Lahana Suyu ile Zayıflama


Lahana Suyu ile Zayıflama

Lahana, içinde çok faydalı mineraller barındırır. İçerdiği çeşit çeşit vitaminle sonbahar, kış aylarında yemeklerimize eşlik eden mucizevî bir sebzedir. Çok fazla çeşidi vardır (kırmızı, mor, beyaz) ve ülkemizin her yerinde yetişir. Pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilir ya da çorbası yapılabilir. Lezzetli olduğu kadar sağlımızı korumada da çok başarılıdır.

Çok düşük kalori içerdiği için diyet menülerinin vazgeçilmezidir. Güçlü bir antioksidan oluşuyla kilo vermek isteyenler için büyük faydalar sağlar. Su içeriği oldukça fazla olduğu için vücudu susuz bırakmaz. Midede şişerek tokluk hissi oluşturur. Özellikle kısa sürede kilo vermek isteyenler için lahana suyu kürü oldukça etkilidir.

Lahananın zayıflamada etkisi büyüktür, bu yüzden belli aralıklarla kür şeklinde tercih edilir. Lif açısından zengin oluşuyla kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. Zayıflama söz konusu olduğunda metabolizma hızı ve sindirim sisteminin düzenli çalışması büyük önem taşır. Hızlı bir metabolizma daha kolay kilo verir. Lahana, sindirim sistemini düzenler ve metabolizmayı hızlandırır. Vücuttaki toksik maddelerin atılmasına yardımcı olarak detoks etkisi yapar.

Lahana suyu ile zayıflama yöntemlerinin bazı durumlarda kullanılması önerilmez. Bunlar guatr hastaları, kemoterapi gören kişiler, doğum yapmasının üzerinden az zaman geçmiş olan kadınlar, kanı sulandıran ilaçları kullananlar, ishal veya gaz sorunu yaşayanlar olarak sıralanabilir. Bunun dışında ödem atmak isteyen ya da kilo kontrolü sağlamak isteyen herkes lahanadan faydalanabilir.

Lahana Suyu Kürü Nasıl Yapılır?

Lahana suyu kürünün hazırlanması ve uygulanması oldukça basittir. Önce bir tencerede yaklaşık yarım litre su kaynatılır. İçine 7-8 tane beyaz lahana yaprağı konur. Tencerenin kapağı kapatılır ve 10 dakika kadar kısık ateşte pişirilir. Ardından içindeki yapraklar çıkarılır. 10 dakikada hazır olan lahana suyu, ağzı kapalı cam kavanozlara alınabilir ve buzdolabında muhafaza edilebilir. İki üç günlük kürlerde dolapta saklanmış sular kullanılabilir fakat daha uzun süre tüketilecekse günlük hazırlamak çok daha doğru olur. Buzdolabında saklanmayan ya da uzun süre bekletilen suların içinde bakteriler oluşmaya başlar. Bu yüzden hazırlanan sulara ayrıca dikkat edilmelidir. Hazırlanan lahana suyunu çok sıcak tüketmeye gerek yoktur, soğuması beklenip içilebilir.

Lahana Suyunun Faydaları Nelerdir?

  • Lahana suyu, vücudun ihtiyacı olan birçok maddeyi içerir. Folik asit, lif, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve B6, K ve C vitaminleri ile oldukça destekleyici bir besindir.

  • Kalp ve damar hastalıklarını önler. İçerdiği polifenol sayesinde kan basıncını düşürür. Kolesterolü düzenleyerek kalp hastalıkları riskini azaltır.

  • Beyin için önemli bir besindir. Hafıza kaybını önlemeye yardımcı olur. Alzheimer hastaları için faydalı bir besindir. İçeriğindeki B vitaminleri ile de hafızayı arttırmada yardımcı olur. Fazla miktarda potasyum barındırdığı için dolayı inme (felç) ihtimallini en aza düşürür.

  • Sindirim sisteminde de lahananın büyük rolü var. Lif ihtiyacının bir bölümünü karşılayarak sindirime yardımcı olur. Bu lifler vücuttaki toksinlerin emilimlerini önleyerek vücuttan sağlıklı bir şekilde atılmasını sağlar ve kan şekerini düzenlemede etkili olur. İçindeki yüksek oranda su ile kabızlığın önüne geçer. Şeker emilimini yavaşlatır ve kandaki şekeri düşürür. Böylece insülin üretimini arttırır. Mide çemberini güçlendirir ve içerindeki C vitamini ile iltihapları kontrol altında tutar. İltihaplarla mücadele etmesine yardımcı olan glutamin içerdiği için rahatsızlıkları en aza indirir.

  • Bağışıklık sistemini destekler ve kuvvetlendirir. Bunun yanında gut hastalığı, solunum yollarındaki bazı hastalıklar, anemi gibi rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici rol oynar. Bazı kanser türlerinin tedavisine destek amaçlı kullanılabilir. Hastalığın ilerlemesinin önlenmesinde etkilidir. Vücudun direncini arttırır.

  • Vücuttaki iltihaplarla savaşır. Solunum yolları hastalıkları, grip, nezle gibi hastalıkların kolay atlatılmasında etkili olur. Bunun yanında bazı durumlarda cilt yanıklarına iyi gelir. Kemik yapısını güçlendirir ve romatizmadan kaynaklı eklem ağrılarına etki eder. Kas ağrılarını azaltır.

  • Cilt sorunlarının giderilmesi ve cilt sağlığının korunmasında oldukça etkilidir. Vücuttaki toksik maddelerin atılmasına yardımcı olarak cildin canlanmasına ve yenilenmesine katkı sağlar ve arındırır. Buluğ çağından sonra geçmeyen akne sorununa iyi gelir. Ayrıca sağlıklı saçlar için de önem taşır. Saçların ışıldamasını, yumuşamasını ve kırılmadan uzamasını sağlar.

Lahana Suyunun Zayıflamaya Etkisi

Lahana suyu birçok yönden zayıflamayı kolaylaştırır. Lif kaynağı olmasının da etkisiyle sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Düzenli çalışan bir sindirim sistemi kilo vermeyi oldukça kolaylaştırır. Metabolizmayı hızlandıran yiyecekler arasında yer alır. Böylece çok daha hızlı kilo vermeyi sağlar. Yiyeceklerdeki katkı maddeleriyle ya da başka şekilde vücutta biriken toksik maddelerden kurtulmaya yardımcı olur. Vücudu arındırır ve ödem atılmasını sağlar. Lahana suyu kürü düzgün bir programla ve gerekli hususlara dikkat ederek uygulandığında oldukça etkili sonuçlar verir.

Lahana Suyu Kürü Nasıl Tüketilmelidir?

Lahana suyundan en iyi şekilde faydalanabilmek için belirli bir programa uymak gerekir. Hazırlanan kür gün içinde birer su bardağı olmak üzere sabah ve öğleden sonra tüketilir. Beş gün boyunca günlük iki su bardağı lahana suyu içilir. Üç gün ara verilir. Ardından tekrar başlanır ve yine beş gün uygulanır, üç gün ara verilir. Bu şekilde 21 gün kür uygulanır.

Kür uygulanırken dikkat etmek gereken bazı hususlar vardır. Hazırlanan lahana suları kapağı kapalı cam kavanozlarda ve buzdolabında muhafaza edilir. Mümkünse günlük olarak hazırlanır. Küre devam ederken yemeklerde kullanan yağların azaltılması gerekir. Özellikle yağda kızarmış yemekler ya da abur cubur tüketmek lahana kürünün etkisini azaltır. Lahana suyu tüketirken gün içinde iyot içeren besinler tercih etmek ya da yemeklerde iyotlu tuz kullanmak önemlidir. Çünkü lahana, vücuttaki iyot emilimini düşürür. Ayrıca her şey gibi lahanayı da mevsiminde tüketmek, faydasının daha iyi görülmesini sağlar.

Lahana'nın Özellikleri

  • Özellikle kış aylarında yemeklerde daha fazla kullandığımız beyaz lahana; demir, magnezyum, potasyum, C, B ve E vitaminleri yönünden oldukça zengin bir sebzedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında zayıflamak isteyen bireylerin de diyetlerinde yer verdiği bir besin haline gelmiştir.
  • Vücuttan toksik maddeleri uzaklaştırmasından dolayı her türlü çeşidinden yararlanmakta fayda vardır.
  • Birçok kansere karşı koruyucu özelliği de bulunduğundan haftada iki kez beyaz lahana tüketilmesi önerilmektedir.
  • Minerallerden zengin yapısı sayesinde kemik ve kas sağlığını olumlu etkiler.
  • Yüksek potasyum içeriği sayesinde kan damarlarının tıkanmasını önleyerek kalp sağlığını korur.
  • Lahanayı çiğ olarak tüketmek özellikle kadınlarda selülit problemlerine savaş açmaktadır.
  • Adet dönemlerinde ise fazla ödemi vücuttan uzaklaştıracağı için bu dönemin daha rahat, sıkıntısız ve daha dirençli geçmesine destek olur.
  • İçerisindeki kükürt sayesinde gastrit ve ülsere karşı koruyucu etki göstermekte ve hazmı kolaylaştırmaktadır.
  • Lif açısından zengin olması bağırsak sağlığını korumakta ve kabızlık şikayetlerine çözüm niteliğindedir.
  • 100 gramında 25 kalori bulunan beyaz lahana, suyuyla hazırlanacak kür ile zayıflamaya destek olmaktadır.

Lahana Suyu Kürü Tarifi

Malzemeler

  • 7 adet beyaz lahana yaprağı
  • 1 litre su

Hazırlanışı

1 litre suyu bir tencerede kaynatıyoruz. Daha sonra iyice yıkanmış lahana yapraklarını suyun içerisine atarak kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar bekletiyoruz.