Diyet Tavuk Yemekleri


Diyet Tavuk Yemekleri

Vücuda giren kalori miktarının kontrol edilebilmesi ve böylece yağ yakımının hızlandırılarak kilo vermenin sağlanabilmesi kompleks bir süreçtir. Protein bakımından yoğun olan besinler, verdikleri kalori miktarları düşük olmasına rağmen tokluk hissini sağlamada başarılı olduklarından dolayı diyetlerde oldukça sık tercih edilirler. Bu besinler arasından tavuğun oldukça sık listelerde yer buluyor olmasının temel sebebi ise ucuz olması, kolay hazırlanabilmesi ve yüksek oranda protein içeriyor olmasıdır.

Tavuk Etinin Sağlığa Faydaları

İnsanların kaliteli protein almak için tüketebileceği besinlerin başında beyaz et gelmektedir. Beyaz et kaynaklarını kümes hayvanları ile sınırlayabiliriz. Tavuk günümüzde en çok tüketimi olan kümes hayvanıdır. Ticari olarak üretilmesi oldukça basit olduğundan; iklim koşullarından bağımsız şekilde hızlı yetiştiğinden dolayı her ülkede milyonlarca hatta milyarlarca üretilmektedir.

Protein ağırlıklı diyetler ve sporcu diyetleri uygulanırken özellikle tavuk etinin göğüs bölgesin tüketilmektedir. Sağlıklı beslenmek amacıyla düşük yoğunluklu olarak icra edilen diyetlerde ise tavuk etinin tamamı haftada bir porsiyon olacak şekilde tüketilmektedir. Tavuk etinin her bölgesi protein bakımından oldukça zengindir. Göğüs hariç diğer bölümleri ise yağ açısından da zengindir. Ayrıca çeşitli hayvansal vitamin ve mineraller de tavuk etinde bulunmaktadır. Tavuk etinin sağlığa olan faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tavuk etinin tüketilmesi sayesinde vücuda alınan proteinler oldukça kalitelidir. Aminoasit açısından zengin olan bu proteinler vücudun kalori ihtiyacının karşılanmasında büyük paya sahiptir. Ayrıca dokuların tamir edilmesi de bu proteinler sayesinde hızlanmaktadır.
  • Protein ağırlıklı bir besin olmasından ve göğüs bölgesi tüketilirse yağdan yoksun olmasından dolayı kilo vermek amacıyla tüketilmektedir.
  • Kandaki yağların düzeyini kontrol etmek amacıyla tüketilebilir. İyi kolesterolü artırırken kötü kolesterolü düşürür. Tabi bu durum ideal miktarda tüketildiğinde geçerlidir.
  • Kolesterolün ve damar sağlığının artırılmasıyla beraber tansiyon da kontrol altına alınır.
  • Organik tavuk tüketimi düzenli hale getirilirse damarlarda yağ birikme ihtimali oldukça düşmekte; doğal beslenmeden dolayı kanser riski de azalmaktadır.
  • Tavuğun içerisinde B grubu vitaminler, C vitamini, A vitamini, E vitamini, D vitamini, K vitamini bulunmaktadır. Besleyicilik açısından da oldukça yüksek değerlere sahiptir.
  • Beyaz etlerin hazmedilmesi kırmızı etlerden daha kolaydır. Bu sebepten ötürü düşük miktarda sebzeyle tüketilseler bile bağırsak fonksiyonlarını aşırı yormamaktadırlar. Bu sebepten ötürü de sindirim sistemi sağlığı korunmaktadır. Karaciğer ve safra kesesinde de hastalık gelişim riski düşmektedir.
  • Tavuk etindeki vitamin ve minerallerin yoğunluğundan dolayı cilt sağlığı korunmaktadır. Akne gelişim riski azalmakta; saç, sakal ve kirpikler canlı görünmektedir.

Tavuğun bu faydalarını elde etmek için tek bir bölgesinin değil, birkaç bölgesinin birlikte bir porsiyon olacak şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Dengeli tavuk tüketimi sayesinde uzun vadede fazlaca kilo vermek mümkündür. Ayrıca verilen kiloların tekrar alınmaması için de yapılan diyetlere tavuk öğünleri eklemek gerekmektedir.

Tavuk Etinin Diyetteki Önemi

İnsanlar aşırı kilo aldıklarında ya da ideal kilolarını korumak istediklerinde diyete başvurmaktadır. Ayrıca yaz aylarında forma girebilmek için acil kodlu diyetler de uygulanabilmektedir. Genel olarak diyetlerin oluşturulmasında üç felsefe uygulanır. Protein alımı artırılabilir, karbonhidrat alımı artırılabilir ya da ikisi dengeli bir şekilde tüketilebilir. Hangi felsefe ile hazırlanırsa hazırlansın temelinde yatan şey olması gerekenden daha az kalorinin alınması gerektiğidir. Vücut, fazladan aldığı her kaloriyi yağ veya karbonhidrat olarak vücutta saklamaktadır. Karbonhidrat şeklinde depolanan kaloriler beraberinde su tutma kapasitesini de artırmaktadır. Bu sebepten ötürü de kişi olması gerekenden çok daha kilolu ve şişkin görünmektedir.

Hangi mantıkla hazırlanırsa hazırlansın diyetlerin değişmez parçalarından bir tanesi tavuktur. Genel olarak kümes hayvanları diyet beslenmesinde kullanılmakla birlikte en ucuz ve ulaşılabilir olanın tavuk eti olmasından dolayı diyetlerde sık sık tercih edilmektedir. Tavuk etinin bu kadar değer görüyor olmasının altında yatan temel sebep farklı bölgelerinin farklı beslenme alışkanlıklarına uyuyor oluşudur. Sadece göğüs etinin yenmesi halinde protein ağırlıklı diyetler; sadece but etinin yenmesi halinde ise karbonhidratlı diyetler icra edilebilir. Aynı şekilde derisi tüketildiğinde artan kalori oranı sayesinde kilo aldıran diyetler de tavuk desteğiyle yapılabilir.

Tavuk eti birçok sebze ile kolayca kombine edilebilir. Kendinden lifli olan tavuk etinin, lifli olan sebzelerle birleşmesi halinde bağırsak fonksiyonları inanılmaz derecede düzenli hale gelir. Buradaki faaliyetlerin düzenlenmesi halinde ise genel olarak vücut sağlığı artar. Psikolojik bazı baskı unsurları da ortadan kalkar. Tavuk, bir haftalık süreçte diyetlerin en az iki öğününde kendine yer bulmalıdır. Bu sayede tavuğun faydaları tamamen diyeti yapan kişinin vücuduna geçirilmektedir. Özellikle içerdiği hayvansal proteinler ve vitaminler sayesinde vücut dengeli şekilde kilo vermekte ya da almaktadır.

Günümüzde tavuk üretimi fabrikasyona dönüşmüştür. Bu sebepten ötürü tavukların üretilmesinde kullanılan maddeler doğal olmayan bazı yollara sokulmuştur. Özellikle ilaç verilerek büyütülen tavuklarda, sağlığa zararlı bazı maddeler ile karşılaşılmaktadır. Genetiği ile oynanan tavukların tüketilmesi halinde insan bedeninde görülecek sorunların ne olacağı hala bilinmemektedir. Diyetlerde ve yaşamın geri kalanında tüketilmesi gereken tavuk türü organik tavuktur. Bu terim günümüzde her ne kadar ayağa düşmüş, dolandırıcılık haline gelmiş olsa da diyetine bağlı olan birisinin organik tavuk bulması çok zor değildir. Özellikle köylerde, kendi çapında üretim yapanlardan organik tavuk alınabilir. Bu sayede gezerek beslenmiş, uzun bir sürede güneş altına kalarak büyümüş tavuklar tüketilecektir. Bu sayede de tavukların insan vücuduna zararı olmadan faydaları alınacaktır.

Tavuk etinin en büyük avantajı ise kilo verme aşamasında mineral ve vitamin açısından zayıflama ihtimali bulunan vücudu desteklemesidir. Özellikle kemik ve diş sağlığını koruyan besinlerin bolca bulunması; beyin faaliyetlerini ve sinirsel aktiviteleri düzenleyen spesifik minerallerin de bolca bulunması tavuğu eşsiz bir besin haline getirmektedir. Kırmızı ete göre kolay sindirilmesi, bağırsakları yormaması, ucuz olması gibi avantajlar da tavuk etinin diyetlerde ve normal yaşamda tercih edilmesini sağlamaktadır. Birçok uzman, oluşturduğu diyetlerin haftalık programına mutlaka iki ya da üç adet tavuk yemeği öğünü yazmaktadır. Üçte bir protein ve üçte bir yağ beslenmesini sağlamak için tek seferde alınabilecek besinlerin başında tavuk eti gelir. Özellikle iyi ve sulu pişirildiğinde, suyundaki tüm vitamin ve mineraller sıfır kayıpla bağırsaklar tarafından süzülebilir.

Diyet Tavuk Yemeklerinin Özellikleri

Diyet tavuk yemekleri genelde öğle ve akşam öğünlerinde tercih edilir. İçerdikleri yoğun protein sayesinde kişinin uzun süre boyunca tok hissetmesini sağlayarak, kişinin enerji ihtiyacını vücudunda depoladığı yağdan karşılamasını sağlarlar. Vücuttan yağ yakımının başlamasıyla da kilo verme faaliyet başlar. Ayrıca diyet tavuk yemekleri fırında, haşlanarak veya çok tercih edilmese de kızartılarak hazırlanabilir. Diyet listelerindeki monoton durumun önüne geçerek, diyeti uygulayan kişiye oldukça büyük avantajlar sağlar.

Diyet Tavuk Yemeklerinde Kullanılan Malzemeler

Bu malzemelerin başında doğal olarak tavuk gelir. Ancak tavuğun belli bölgelerinde yağ oranı fazla olduğundan dolayı, diyet tavuk yemeklerinde genel olarak az yağlı göğüs bölgesi tercih edilir. Az yağlı olmasından dolayı tatsız tuzsuz olarak adlandırılan bu bölgenin pişirilirken damağa uygun hale getirilmesi için çeşitli diğer malzemeler yemeğin içine ilave edilebilir. Bu malzemeler ise çeşitli baharatlar, sebzeler, soslar olarak sıralanabilir.

Diyet Tavuk Yemeklerinin Hazırlanması

Diyet tavuk yemeklerinin hazırlanması için en popüler yöntem haşlama tekniğidir. Bu teknik sayesinde herhangi bir yağ ilavesine gerek kalmadan tavuklar oldukça kolay pişirilir. Haşlama esnasında katılan sebzeler ve baharatlar sayesinde de tavuk yemeğinin oldukça lezzetli hale getirilmesi mümkündür. Diyet tavuk yemeklerinin hazırlanmasında kullanılan bir diğer popüler yöntem ise fırında pişirmedir. Bu teknik sayesinde de tavuğa yağ ilavesi yapmadan pişirmek ve yanındaki malzemelerin tadını içerisine yedirmek mümkündür. Haşlama yöntemine göre biraz daha zahmetli olmakla birlikte, değişiklik isteyenler için oldukça sağlık bir alternatif sunmaktadır. Tavuk yemeklerinin hazırlanmasında kullanılan üçüncü yöntem ise ızgara ile pişirme tekniğidir. Bu teknik, tekniğin içerdiği ortam şartları açısından her zaman mümkün olmasa da bazı durumlarda diyet listesine renk katılması açısından tercih edilebilir. Yine bu teknikte de pişirirken yağ ilavesi olmadığından dolayı, diyetin amaçlarından sapma gerçekleşmez. Son ve en az tercih edilen teknik ise kızartma yöntemidir. Bu yöntemdeki yoğun yağ takviyesinden dolayı tekniğin, diyet yapmanın temel ilkelerine ters düştüğünü söylemek mümkündür.

Tavuk Yemekleri Diyetlerde Nasıl Kullanılmalıdır

Tavuk yemeklerinin diyetlerde kullanımı oldukça popüler. Bu popülerliğin temel sebebi ise içerdiği yüksek protein, düşük yağ ve ucuzluk. Hal böyle olunca, karşınıza çıkan her diyet listesinin omurgasını oluşturan malzeme tavuk yemekleri oluyor. Yanına ilave edilen malzemelerle tam uyum sağlaması da damak zevkinin sağlanması ve kişinin diyet listesine tam bağlılık göstermesi açısından önemli bir etmen oluyor. Tavuk yemekleri diyet listelerinde haşama, fırınlama, ızgara gibi pişirme teknikleri sayesinde öğle ve akşam yemeklerinde rahatça tüketilebilir. Tekrara düşmemek açısından balık gibi diğer ana öğünlerle paylaştırılarak haftanın en az dört günü tüketilmesinde herhangi bir zarar yoktur.

Diyet Tavuk Yemekleri İçin Örnek Tarifler

Fırında Tavuk Tarifi

Diyet tavuk yemeklerini hazırlama yöntemi olarak en popüler yöntemlerden biri olan fırında tavuk yemeği, oldukça kolay hazırlanması sebebiyle sık tercih edilir. Aşağıdaki tarif en az dört kişi için oluşturulmuştur.

Fırında Tavuk Yemeği Hazırlanırken Kullanılacak Malzemeler

  • 400 Gram tavuk but
  • 400 Gram tavuk kanat
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 adet orta boy patates
  • 4 adet acı biber
  • 4 diş kabukları soyulmuş sarımsakta
  • Ayrıca tavuğun terbiye edilmesi için bir çorba kaşığı salça, iki çorba kaşığı zeytinyağı ile tuz ve karabiber kullanılabilir.

Fırında Tavuk Yemeği Hazırlanışı

  • Tarifte yer alan domates, patates ve biberler küp küp doğranır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta patateslerin en küçük, biberlerin orta ve domateslerin en büyük boyda doğranmasıdır. Bu şekilde aynı zamanda pişmeleri sağlanır.
  • But ve kanat iyice yıkanır, süzgece alınır. Sularının sızması için beklenir.
  • Terbiye için sosu hazırlayın. Sarımsakları bu sosun içerisine ezerek ilave edin ve sonrasında tavuklarla sosu harmanlayın.
  • Yağladığınız fırın tepsisine tavukları dizin. Üzerlerine ise doğradığınız sebzeleri ekleyin.
  • Tepsinin üzerini tamamen folyo ile kapatın.
  • 200 derecelik fırında düzenli kontrol ederek yaklaşık otuz dakika pişirin. Eğer ihtiyaç olduğunu düşünürseniz fırına su ilavesi yapın.

Mantarlı Tavuk Sote Tarifi

Mantar ve tavuk oluşturdukları bileşke sayesinde diyet tavuk yemeklerinin ayrılmaz ikilisi. Diyet listelerini monotonluktan kurtarmak için haftada en az bir gün mutlaka hazırlanması gereken tariflerin başında mantarlı tavuk sote gelir.

Mantarlı Tavuk Sote Hazırlanırken Kullanılacak Malzemeler

  • Orta boy iki adet tavuk göğsü
  • Üç adet yeşil soğan
  • Bir adet orta boy kırmızı biber
  • Üç adet yeşil biber
  • Yedi adet büyük boy mantar
  • Üç diş orta boy sarımsak
  • İsteğe göre tuz ve karabiber ile diğer baharatlar
  • Üç kaşık zeytinyağı

Mantarlı Tavuk Sotenin Hazırlanması:

  • Orta boy iki adet tavuk göğsünü küp küp doğrayın. Burada dikkat edilmesi gereken nokta doğrarken sinirleri ayırın.
  • Diğer tüm malzemeleri, tavuğu doğradığınız boyda doğrayın. Bu doğrama şekli sayesinde tüm malzemelerin eşit oranda pişmesi sağlanır.
  • Tavukları kızdırdığınız ve yağ eklediğiniz tavanın içerisine atın. İki dakika kadar soteledikten sonra diğer malzemeleri de atarak devam edin. Yaklaşık on dakika sote yaptıktan sonra mantarlı tavuk sote hazır.

Kabaklı Tavuk Yemeği Tarifi

Protein diyetlerinin vazgeçilmez besini olan tavuğun, oldukça sağlıklı bir sebze olan kabak ile birleştirilmesiyle ortaya çıkan enfes bir tariftir kabaklı tavuk yemeği. Tavuktan alınan protein ile karbonhidrat alımı azaltılır. Aynı şekilde kabaktan alınan vitamin ve minerallerle de vücudun diğer ihtiyaçları karşılanır. Kabağın lif açısından yoğun olan yapısı sayesinde de bağırsakların ideal seviyesinde çalışması sağlanır.

Kabaklı Tavuk Yemeği Malzemeri

  • İki adet büyük boy organik kabak
  • Yarım çay bardağı soğuk sıkım zeytinyağı
  • İki yüz gram kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
  • Bir adet küçük boy kırmızı soğan
  • Bir adet orta boy yeşil biber
  • Bir yemek kaşığı organik köy salçası
  • Deniz tuzu ve isteğe göre diğer baharatlar

Kabaklı Tavuk Yemeğinin Hazırlanışı:

  • Kabakların uç noktaları kesilir. Sonrasında iyice yıkanır ve kabuklarının üzerinden tel ile geçilerek en ufak kir dahi ortadan kaldırılır.
  • Kabaklar kuşbaşı tavuk ile aynı boyuta gelecek şekilde küp küp doğranır.
  • Kırmızı soğan piştikten sonra ağıza gelmeyecek kadar ufak küpler halinde doğranır.
  • Yeşil biber de aynı soğan gibi oldukça ufak parçalara ayrılır.
  • Soğuk sıkım zeytinyağı tencereye boşaltılır ve kızdırılır.
  • Soğanlar ve biberler aynı anda atılarak kavrulur.
  • Soğan pembeleşince tavuklar eklenir ve iyice kavrulur.
  • Yaklaşık üç dakika geçtikten sonra salça da içerisine eklenir. Üç dakika daha kavurma işlemi devam eder.
  • En son kabaklar eklenir ve üç su bardağı sıcak su eklenir. Suların eklenmesinin ardından baharatlarda eklenerek kaynatılır.
  • Beş dakika kadar kaynadıktan sonra ocağın altı en kısığa alınarak otuz dakika pişirilir ve tarif tamamlanır.

Kabaklı tavuk yemeği hem diyetlerde tüketilebilir hem de diyet dışı zamanlarda sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kurmak amacıyla. Yemeğin içerisine isteğe göre diğer bazı sebzeler de eklenebilir. Özellikle dereotu ile servis edilmesi lezzetinin katlanmasına sebep olacaktır. Diyetlerde yanında yağlı ayranla beraber tüketildiğinde bir öğünde tüketilmesi gereken kalorinin tamamını vermektedir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde oldukça besleyici bir yemektir.

Sarımsaklı Çerkez Tavuğu Tarifi

Sarımsak çok güçlü bir antioksidandır. İçerisindeki vitamin ve minerallerin vücuda olan katkısı saymakla bitmez. Diyetisyenlerin ve kalp uzmanlarının tamamı günde en az bir diş sarımsak yenmesini tavsiye etmektedir. Özellikle çiğ sarımsak tüketimi vücuda çok faydalıdır. Başta böbrek fonksiyonları olmak üzere vücudun tamamını ilgilendiren fonksiyonları da düzenlemektedir. Pişirilerek yemeklere katıldığında koku derdi de olmadığından dolayı birçok yemekte tercih edilmektedir. Özellikle diyet yemeklerin tatlandırılmasında sarımsağa sık sık başvurulmaktadır.

Tavuk ise protein açısından oldukça zengin bir besindir. Vücudun ihtiyacı olan birçok vitamin ve mineralin tavuktan sağlanması mümkündür. Lif açısından da zengin olduğu için bağırsak fonksiyonlarını yormayan tavuk, çeşitli metotlarla pişirildiğinde daha da lezzetli bir hale bürünmektedir. Çerkez tavuğu olarak verilen tarifteki haliyle, sarımsakla bir bütünlük oluşturarak komplike lezzetler arasına girmektedir.

Sarımsaklı Çerkez Tavuğu Malzemeleri

  • İki adet derisinden ayrılmamış tavuk but
  • İki yüz gram tavuk göğsü
  • İki çay bardağı kadar öğütülmüş ceviz içi
  • Bir adet küçük boy kırmızı soğan
  • Dört diş orta boy sarımsak
  • Bir tutam kırmızı toz biber
  • Bir tutam karabiber
  • Üç yemek kaşığı doğal köy tereyağı
  • Bir dal taze fesleğen
  • Beş dilim tam tahıl ekmeği
  • Çeyrek demet maydanoz
  • Deniz tuzu ve arzu edilen diğer baharatlar

Sarımsaklı Çerkez Tavuğunun Hazırlanışı:

  • Tavuk butları ve tavuk göğsü fesleğen, maydanoz, soğan, tuz ve diğer baharatlarla beraber haşlanır. Haşlandıktan sonra tavuklar didiklenerek kemiklerden ve zarlardan ayıklanır. Haşlama suyu dökülmez.
  • Cevizi, ekmeği ve sarımsağı ince ince doğrayıp mutfak robotuna atın ve iyice çekin.
  • Karışımı bir kenara aldıktan sonra alabileceği kadar tavuk suyunu bu karışımın içerisine yavaş yavaş ekleyin.
  • Bu karışımla tabanı oluşturduğunuz yemeğin üzerine didiklediğiniz tavukları ekleyip dolaba kaldırın.
  • Üç – dört saatlik beklemenin ardından tereyağını kırmızı toz biber ile eriterek sos haline getirin.
  • Servis esnasında üzerine kırmızı toz biberli tereyağını dökerek servis edin.

Sarımsaklı Çerkez tavuğu oldukça tatlı bir yemektir ancak aynı zamanda kalori açısından da zengindir. Diyetlerde tüketilmesi tavsiye edilmez. Eğer diyetlerde tüketilecek miktarın az tutulması; tereyağının da sostan çıkarılması gerekmektedir. Tereyağı yemekten çıkarıldığında da tadında eksilme olduğundan dolayı seçim kişiye aittir.

Yoğurtlu Tavuk Salatası Tarifi

Her ne kadar ismi salata olsa da akşam öğününde alınması gereken kalorinin tamamını tek başına karşılayacak nitelikte bir yemektir yoğurtlu tavuk salatası. İçerisindeki yoğurdun kalitesine ve menşeine göre içerdiği faydalar değişebilir. Tavuğun içerdiği proteinler sayesinde vücut mineral ve vitamin açısından oldukça zenginleşir. Yoğurdun ve tavuğun oldukça uyumlu tadı çeşitli baharatlar ile de zenginleştirilerek eşsiz bir tat elde edilir.

Yoğurtlu tavuk Salatası Malzemeleri

  • İki yüz gramlık iki tane tavuk göğsü
  • Dört adet küçük boy salatalık turşusu
  • İki diş orta boy sarımsak
  • Bir demet dereotu
  • İki kaşık süzme yoğurt
  • Bir kase normal yoğurt
  • Yarım çay bardağı mayonez
  • Ceviz içi ve deniz tuzu

Yoğurtlu Tavuk Salatasının Hazırlanışı:

  • Öncelikle tavuklar bütün halinde haşlanır. Sonrasında ise didiklenerek zarlarında ayrılır.
  • Salatalıkların kabukları soyulduktan sonra ağıza gelecek ufak parçalar halinde doğranır.
  • Dereotu ağızda yorgunluk oluşturmayacak kadar ufak parçalara kesilir. Sarımsak kabuklarından ayrılarak havanda dövülür.
  • Mayonez, süzme yoğurt, normal yoğurt ve ezilmiş sarımsak birbiri ile iyice karıştırılarak homojen hale getirilir.
  • Ceviz salatalıktan biraz daha küçük parçalara ayrılır.
  • Tüm malzemeler birleştirilir ve tavuk salatası servise hazır olur.

Yoğurtlu tavuk salatası bu malzemeler ile hazırlandığında oldukça doyurucudur. Kalori açısından da zengindir. Diyet yapanların mayonez kullanmaması tavsiye edilir. Ayrıca yoğurtların da yağsız sütten mayalanması faydalı olacaktır. Genel olarak diyetlerde değil de diyet dışı dönemlerde öğlen öğünlerini atlatmak amacıyla tüketilir. İsteğe göre diğer bazı soslar ve ekler de yoğurtlu tavuk salatasının içerisine katılabilir.

Tavuk Suyuna Çorba Tarifi

Hastalık ve kabızlık dönemlerinde imdadımıza yetişen ilk gıda çorbadır. Yoğun sulu yapısından dolayı bağırsak fonksiyonlarının rahatlamasına yardımcıdır. Ayrıca çorbanın hazırlanabileceği malzemelerin sınırsız olması, rahatsızlığa göre özelleştirilmiş çorbalar yapılmasını mümkün kılmaktadır. Bilindiği üzere tavuk birçok mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir. İçerisindeki antioksidanlar bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden sorumludur. Tavuk yemekleri yaparken, özellikle de haşlama yaparken tavuğun haşlandığı suya tavuktan mineral ve vitamin geçişi olmaktadır. Tavuk haşlandıktan sonra suyu dökülmezse elimizde vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bir sıvı kalmaktadır.

İşte bu sile hazırlanan çorbalara tavuk suyuna çorba denmektedir. Eklenecek ek malzemeler ile birlikte yoğunluğu korunmakta; daha da lezzetli hale getirilmektedir. Ülkemizde tavuk suyuna çorba özellikle soğuk algınlığı gibi durumlarda tüketilmekle beraber diyet dönemlerinde de bu çorbanın tüketimi oldukça faydalıdır. Özellikle kahvaltıda veya öğlen yemeğinde tüketilmesi halinde akşama kadar fazla kalori alınmasının önüne geçmektedir.

Tavuk Suyuna Çorba Malzemeleri

  • Daha önceden bekletilmiş bir litre tavuk suyu
  • Eğer hazır tavuk suyu yoksa tavuk göğsünün ve budun kaynatılması ile elde edilen aynı miktarda tavuk suyu
  • İki yüz gram didiklenmiş tavuk göğsü
  • Bir adet küçük boy kuru soğan
  • Bir yemek kaşığı beyaz un
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir çay kaşığı deniz tuzu
  • Bir çay kaşığı tatlı karabiber
  • Yarım limonun suyu
  • Bir çay bardağı tel şehriye
  • Yarım çay bardağı Ayçiçek yağı

Tavuk Suyuna Çorbanın Hazırlanışı:

  • Öncelikle soğan ağızda yok olmayacak kadar büyük parçalara küp şeklinde doğranır.
  • Ayçiçek yağı tavaya aktarılır ve üzerine soğanlar atılır. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.
  • Soğanın üzerine un ve tereyağı da eklenerek kıvam tutturulur.
  • Son olarak tel şehriye eklenir ve bir dakika kadar kavrulur.
  • Eldeki bir litre tavuk suyu karışıma dökülür ve kaynayana kadar karıştırılır.
  • Kaynadıktan sonra on dakika kısık ateşte pişirilir.
  • Baharatlar ve deniz tuzu ilave edilerek çorba tamamlanır.
  • Servis sırasında limon dökülerek tüketilir.

Tavuk suyuna çorba oldukça faydalıdır. Sağlıklı bir yaşam ve güçlü bağışıklık sistemi için ayda en az bir kez tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Diyet ve hastalık durumlarında ise haftada bir tüketilmesinde fayda vardır.