Dukan Diyeti


Dukan Diyeti

Pierre Dukan isimli bir Fransız doktorun geliştirdiği diyettir. Protein ağırlıklı, düşük CHO, düşük yağ ve düşük glisemik indeks temeline dayanır.30 yıllık geçmişi var ancak 2000’de çıkarttığı kitap ile tüm dünyada tanınmıştır. İlk günlerde su kaybıyla beraber hızlı kilo verilir. Proteinler daha az kalori verir, enerji harcaması daha yüksektir ve diyet genel olarak düşük kalorilidir. Açlık hissi duyulmaz. Egzersizin mutlaka yapılması gerekir. Diyet; üç öğüne eşit dağıtılmış, kilo başına en az 1 g protein içermelidir ve oluşan ürik asidi atmak için çok bol su içilmelidir.

Dukan Diyeti Nedir ?

Aynı Robert Atkins’in yazdığı kitap ile atkins diyetinin meşhur olması gibi dukan diyeti de Pierre Dukan tarafından yazılan bir kitap sonra meşhur olmuştur. İki diyetin birbirine referans gösterilmesinin sebebi ikisinin de protein bazlı diyetler oluşudur. Hem atkins diyeti hem de dukan diyeti hızlı şekilde kilo verilmesini amaçlayan, karbonhidrat tüketimini sınırlayan diyetlerdir.

Vücut günlük enerji ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde otuzunu aldığı karbonhidratlar sayesinde karşılamaktadır. Özellikle ülkemiz başta olmak üzere birçok gelişmekte olan ülkede bu oran daha fazla olabilmektedir. Buğday ve buğday ürünleri ağırlıklı beslenmenin sonucu olarak da vücuda olması gerekenden daha fazla karbonhidrat girmektedir. İdeal seviyelerde vücut için sorun oluşturmayan karbonhidratların gereğinden fazla alınması durumunda ise kilo alımı kaçınılmaz olmaktadır. Aynı zamanda kalp – damar sağlığı da bozulmakta; böbrekler bu durumdan olumsuz olarak etkilenmektedir.

Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi diyetlerin başlıca amacıdır. Ne kadar kilo verileceği, ne kadar zamanda verileceği ve sağlıklı olup olmayacağı tamamen kişinin seçimindedir. Dukan diyeti içerdiği aşamalar yardımıyla hızlı kilo verimini sağlıklı hale getiren ender diyetlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Diyetin belirli aşamalarında fazlaca baskılanan karbonhidrat tüketimi ileri aşamalarda gevşetilerek serbest bırakılmakta; vücudun kilolarından protein takviyesi sayesinde kurtulması amaçlanmaktadır. Dukan diyetinin her evresinde fazlaca tüketilen protein bazlı yiyecekler sayesinde yağ yakım süreci başlamakta; karbonhidratlardan dolayı depolanan yağ bu süreç sonunda yakılmaktadır.

Dukan diyetinin temelini protein oluşturduğu için et oldukça popülerdir. Özellikle dana eti, koyun eti ve kuzu eti dukan diyetlerinin değişmez parçasıdır. Bunların yanında balık, yulaf gibi gıdalar da tüketilebilir. Kısacası karbonhidrat içermeyen her türlü besinin tüketimi serbest iken içerenler yasaklıdır.

Dukan Diyeti Nasıl Yapılır ?

Dukan diyeti yoğun bir protein tüketimine ek olarak karbonhidratın tamamen kesilmesi ya da büyük oranda baskılanmasını amaçlayan; hızlı kilo verilmesine neden olan oldukça radikal bir diyet türüdür. Diyetin radikal olmasının altında yatan sebep, insan beslenmesinin bel kemiği sayılan karbonhidratların baskılanıyor oluşudur. Bu sayede vücudun yağ yakma kapasitesinin artması beklenmektedir. Atkins diyetine olduğu kadar dukan diyetine de ciddi bir muhalefet vardır. İlgili sürecin insan vücuduna zarar verdiğine dair araştırmalar yapılmakta, sonuçları kamu ile paylaşılmaktadır. Tam tersine dukan diyetinin yararlı olduğuna dair de araştırmalar yayınlanmaktadır. Kişinin kendi özelliklerine ve ihtiyaçlarına en uygun diyetin dukan diyeti olduğuna karar vermesinden sonra belirli aşamalar dahilinde diyeti icra etmesi gerekmektedir.

Dukan diyetinin ilk aşaması saf protein tüketiminin yapıldığı, karbonhidratın inanılmaz derece baskılandığı aşamadır. Bu aşamada günlük enerji ihtiyacının tamamı proteinlerden karşılanır. Günlük karbonhidrat alım miktarı yirmi gramı geçmez ki bu sayı tahminen bir yemek kaşığına denk gelmektedir. Dukan diyeti el kitabında yazan altmış kadar saf protein kaynağının tüketilmesi sayesinde ilk aşama icra edilir. Diyete başlarken kaç kilo olduğunuz, kaç kilo vermeyi amaçladığınız ilk aşamanın ne kadar süreceğini de belirler. Genelde dört gün ile on iki gün arasında bir ilk aşamadan söz etmek mümkündür. Verilecek kiloların fazla olması durumunda ilk aşama uzatılır. Çünkü bu aşamadaki protein tüketim alışkanlığı inanılmaz hızlı şekilde kilo verilmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca tüm bu saf protein tüketim aşamasında günlük yarım saat boyunca orta şiddetli spor yapmak oldukça faydalı olacaktır. Karbonhidrat kaynağı olarak ise yulaf kullanılabilir.

Dukan diyetinin ikinci aşamasında ise daha sakin bir seyir izlenmektedir. İkinci aşamada, ilk aşamada alınan karbonhidrat miktarı iki katına çıkarılır. Toplam kalori içerisindeki protein payı düşürülür ve düşen kısmın karşılanması amacıyla karbonhidrat açısından fakir olan sebzeler eklenir. Sebzelerin tüketimi haşlama ya da ızgara yöntemi ile olmak zorundadır. Çiğ sebze tüketimi tavsiye edilmemektedir. Yine bu aşamada karbonhidrat kaynağı olarak yulaf kullanılabilir. Ayrıca spor egzersizlerinin de bir saate çıkarılması gerekmektedir. Seyir evresi, ilk aşamadaki hızlı kilo verme faaliyetinin dengelenmesi için olmazsa olmazdır. Verilen her bir kilo için ikinci aşamada dört gün kalınmalıdır. Yani dört kilo verilirse ikinci aşamanın uzunluğu on altı gün olacaktır.

Üçüncü evre dukan diyetinin sonuçlarını garanti altına almak amacıyla uygulanan oldukça uzun bir evre. Beslenme alışkanlıkları saf protein tüketiminden çıkarılarak sağlıklı bir insanın tüketim alışkanlıklarına dönüştürülüyor. Karbonhidratlar yine üçte bir oranında tüketilmeye başlıyor. Ayrıca öğünlerde sebze, meyve tam tahıl ekmekleri de kullanılabiliyor. İlk iki evrede verilen kiloların on ile çarpılması sonucu üçüncü evrenin uzunluğu bulunmaktadır. Yani ilk evrede dört; ikinci evrede iki kilo veren birisi üçüncü evrede altmış gün boyunca kalmak zorundadır. Üçüncü evre boyunca da kilo verilmesi sürecektir ancak bu daha sağlıklı şekilde ve yavaş yavaş olacaktır.

Dördüncü evre ise diyetten sonraki yaşamı ifade etmektedir. Tekrar kilo alınmaması için karbonhidrat tüketim alışkanlıklarının radikal biçimde değiştirilmemesi; spor faaliyetlerinin sürekli olarak yapılması ve sağlıklı beslenilmesi gerekmektedir. Dukan diyeti ile zayıflayan insanların dördüncü evreye ömür boyu dikkat etmeleri sonucu, ömür boyu fit kaldıkları gözlemlenmiştir.

Dukan Diyetinde İzin Verilen Gıda Listesi

Hızlı kilo vermek için uygulanabilecek, iyi uygulandığında da sağlıklı şekilde kilo verilmesini sağlayacak yegane diyet yöntemi dukandır. Dukan diyeti sayesinde beslenme radikal bir şekilde değiştirilir. Dört evre şeklinde planlanan dukan diyeti sayesinde kilo hızlıca verilir ancak uzun bir süre boyunca kontrol edilir. İlk aşamada verilen yüksek kilolar sonraki iki aşamada desteklenir; son aşamada ise korunur. Yani dukan diyeti oldukça komplike süreçler bütünüdür. Tüm süreçlerin kendine has beslenme listeleri bulunmaktadır ancak trend olarak proteinden başlayıp karbonhidrata hafif bir geçiş yapıldığı söylenebilir. Diyetten önceki beslenme alışkanlıkları, diyetin sonlanmasıyla beraber oldukça sağlıklı bir hale bürünür.

Dukan diyetinde izin verilen gıdalar yüksek protein miktarına sahiptir. Hepsi de rafine şekerden, meyve şekerinden, nişastadan ve karbonhidrattan arınmış durumdadır. Bu sayede vücudun şeker bakımından fakirleşmesi sağlanır. Sonrasında ise vücutta mevcut bulunan ve fazla kilolara sebep olan yağlar hızla yakılır.

Dukan diyetinde izin verilen gıdaları beş ana başlık altında toplamak mümkündür. Hepsinin de özelliği protein açısından zengin olmalarıdır. Bu besin gruplarını kırmızı etler, beyaz etler, deniz ürünleri, süt ürünleri ve vejetaryen gıdalar olarak sıralamak mümkündür. Esasen protein temelli bir diyet olmasından dolayı vejetaryenler için çok uygun olmasa da yapılan son araştırmalarla birlikte dukan diyetini vejetaryenler de uygulayabilir hale gelmiştir.

Kırmızı et grubunda; dana eti, koyun eti, kuzu eti, keçi eti, oğlak eti yer alır. Bu et grubundaki gıdaların yağsız olmasına dikkat edilmelidir.

Beyaz et grubunda; tavuk eti, hindi eti, kaz eti, ördek eti ve diğer kanatlılar yer alır. Yine burada da etin yağsız yerleri tüketilmelidir.

Deniz ürünleri grubunda; her türlü balık tüketilebilir ancak tüketilen balığın gereğinden fazla yağlı olmamasına dikkat edilmelidir. Somon, levrek ve palamut başlıca tüketim ürünlerini oluşturmalıdır. Hareketli deniz balıklarını tercih etmek daha doğru olacaktır. Ayrıca ıstakoz, kalamar gibi ürünler de tüketilebilir.

Süt ürünleri grubunda; süt ile üretilen ve yağ içermeyen her türlü peynir ve krema sayılabilir. Süt tüketimi tavsiye edilmez ancak yapılacaksa mutlaka yağsız süt olmalıdır.

Vejetaryen ürünler grubunda; et grubunun ve deniz ürünü grubunun sağladığı protein miktarını karşılayabilecek bazı ürünler tüketilir. Genelde soya bazlı olan bu ürünler protein ihtiyacını karşılayabilmektedir. Mantar tüketimi de vejetaryen ürün grubunda yer alabilir.

Dukan Diyeti ile Ortalama Kaç Kilo Verilebilir ?

Dukan diyetinin temel amacı hızlı bir şekilde kilo vermektir. Kilo vermenin gerçekleştiği üç aşama şeklinde planlanmıştır. İlk aşama en çok kilonun verildiği aşama gibi görülmekle birlikte bu bir nebze olsun yanlıştır. İlk aşamanın süresi bir hafta ile on iki gün arasında tutulabilir. Uzunluk ile verilen kilo arasında bağlantı bulunur. Yani on iki gün süren ilk evre dukan diyetinden sonra dört kilo verilmesi gayet olağandır. Verilen kilo diğer evrelerin uzunluklarını belirler. Verilen her kilonun dört ile çarpılması sonucu ikinci evrenin uzunluğu bulunur.

İlk aşamasında dört kilo verilen bir dukan diyetinin ikinci evresi on altı gündür. Beslenme alışkanlıklarının rayına oturtulduğu bu dönemde verilecek kilo haftada iki ile sınırlıdır. On altı günün sonunda genelde beş kilo verilir. İlk evre ve ikinci evrenin tamamında verilen kilo böylece dokuza çıkmış olur. İki evrenin toplamında verilen kilonun on ile çarpılması sonucunda da üçüncü evrenin uzunluğu bulunur. Bu örnekte üçüncü evrenin doksan gün sürmesi beklenmektedir. Her hafta ortalama olarak yarım kilo ile bir kilo arasında bir kilo verme durumu söz konusudur. Yani dukan diyetinin üçüncü evresinde verilen kilonun toplamı on iki kiloya kadar ulaşabilmektedir.

Tabi uygulanan diyetin mahiyetine ve yapılan spor egzersizlerine göre toplam verilen kilo değişebilir. Bu örnekte; yüz on sekiz gün sonunda verilen kilonun toplamı yirmi birdir ve bu oldukça sağlıklı bir rakamdır. Kişinin başlangıç kilosuna göre ilk evrede verilen kilo değişebileceğinden ötürü tüm denklem daha radikal bir hale bürünebilir. Uzman bir diyetisyen ile yapılan çalışma sonucunda en ideal dukan diyeti listesi verilecektir.

Dukan Diyeti Aşamaları

Dukan diyeti 4 aşamadan oluşur

  1. Atak; saf proteinler (ortalama 5 gün sürer)
  2. Seyir; alternatif proteinler (Kilo başına 1 hafta)
  3. Güçlendirme; verilen kilo başına 1 hafta
  4. Kesin koruma (protein perşembeleri + günde 3 Yemek kaşığı yulaf kepeği)

1.Atak evresi

Atak evresinin amacı kilo vermeyi tetikleme ve kilo vermeyi başlatmak. 1-10 gün arasında sürer. Ortalama 2-3 kg kaybetmek hedeflenir. Yenilebilecek on ayrı kategori bulunur. Bunlar yağsız etler, sakatatlar, alıklar, deniz ürünleri, kümes hayvanları, az yağlı jambon, yumurta, yağsız süt ürünleridir. Bu on ayrı kategoriden sınırsız sayıda ve günün herhangi bir saatinde tüketilebilir. Bunlara ek olarak Günde 1.5 L sıvı (light tüm içecekler her evrede serbest) ve her gün 1.5 Yemek kaşığı yulaf kepeği tüketilmelidir.

2. Seyir evresi

İkinci aşamada atak evresine ilave diyetin izin verdiği 28 çeşit sebze ilave edilir. Her öğünde tüketilmemek koşulu ile sebzelere izin verilir. Nişastalı sebzeler (patates, mısır, enginar vs), kuru baklagiller yenilemez. Kişiye bağlı olarak haftada 1 kg vermek hedeflenmiştir. Hedeflenen kiloya erişinceye kadar devam eder. Haftada 2-3 kg verebilmenin mümkün olduğu iddia edilmektedir. Sebzelerle beraber vücuttan atılan su geri geldiği için kilo verme durabilir ve ya biraz alınabilir. Bu dönem 5/5 veya 1/1 oranı ile Protein+sebze/Saf Protein şeklinde devam edilir. Her gün 1.5 Yemek kaşığı yulaf kepeği vazgeçilmezdir. Kişilerin %50’si bu aşamada diyeti terk eder, devam edenlerin %85’i üçüncü evrede sonuna kadar gidebilir.

3. Güçlendirme dönemi

Ortalama verilen kilo başına 10 gün sürer. Bu dönemde kilo verilmeye çalışılmaz. Bu aşamada meyve (günde 1 adet), ekmek (2 dilim tahıllı ekmek), peynir (mayalanmış peynirler hariç 40 g/gün). Nişastalı yiyecekler (haftada 2 porsiyon=200g) (tam buğday, mısır unu, mercimek pirinç patates diyete eklenir. Güçlendirme süresinin ilk yarısı haftada 1 öğün, ikinci yarısı haftada 2 öğün istediğini yiyip içmek mümkün. Haftada bir gün sadece yağsız saf protein tüketilir.

4. Koruma evresi

İstenilen yiyecekler yenebilir ancak; haftada 1 protein günü (perşembe), her gün 3 yemek kaşığı yulaf kepeği yenilecek, karbonhidratlar glisemik indeksi düşük yiyecekler arasından seçilmeli .Her gün en az 20 dk. yürüyüş yapılmalıdır.

Dukan diyeti, karmaşık ve çok katı diyet planları nedeniyle devam ettirmek zordur. İlk aşamasında dehidratasyon, sinirlilik ve gerginlikler görülelebilir. Meyveler ve sebzeler 3.aşamada eklenmekte, bu aşama uzun sürebilir. Bu süreçte vitamin- mineral yetersizlikleri ortaya çıkabilir ve buna bağlı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Yetersiz posa nedeniyle kabızlık görülebilir. Protein atıklarının karaciğer ve böbreklerden eliminasyonu sırasında bu organlara zarar verir.

Dukan Diyeti Koruma Aşaması Kuralları

Dukan diyeti birbiri ile yakından ilişkisi olan dört aşamadan oluşur. Her aşamada yapılanlar, tüketilenler ve bunların oluşturduğu psikoloji diğer aşamaları etkilemektedir. İlk üç aşama aktif olarak kilo verilen, verilen kilonun sağlıklı bir şekle dönüştürüldüğü aşamalardır. İlk aşamada beslenme alışkanlıkları radikal bir biçimde değiştirilir ve çok hızlı şekilde kilo verilir. İkinci aşamada ivme yumuşatılır ve karbonhidrat tekrar beslenme alışkanlıkları arasına sokulur. Üçüncü aşamada ise denge kurulur ve verilen kiloların sabitlenmesi sağlanır. Tüm bu aşamalar oldukça önemlidir. Verilen kilolara göre aşamalar arasındaki süre değişmektedir.

Dukan diyetinin tüm bu aşamalarından daha önemli olan aşama ise koruma aşamasıdır. Koruma aşaması, hızlı ve sağlıklı şekilde verilen kiloların tekrar alınmaması için yapılması gerekenleri ifade eden çok geniş bir aşamadır. Genelde diyetin üçüncü aşamasının bitmesinden sonraki süreci kapsamaktadır ve bu süreç hayatın sonuna kadar devam etmektedir. Yani dukan diyeti ile verilen kiloların tekrar alınmaması için koruma aşamasındaki kurallara azami özen gösterilmelidir. Dukan diyetine başvuracak kadar kilo alan insanlar diyeti bıraktıkları anda, dikkat etmeyi bıraktıkları anda kilo almaya meyillidir. Daha önceki tecrübelerden ve yatkınlıktan hareketle de bu kilo alışın hızı oldukça yüksektir.

Dukan diyetinin koruma aşamasına geçen insanların dikkat etmesi gereken hususlar kendi özelliklerine ve beklentilerine göre değişir. Ayrıca yaşam koşulları ve beslenme alışkanlıklarındaki ufak nüanslar da dikkat edilmesi gerekenleri değiştirebilir. Genel olarak şu kurallardan bahsetmek mümkündür:

  • Koruma aşamasında ideal kiloyu sabit tutmak zorundasınız. Yani kilo almak kadar kilo vermekte büyük bir sorundur. Kilonun olması gerekenden aşağı düştüğü fark edilirse spor egzersizlerinde hafifleme ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme ile tekrar ideal kiloya ulaşılabilir.
  • Koruma aşamasında spor yapılması mecburidir. Zaten diyet boyunca kazanılan bir alışkanlık olduğundan dolayı spor yapmak zor gelmeyecektir. Hatta uzun süreli yapılıyor olmasından dolayı koruma aşamasındaki spor yarı profesyonel bir hale bürünerek vücut daha sağlıklı hale getirilebilir.
  • Dukan diyetinin koruma aşamasında uyku düzeni kurulmalıdır. Ayrıca psikolojik baskı unsurlarından uzak durulması da faydalı olacaktır. Stres ve depresyon hormonlar; hormonlar da kilo üzerinde oldukça etkilidir.

Örnek Dukan Diyeti Listesi

Dukan diyetinin uygulanmasında tek bir liste kullanılmaz. Hangi aşamada olduğu diyet listesinin belirlenmesinde büyük bir önem taşımaktadır. İlk evrede protein tüketimi çok yüksek iken ikinci ve üçüncü evrede bu oran düşürülmektedir. Aynı şekilde listede yer alan besinler de dukan diyeti el kitapçığı ile sınırlandırılmış durumdadır. Diyetin ilk üç aşaması boyunca altmış kadar protein kaynağı ile otuz kadar karbonhidrat kaynağı tüketime açıktır. Bunun dışındakilerin tüketimi çeşitli sebeplerden dolayı yasaktır. Ayrıca koruma aşamasında uygulanacak diyetin nitelikleri ilk üç aşama ile büyük farklara sahiptir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde örnek listenin dört aşama için de ayrı ayrı düzenlenmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Diyet listesinin örneklerinde en çok merak edilen genelde ilk evre olmaktadır. Kişinin bir hafta ile on gün arasında ilk aşama dukan diyetini uygulaması zaten ikinci ve üçüncü evreler için fikir oluşturduğundan dolayı ilgili evrelerin listelerine dair merak oluşmamaktadır. Başta kadınlar olmak üzere kilo sorunu yaşayan insanların merakı genelde atak evresindeki diyet listesinin içeriğinedir. Karbonhidrat tüketiminin tamamen baskılanarak protein tüketiminin ana enerji kaynağı olduğu bu dönem oldukça özeldir. Eğer diğer üç evre ile beraber sonuçları korunabilirse en fazla kilo ilk evrede verilmektedir.

Birinci gün

  • Kahvaltı: İki adet organik yumurta ve tercihen hindi ya da somon füme ile hazırlanmış yağsız omlet. Bu omlet sayesinde tamamen protein alınacaktır.
  • Öğlen: İki dilim yağsız beyaz peynir ya da muadili yağsız peynirler
  • Akşam: Çeşitli baharatlar ve soslar ile zenginleştirilmiş yağsız dana eti. Dana eti yerine yağsız olmak şartıyla kuzu ve koyun eti de tercih edilebilir.

İkinci gün

  • Kahvaltı: Yağsız süt ile hazırlanmış bir kase yoğurt ve yoğurt ile karıştırılan bir yemek kaşığı kadar yulaf. Yulaf karbonhidrat ihtiyacını karşılamaktadır.
  • Öğlen: Tavuğun göğüs eti ile hazırlanmış yağ bakımından fakir olan iki yüz gramlık tavuk yemeği.
  • Akşam: Bol yeşillik ile (karbonhidrat içermeyen) beraber servis edilen, tercihen ızgarada kızartılmış ya da buğulanmış orta boy balık.

Üçüncü gün

  • Kahvaltı: Bir kase yoğurt ya da bir bardak yağsız süt ile hazırlanmış yulaf ezmesi. Yulaf ezmesinin miktarı bir buçuk kaşık olacaktır.
  • Öğlen: Dananın yağsız bölgesinden alınan etten çekilmiş kıyma ile hazırlanan kıymalı yumurta. Yumurtanın organik olması önemlidir.
  • Akşam: Tavuk göğsü ile hazırlanmış tavuk ızgara. İki yüz gramlık bir porsiyon yeterlidir. Ayrıca yanında yağsız süt ile hazırlanmış bir bardak ayran tüketilebilir.

Dördüncü gün

  • Kahvaltı: Yağsız girdiler ile hazırlanmış, yeşillik ile zenginleştirilmiş iki adet yumurtalı omlet. Ayıca omletin yanında somon füme tüketilebilir.
  • Öğlen: Bol yeşillik ile hazırlanmış ve yumurta haşlaması ile desteklenmiş mevsim salata. Salataya limon katılabilir ancak zeytinyağı katılması tavsiye edilmez. Limon yetersiz gelirse sirke de kullanılabilir.
  • Akşam: Buğulama şeklinde hazırlanmış orta boy balık. Yanında mevsim yeşillikleri tüketilebilir.

Bu diyet listesi dukan diyetinin ilk aşaması için geçerlidir. Verilmesi gereken kilolara göre tekrarlanarak uygulanması gerekmektedir. Verilecek kilolar fazla ise on iki günlük ilk aşama sınırına kadar bu listenin üç kez uygulanması yeterli olacaktır. Ancak diyet listesindekileri mutlaka bir uzmana onaylatmak gerekmektedir. Kişisel özellikler ile alınacak besinler arasında bağlantı vardır. Herhangi bir şekilde az ya da yanlış beslenmek bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olabilir.

İlk yani atak aşamasının tamamlanmasından sonra ise karbonhidrat alımı artırılır. Yulaftan karşılanan karbonhidrat, yulafın miktarını artırmak koşulu ile artırılır. Üçüncü aşamadan itibaren ise tam tahıl ekmekleri diyet listesi girer. Ayrıca çeşitli sebzeler ve meyveler de diyetin ileri aşamasında diyete eklenmektedir. Üçüncü aşamadan itibaren ara öğünler ile desteklenen oldukça sağlıklı bir beslenme düzeni kurulur.

Dukan Diyetinin Sağlığa Zararları Nelerdir ?

Dukan diyetinin temelinde yatan mantık beslenme alışkanlıklarının radikal bir biçimde değiştirilmesidir. Vücudu oluşturan sistemler ile radikal şeylerden hoşlanmaz. Yapılan değişimin uzun vadeli sonuçları oldukça olumlu olsa da kısa vadede vücudun sistemlerinin bunu idrak şansı bulunmaz. İdeal bir insanın, günlük enerji ihtiyacının yaklaşık olarak üçte birini karbonhidratlar ile karşılaması gerekmektedir. Çeşitli sebeplerden dolayı bu dengenin bozulmasıyla beraber kilo alımı başlamaktadır. Dukan diyeti ile yapılan da bunun radikal bir biçimde dönüştürülmesidir. Normalde üçte bir oranında kullanılması gereken karbonhidrat sıfırlanmakta; üçte bir oranında tüketilmesi gereken protein ise üçte üçe çıkarılmaktadır. Yani enerjinin tamamı proteinler ile karşılanmaktadır.

Tüm beslenmenin protein üzerine kurgulanmasının bazı zararları bulunur. Bu zararlar kesin olmasa da yapılan araştırmalara göre sorun ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksektir. Başta dukan diyeti olmak üzere atkins diyetini savunanlar ise tam tersi araştırma raporlarını kamu ile paylaşmaktadır.

Protein ağırlıklı beslenmenin böbreklere zarar verdiği bilinen bir gerçektir. Özellikle on günü aşan protein tüketimlerinde böbrek fonksiyonları zayıflamakta; böbrekler hastalıklara daha açık hale gelmektedir. Protein ağırlık beslenmenin zarar verdiği ikinci yer ise kalp ve damar sağlığıdır. Kalp ritminin düzensizleşmesi, damarlarda tortu birikimi gibi sonuçlar uzun süreli protein tüketimlerinde ortaya çıkabilir. Üçüncü zarar bölgesi ise bağırsaklardır. Bağırsaklardan emilen protein miktarının artması, bağırsakların yorulmasına sebep olmaktadır.

Tüm bu zararların kanıtlanması söz konusu değildir ancak dukan diyeti uygulayanların birçoğunda önlemler alınmazsa böyle sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Kalp damar sağlığı için vitamin ve mineral takviyesi; böbrekler ile bol su tüketimi ve bağırsaklar için de bol lifli yeşillik tüketimi tavsiye edilmektedir.

Dukan Diyeti Yapanlara Öneriler

Dukan diyeti yapan insanların bu diyet türünü seçmesi için iki özelliğe sahip olması gerekmektedir. Ya aşırı kiloların getirdiği yüksek seviyeli psikolojik ve fiziksel baskı ya da hızlıca zayıflama isteği. Örneğin yaz dönemlerine girerken insanlara gelen zayıflama isteğinin tezahürü genelde dukan diyeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Hangi sebeple uygulanırsa uygulansın dukan diyeti yapanlara verilmesi gereken bazı öneriler vardır. Bu önerilerin dikkate alınması durumunda verilen kiloların sağlık üzerinde olumsuz etki oluşturmaması sağlanabilir. Ayrıca dukan diyeti ile verilen kiloların koruma altına alınması yani tekrar kilo alınmaması da ancak bu öneriler dahilinde mümkündür.

Dukan diyeti oldukça ciddi bir diyet türüdür. Beslenme alışkanlıklarının bir anda zıt bir yöne kaydırılıyor olması vücudun genelinde şok etkisi yaratır. Bu etkinin görünen kısmı kilo verilmesi olsa da vücudun içinde de şoklar yaşanır. Protein ağırlıklı beslenme sindirim sistemi üzerinde yoğun baskı oluşturur. Aynı şekilde böbrekler de bu baskıdan nasibini alır. Kalp – damar sağlığı ile dolaşım sisteminin genel sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler oluşabilir. Tüm bu etkilerden korunmak için bilinçli olunması, tüketilen her besinin vücuda yapacağı etkinin bilinmesi gerekmektedir.

Dukan diyeti boyunca karbonhidrat açısından fakir olan lifli gıdaların tüketimi artırılmalıdır. Bu sayede bağırsak fonksiyonları yoğun bir yüksek kurtarılabilir. Yetişkin bir insan için günde iki litre kadar olan su tüketiminin bir buçuk kat artırılması gerekmektedir. Yani günde üç litre su tüketimi yapılmalıdır. Bu sayede böbrek fonksiyonlarının koruma altına alınması söz konusudur.

Genel olarak ise spor egzersizleri aksatılmamalıdır. İyi bir diyet ancak spor egzersizleri ile desteklendiğinde etkilidir. Vücut tarafından yağ yakım sürecinin hızlandırılabilmesi için yakılacak yağ ile ortaya çıkacak olan enerjinin bir yere harcanması gerekir. Harcanacak yer de spor egzersizleridir.

Dukan diyetinin aşamalarına harfiyen uyulmalı, tercihen de dukan diyeti el kitabı alınmalıdır. Kitaptaki öneriler ve tablolar günlük olarak takip edilmeli; bu şekilde de sağlıklı kilo verilmelidir.