet tatlı da olsa, haftada iki veya üçten fazla tatlı tüketimi yapılmamalıdır.
  • Tüketilecek tatlının porsiyonu dörde bölünmeli, her bölüm arasına da iki – üç dakika verilmelidir. İlk iki parçadan sonra tatlı yeme isteği hızla azalacaktır.
  • Tatlının tüketildiği günlerde bir sonraki ana öğün hafifletilmelidir.
  • Eğer tatlı tamamen sütlü ve meyveli değilse, akşam yemeğinden sonra tüketilmemelidir.
  • Tatlının içerisine konacak malzemelerin kalori değerlerine dikkat edilmelidir. Porsiyonunun iki yüz kaloriyi geçtiği tatlılar oldukça tehlikelidir.
  • Tatlı tüketimi alışkanlık haline getirilmemeli, mümkünse tamamen kesilmelidir.

Genel olarak diyet tatlı tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar bunlar olmakla beraber, kişiden kişiye ve tatlıya göre değişen diğer dikkat edilecek hususlar da ortaya çıkabilir. Doğru bir süreç için diyetisyene başvurmak, onun tavsiyeleriyle tatlı tarifleri hazırlamak ve tüketmek daha iyi bir seçenek olacaktır.

Evde Diyet Tatlı Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyetler oldukça özel dönemlerdir. Diyet dönemlerinde beslenme alışkanlıkları yavaş yavaş veya radikal bir şekilde değiştirilir. Kişinin geçmişten gelen bazı alışkanlıkları diyet döneminde dahi sıkıntı oluşturabilir. Bu sıkıntıların başında da tatlıların tüketimi gelmektedir. Diyetlerde şeker tüketilmemesi gerekliliği zaman zaman kriz olarak kendini gösterebilmektedir. Kişi çok yoğun bir şekilde rafine şeker içeren tatlıları yemek istemekte ancak yediğinde de diyetinin bozulacağını bilmektedir. Diyetler, ufak kaçamaklar yapılabilecek kadar esnek yapılar olmayabilir. Özellikle aşırı kilolu insanların uyguladığı diyetlerde ufak kaçamaklar dahi ciddi sorunları ortaya çıkarabilmektedir ki bu sorunların başında da irade sorunları gelmektedir.

Tatlı krizinin ortaya çıkmasından sonra kişinin bu krizi bastırmak için bol su tüketmesi, spor yapması, sakız çiğnemesi ve meyve tüketmesi gerekmektedir. Tüm bunların sonunda hala tatlı krizi var ise diyet tatlı tüketmelidir. Diyet tatlılar kalori ve şeker miktarı açısından kontrollü tatlılardır. Diyet tatlıların sütten yapılması ve mutlaka meyve içermesi arzulanır. Ülkemizin en bilinen tatlılarından olan baklava gibi unlu ve şerbetli tatlılar kesinlikle tavsiye edilmez.

Herkesi diyet tatlıya hazır şekilde ulaşma imkanı olmayabilir. Böyle durumlarda kişi evinde, kendi imkanlarıyla diyet tatlı yapmalıdır. Evde diyet tatlı yapacakların dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Muz, avokado veya çilek kullanılmalıdır.
  • Eğer tat yetersiz bulunursa toz şeker yerine bal kullanılmalıdır.
  • Tatlı hazırlanırken yağ kullanılmamalı, kullanılacaksa da çok az miktarda kullanılmalıdır.
  • Üç beyazın kullanımından uzak durulmalıdır.
  • Eğer un kullanımı zorunlu ise mutlaka tam tahıl unu kullanılmalıdır.
  • Pişirme tekniği olarak fırın kullanılması gerekir.
  • Kullanılan malzemelerin kalori değerleri kontrol edilmeli; fazla kalorili olanları tatlıdan uzaklaştırılmalıdır.
  • Haftada bir ya da iki haftada bir diyet tatlı tüketimi yeterlidir. Fazlası diyet olmaktan çıkmaktadır.

Dikkat edilmesi gerekenler kısaca bunlardır. Bunların haricinde tatlı özelinde bazı durumlar daha çıkabilir.