Meyve ve Sebze Suları

Yazar: Uzm. Diyetisyen Tuğba Yaprak
Meyve ve Sebze Suları
Meyve ve Sebze Suları

Sağlıklı beslenme ve diyet programları içinde en sık karşımıza çıkan tarifler genellikle meyve ve sebze suları, detokslarıdır. Bu sular oldukça sağlıklı, vitaminli ve şifalı olduğu kadar lezzetlidir de. Günümüzde de özellikle kilo vermek için ve ödem atmak için bu tür sular tüketiliyor. İçerisinde birçok antioksidan bulunduran sebzeler vücuttan toksin atımına yardımcı olur. Ayrıca birçok vitamin ve mineral de sebzelerin içerisinde bulunmaktadır. Lif açısından da oldukça zengin olan sebzelerin yanında genel sağlığa daha fazla katkı sağlamak açısından meyve tüketimi de önem taşır. İşte bu nedenle de meyve ve sebzelerin suları da oldukça faydalı.

Bu sular birçok şekilde ve tat da olabilir. Ancak hepsi de birbirinden besleyici, sağlıklı ve faydalıdır. Kilo aldırmayan, kanı temizleyen, kolesterolü düşürür ve insanı dinç tutmaya da yardımcı olur. Ayrıca içlerinde birçok madensel tuz da bulunmakta.

Meyve ve Sebze Sularının Özellikleri

  • Tatları oldukça hoş ve güzeldir. Bazen ekşi ya da bir parça acı da olabilir. Kullanılan meyve ve sebzeye göre değişir.
  • Oldukça besleyici özelliklere sahiptir.
  • Lif açısından zengin yapıdadır.
  • Birçok vitamin ve minerali içerisinde bulundurur.
  • Kanı alkali hale getirir, temizler.
  • Kilo vermeye, ödem ve toksinleri atmaya yardımcı olur.
  • Kolayca hazırlanır ve lezzetlidir.
  • Cildi gençleştirir ve insanı dinç tutmak açısından faydalıdır.
  • Kandaki kolesterol oranına da etki eder ve düşürür.
  • Enerji verici özelliktedir.
  • Sindirime büyük ölçüde yardımcı olur.

Hiçbir zararı olmayan meyve ve sebze sularının bunlar ve bunlar gibi önemli birçok faydası bulunuyor.

Meyve ve Sebze Sularının Sağlığa Faydaları

Meyveler ve sebzeler birçok formda tüketilebilir. Posalı, posasız, çiğ, pişmiş ve sıvı şekilde. Her tüketim şeklinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Ayrıca her tüketim şeklinin de pratik olmak üzerinde etkisi bulunmaktadır. Günümüzde iş yaşamı, şehir yaşamı ve sosyal uğraşlar yemeklere ayrılacak vakti azaltmaktadır. Uzun uzun pişirilen sebze yemeklerini tüketmek her öğün mümkün olmamaktadır. Ayrıca meyve tüketiminin yapılması gereken öğünlerde meyveyi taşımaktansa o meyveden hazırlanmış suyu taşımak daha avantajlı hale gelmektedir. Mandalina ve elma gibi meyvelerde meyvenin tamamını yanımızda taşımak kolay olsa da bahse konu olan meyve ananas olduğunda durum biraz değişiklik göstermektedir. Bu sebepten ötürü meyve ve sebze sularının tüketilmesi en az meyve ve sebzelerin bütün halde tüketilmesi kadar yaygındır.

Sebzelerin ve meyvelerin posalı olacak şekilde tüketilmesi bağırsak fonksiyonlarına inanılmaz büyük katkılar sunar. İlgili sebze ve meyvelerin tüketilmesi sürecinde de posalarının içine katılmasına dikkat edilmelidir. Öncelikle meyve sularının sağlığa olan faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Vitamin ve mineral açısından oldukça zengindirler. Metabolizmayı düzenleyen birçok maddeyi içlerinde barındırırlar. Taze meyveden sıkılan meyve sularında ise besin değerleri açısından en ufak farklılık olmamaktadır.
  • Sıkma işlemi sırasında fiziki olarak parçalandıklarından dolayı sindirimleri daha kolay olmaktadır. Çiğneme ve yutma gibi fonksiyonlar büyük oranda ortadan kaldırılmaktadır. Bu sayede daha az enerji harcanarak daha fazla kalori elde edilmektedir.
  • Meyvelerin sıvı içeriği yüksek, katı içeriği düşük olarak tüketilmesi sayesinde kabızlık gibi problemler ortadan kalkmakta; sindirim sistemi dengelenmektedir.
  • Yanımızda taşıyamayacağımız ananas, karpuz gibi besinleri dışarda organik olarak tüketmek istediğimizde meyve suyuna dönüştürebiliriz. Bu sayede diyetlerde ve sağlıklı yaşamda daha etkin bir öğün yönetimi kurmuş oluruz.
  • Meyve sularının tüketimi sayesinde detoks etkisi sağlanabilir. Vücudun arınmasına faydalı olan meyve sularının tüketilmesi halinde, yeşilliklerle beraber detoks yapılabilir. Sebze suları da özellikle detoks yapmak isteyenlerin başvurduğu besinlerdir. Sebzelerin içerisinde yer alan vitamin, mineral ve fiziki yapılar tamamen vücuda aktarılabilir. Meyvelerde olduğu gibi posalarının da içilmesi gerekmektedir. Sebze sularının sağlığa olan faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Sebzeler şeker açısından oldukça fakirdir. Meyve suları gibi yoğun şeker içerme ihtimalleri düşüktür. Bu sebepten ötürü diyabet hastaları veya insülin direnci olanlar tarafından da sorunsuz olarak tüketilebilirler.
  • Sebze sularının düzenli tüketilmesi halinde bağışıklık sistemi güçlenir. Çeşitli bakterilere ve virüslere karşı koruma elde edilir. Ayrıca idrar yolları temizlenerek boşaltım sistemi tamamen sağlığa kavuşturulur.
  • Sindirilmesi zor olan sebzelerin sebze suyuna dönüştürülmesi sayesinde sindirim kolaylaşır. Bağırsaklar rahatlar ve genel olarak sindirim sistemi dengeye oturur.
  • Sebzelerden elde edilen liflerin günlük yaşam içerisinde efor sarf etmeden alınması mümkün olur.
  • Sebze sularının tüketilmesi sayesinde vücutta biriken toksinler oldukça kolay bir şekilde atılır. Detoks yapmanın temelinde sebze suları yatmaktadır. Ayrıca meyve veya sebze suyu fark etmeksizin kazanılan bazı faydalar da bulunmaktadır. Örneğin asitli ve kafeinli içeceklerin tüketimi azalmaktadır. Doğal meyve ve sebze sularının tüketilmesi sayesinde hazır meyve ve sebze sularına olan rağbet azalmaktadır. Hazır olan ürünlerdeki koruyuculardan vücudu uzak tutmak birçok faydanın dolaylı yoldan kazanılmasını sağlayacaktır.

Sebze ve meyveler ayrı ayrı değil de tek seferde makineden geçirilerek sıvı haline getirilebilir. Meyvelerin ve sebzelerin tek seferde içilmesi ile ikisinin ayrı ayrı sağlığa olan faydaları katlanarak artar.

Meyve ve Sebze Sularının Vücuda Etkisi

Hem meyveler hem de sebzeler vitamin ve mineral açısından oldukça zengin besinlerdir. Kalori açısından düşük değerlere sahip olmalarından dolayı hem kalori açısından zengin besinleri dengelemek hem de sağlıklı yaşamak amacıyla sık sık tüketilmeleri gerekmektedir. Vücuda alınan rafine şekerin oldukça olumsuz etkilerinden korunabilmek için de meyve tüketimi büyük bir zorunluluktur. Başta bitkisel kaynaklı proteinler olmak üzere sadece meyvelerden ve sebzelerden alınabilen; vücudun fonksiyonları üzerinde hayati öneme sahip olan bazı mineral ve vitaminler bulunmaktadır. Ayrıca bağırsakların sağlıklı çalışmak için ihtiyaç duyduğu liflerin sağlanabilmesinin yolu da büyük oranda sebze ve meyvelerden geçmektedir.

Sebze ve meyvelerin tüketilmesinde en efektif yol belki de meyve ve sebze sularıdır. Hem meyvelerin hem de sebzelerin içerisinde yer alan, sağlık açısından oldukça faydalı olan besinler su haline getirilmeleri sayesinde yüksek bir sindirim oranı ile kana aktarılabilir. Bu sayede çok az yorulan bağırsaklar daha iyi çalışmaya başlayabilir. Ayrıca tüketilen besinlerin sıvı ağırlık olmasından dolayı kabızlık gibi bazı olumsuz sindirim sistemi problemleri kolayca ortadan kalkabilir.

Sebzelerin ve meyvelerin vücuda olan faydalarının sular ile de sağlanabilmesi için posalı tüketim yapılması gerekmektedir. Bazı özel makineler sebzelerin ve meyvelerin posasını ayırarak atmaktadır. Bu tüketim tarzı daha lezzetli ve kolay olsa da sağlık açısından olumsuz etki oluşturmaktadır. Meyvelerin ve sebzelerin posaları bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde kritik bazı rollere sahiptir.

Her besinin fazla tüketiminde olduğu gibi meyve ve sebze sularının fazla tüketiminde de bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu gibi sorunların ortaya çıkmaması için ilgili tüketimlerin günün ve haftanın bazı öğünlerine serpiştirilmesi gerekmektedir. Meyve ve sebze sularının vücuda olan olumsuz etkilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Yoğun sıvı tüketiminden dolayı dışkının formunda değişimler olabilir. Cıvık dışkılama ile karşılaşılabilir.
  • Meyve suyu tüketimi fazla yapılırsa kan şekeri olması gerekenden daha hızlı yükselebilir. Bu durum insülin direnci geliştirebilir.
  • Beslenme alışkanlıklarının radikal ve istenmeyen bir biçimde değişmesine sebep olabilirler. Katı tüketim alışkanlığını kısıtladığı için bu suların tüketiminin mutlaka haftalık bir plana yayılması gerekmektedir.

Bunların dışında ciddi bir olumsuz etki oluşmaz. Dikkat edilmesi halinde bu gibi olumsuz etkilerin ortaya çıkma ihtimali de oldukça düşüktür. Bu zararlarına rağmen meyve ve sebze sularının vücuda olan faydaları çok daha fazladır. Kalori yönetimini, kan şekeri yönetimini, zayıflamayı ve diğer onca etkiyi ortaya çıkarır.

Meyve ve Sebze Sularının Zayıflamaya Etkisi

Sürekli kilo alma trendinde olanların veya halihazırda yüksek kiloya sahip olanların yapması gereken şeylerin başında diyet gelir. Ayrıca spor egzersizleri de kiloyu korumanın veya kilo vermenin destekleyicisidir. İyi bir diyetin temelinde yatan şey sağlıklı şekilde, kişinin ihtiyaçlarına uygun sürede yeteri kadar kilo vermektir. İşte bu amaçlar uğruna yapılan ise diyet menülerinin olabildiğince sağlıklı ve kaloriyi karşılayacak şekilde dizayn edilmesidir. Ayrıca öğün sayısı artırılarak kişinin ihtiyacı olan kaloriyi daha yayvan bir sürede alması sağlanır.

Diyet yaparken tüketilecek besinlerin genelde karbonhidrattan ve şekerden arınmış olması beklenir. Kalori miktarlarının az olması, lif miktarlarının ise yüksek olması arzu edilen diğer özelliklerdir. Alınması mecburi olan karbonhidratın daha kontrollü kaynaklardan alınması icap etmektedir.

Sebze ve meyve tüketimi tüm diyetlerin değişmezidir. Özellikle, tüketilen meyve sayesinde vücudun ihtiyacı olan az miktardaki şeker karşılanmaktadır. Bu sayede rafine şekere olan ihtiyaç ortadan kaldırılmaktadır. Sebze tüketimi sayesinde ise vücudun ihtiyacı olan protein, mineral ve vitaminler alınmakta; bağırsakların ihtiyaç duyduğu lif miktarı karşılanmakta ve son olarak böbreklere destek çıkılmaktadır. Özellikle protein ağırlıklı tüketimin olduğu, hızlı kilo verilen ve görece sağlıksız olarak değerlendirilen diyetlerde sağlığı korumak amacıyla tüketilmesi gerekenlerin başında sebzeler gelir.

Sebzeler ve meyveler kalori açısından oldukça düşük değerlere sahiptir. Buna rağmen vitamin, mineral ve diğer yararlı değerler açısından zengindirler. Genelde diyet listelerinin her öğününe bir sebze veya meyve yazılır. Hazırlanma biçimine göre değişmekle birlikte ara öğünlerde, ana öğünlerde yardımcı olarak veya ana öğünlerin ana yemeği olarak tüketilebilirler. Çiğ veya pişmiş şekilde tüketilmeleri mümkünken; sağlığa faydalarının en ideal şekilde alınabileceği bir diğer yöntem sıkılarak tüketilmelidir. Meyve ve sebzeler makineden geçirilerek sıkılır ve suya dönüştürülür. Bu fiziki değişim meyvelerin ve sebzelerin zayıflamaya olan etkisinde en ufak bir düşüşe sebep olmaz. Aksine, tüketim kolaylığı sağlaması; her yere taşınabilmesi gibi avantajlar sağladığı için zayıflama etkisini daha da hızlandırır.

Meyve ve sebze suları; özellikle de sebze suları vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu sayede hücrelerin daha verimli çalışması sağlanarak zararlı birikimlerin önüne geçilir. Başta yağ dokuları olmak üzere vücutta biriken suyun atılmasında da sebze suları kullanılabilir. Sebze sularının ve meyve sularının içerisindeki mineraller ödemleri çözmek konusunda oldukça başarılıdır. Kürler şeklinde tüketildiklerinde birkaç gün içerisinde dört – beş kilonun verilmesini sağlayabilirler. Vitamin ve minerallerle vücudu destekleyecek bu dört – beş kilonun sağlıklı şekilde verilmesini sağlarlar.

Kısacası, meyve ve sebze suları kilo verme sürecinde oldukça etkilidir. Vücudun tüm fonksiyonlarını koruma ve düzenleme konusunda başvurularak ilk kaynaklardır. Tüketilebilecek sebze ve meyve sayısının oldukça fazla olmasından dolayı diyet uygulayan herkesin damak tadına uyan bir meyve veya sebze suyu yapmak mümkündür. Bu sayede kimse kapsam dışında bırakılmaz, herkes sağlıklı şekilde kilo verebilir.

Meyve ve Sebze Sularında Malzeme Seçimine Dikkat Edilmesi

Aslında meyve ve sebze sularının hepsi oldukça faydalı. Ancak bazı rahatsızlıklar için bazı yiyecekler uygun olmayabilir. Örneğin mide rahatsızlıklarında domates, soğan ve benzeri özellikle asitli meyve ve sebzeler yanma veya şişkinlik yapabilir. Kendinize en uygun meyve veya sebze suyunu seçmeniz gerekmekte. Bunu yaparken doktorunuzdan ya da diyetisyeninizden de yardım alabilirsiniz. Eğer herhangi bir rahatsızlığınız yoksa ve diyetisyen ile görüşmüyorsanız size hangi meyve ve sebze sularının daha iyi geldiğine kendiniz karar vermeniz gerekecek. Sizde bir rahatsızlığa neden olduysa tüketmemeniz ya da bu konuda bir diyetisyene danışmanız en doğrusu olacaktır.

Meyve ve Sebze Suları Malzemeleri

Kendinize en uygun meyve veya sebzeyi belirledikten sonra geriye sadece suyunu hazırlamak kalacaktır. Bu konuda da doktorunuzdan ya da diyetisyeninizden görüş alabilirsiniz. Örneğin, kabızlık probleminiz varsa kayısı gibi meyvelerin suyunu tüketmeniz daha doğru. Kilo vermek için örnek olarak bir tarif vermek gerekirse, ıspanak ve avokado karışımını örnek verebiliriz. Bu karışımda kullanılması gereken malzemeler aşağıdaki gibidir;

  • 1 kâse ıspanak (yıkanıp doğranmış olmalı)
  • 1 adet avokado
  • 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
  • 1 su bardağı diyet süt ve
  • Buz küpleri

Meyve ve Sebze Suyu Yapılışı

Bu tarifin yapılışı için öncelikle bir blender gerekli. Sırasıyla süt, doğranmış olan ıspanak ve avokado blenderdan geçirilmelidir. Hepsi sıvı ve içilebilir bir kıvam alana kadar bu işlem tekrarlanır. Ardından içmek için bir bardağa alınır ve yine hazır bulunan buz küpleri de içerisine eklenir. Bu şekilde içmeye hazır olacaktır. Bu içeceğin soğuk olarak tüketilmesi gerekmekte.

Meyve ve Sebze Suları Diyetlerde Nasıl Kullanılmalıdır?

Sebze ve meyve suları diyetler için çok uygun besinlerdir. Birçok mineral ve vitamini içerisinde bulundurduğu gibi kolayca kilo vermeye, ödem ve toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur. Bu nedenle meyve ve sebze suları diyet programlarında sıklıkla kullanılmakta. Hatta bazı tarifler her günün sabahı hazırlanıp içilen tarifler. Buradan da yola çıkarak şöyle diyebiliriz; içilecek meyve veya sebze suyuna göre kullanım sıklığı ve kullanma saatleri değişir. Bazı tarifler her gün bazı tarifler ise birkaç günde bir uygulanır. Eğer bu suları kilo vermek amacı ile tüketiyorsanız, ne şekilde kullanılması gerektiğine karar vermenin en doğru yöntemi bir diyetisyene başvurmak olacaktır.

Diğer Meyve ve Sebze Suları Tarifleri

Muz ve Hindistan Cevizi Suyu Tarifi

Muz aslında kalori miktarı yüksek bir meyvedir. Ancak enerji verir. Bu karışım da kilo vermeyi sağlamak amacı ile hazırlanan bir karışımdır.

Muz ve Hindistan Cevizi Suyu Tarifi

  • Çekirdeksiz ve olgun bir avokadonun 4/1’i
  • Bir salatalığın 4/1’i
  • 1 kâse ıspanak (doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı çiğ kakao
  • 1 çay kaşığının 4/1’i kadar buğday çimi tozu
  • Dondurulmuş muz
  • 1 su bardağı Hindistan cevizi suyu

Hazırlanışı

Bir gece önceden hazırlanmış olan bir adet muz buzdolabının dondurucu bölmesine koyularak dondurulur. Ertesi gün tüm malzemeler sırasıyla Hindistan cevizi suyunun içerisine atılarak blender yardımı ile ya da mikserden geçirilerek içilecek kıvama getirilir. Ardından herhangi bir işlem yapmaya gerek yoktur. Karışım içilmeye hazır hale gelecektir.

Şeftali Karışımı

Bu karışım da oldukça lezzetli bir içecek halinde karşımıza çıkmakta. Kolayca hazırlanabilen bu karışım için de gereken malzemeler aşağıdaki gibidir.

  • 1 kâse soyulmuş ve doğranmış şeftali
  • 1 su bardağı yağsız (diyet) süt
  • 1 su bardağının yarısı kadar taze ananas suyu
  • 1 çay kaşığının yarısı kadar Hindistan cevizi yağı
  • Olgun bir muzun yarısı

Hazırlanışı

Şeftali diyet programlarının yaz aylarında vazgeçilmez bir meyvesi. Şeftali karışımı da metabolizmayı hızlandırmayı başarırken iştahı da azaltan bir karışımdır. Bu karışımın hazırlanışı da oldukça pratiktir. Ayrıca bu karışım içerisindeki tatlı meyveler nedeniyle de oldukça lezzetli.

Öncelikle süte diğer bütün malzemeler sırasıyla eklenir. Ardından blender yardımı ile süt ile karıştırılmış olan bütün malzemeler içilebilecek kıvama getirildikten sonra içerisine ister buz atarak ister yapıldığı anda bu eklemeden içilebilir.

WhatsappInstagram