Muzlu Yer Fıstığı Ezmesi


Muzlu Yer Fıstığı Ezmesi

Egzersiz sonrası ya da kahvaltılarınızda tercih edebileceğiniz çok özel bir tarif ile karşınızdayız. Muzlu yer fıstığı ezmesi, hem lezzetli olması hem de kişinin gündelik enerji ihtiyacınıza sorunsuz bir şekilde yanıt vermesi nedeniyle uzmanlar tarafından da çok fazla tavsiye ediliyor. Bu tarifin hazırlanması da gayet basit ve tüketmesi de oldukça keyifli.

Muz ve Yer Fıstığının Sağlığa Faydaları

Muz ve yer fıstığı beraber tüketildiğinde; özellikle de süt ile karıştırılarak tüketildiğinde vücuda oldukça faydalı olmaktadır. Tüketilen karışım sayesinde hem muzun hem de yer fıstığının sağlığa olan faydaları katlanarak artmaktadır. İki besinin de organik şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle muzun kış aylarında yoğun tüketimi sayesinde faydaları katlanmaktadır.

Muzun sağlığa olan faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Muz, vitamin ve mineral açısından çok zengindir. Ayrıca lif açısından da zengin olmasından dolayı bağırsak fonksiyonlarını korumaktadır. Protein, karbonhidrat, potasyum, B vitamini, C vitamini ve diğer besleyici maddeleri barındırmakta. Yağ ve sodyum değerlerinin sıfır olması hem sağlıklı beslenmek isteyenler için hem de diyet yapanlar için oldukça önemli bir etmendir. Ayrıca kısa sırada kalorisinin tamamını kana aktarır. Bu sayede diyetlerin ara öğünleri kolayca atlatılabilir.
  • Liflerinin geç çözünmesinden dolayı kan şekeri dengeli bir biçimde artar. Kan şekerinin düzenlenmesi ise kalp – damar sağlığını korur. Yani muz tüketiminin kalp – damar sağlığını koruduğunu söyleyebiliriz.
  • İçerisindeki potasyumdan dolayı ödemlerin çözünmesine yardımcı olur. Ayrıca başta kemik ve diş sağlığı olmak üzere birçok dokunun korunmasına yardımcı olur.
  • Demir açısından zengin olmasından dolayı kan hücrelerine daha fazla demirin bağlanmasını sağlar. Bu sayede kansızlık sorunu ortadan kalkar.

Yer fıstığının faydaları ise şunlardır:

  • Yer fıstığı kalori açısından oldukça zengindir. Bazı vitamin ve minerallerin ise yegane kaynağıdır. İçerisindeki vitaminler ve mineraller sayesinde sağlığı korur. Protein, yağ, magnezyum, potasyum, fosfor, sodyum ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Ayrıca çeşitli vitamin gruplarını da barındırmaktadır.
  • İçerisindeki kalori miktarının yüksek olması ve bu yüksek kalorinin hızlıca kana karışmasından dolayı kan dolaşımını hızlandırır. Bu sayede cinsel isteksizlik sorunu ortadan kalkar.
  • Kalsiyum içermesinden dolayı kemik ve diş sağlığını korumaktadır.
  • Vücudun enerji seviyesini hızla yükselttiğinden dolayı halsizlik sorununa kısa süreli çözüm olmaktadır.
  • Fosfor içermesinden dolayı beyin fonksiyonlarının daha efektif çalışmasını sağlar. Özellikle hafıza üzerindeki etkileri oldukça olumludur.
  • İçerisinde yağlar kolesterol seviyesinin kontrol edilmesini sağlar. Bu sayede metabolik sendrom gelişme riski azalır.
  • Sindirim sisteminde ortaya çıkan hastalıkların önüne geçer. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon riskini azaltır. Ayrıca düzenli tüketimi halinde spesifik bazı kanser türlerini önlendiğine yönelik araştırma sonuçları mevcuttur.
  • Lifli olmasından dolayı bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Kan şekerini kontrol altında tutarak insülin direnci gelişme ihtimalini azaltır. Yani ikisi de oldukça faydalı besinlerdir. Beraber tüketilmeleri halinde sağlığa olan faydaları katlanarak artar. Özellikle ara öğünlerde beraber tüketilmeleri halinde kilo vermeye yardımcı olurlar. Bu sayede de dolaylı yoldan da olsa vücut sağlığını korurlar.

Muzlu Yer Fıstığı Malzemeleri

  • 1 adet dondurulmuş muz
  • Yarım fincan pirinç sütü
  • 50 gram ıspanak
  • 1 çorba kaşığı hemp proteini

Muzlu Yer Fıstığı Yapılışı

Muzu soyup dilimledik sonra dondurma işlemi biraz uzun sürecek ancak 2 saat kadar buzlukta beklettiğimiz takdirde yeterli seviyeye ulaşıyor. Donmuş olan buzu diğer malzemeler ile birlikte bir kaba koyup karıştırıyoruz. Karıştırma işlemini daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde gerçekleştirmek için blendırı tercih edebilirsiniz. Yeterli kıvama geldiği takdirde karışımı tüketebilirsiniz. Oldukça lezzetli ve gerçek bir enerji deposu olması nedeniyle kahvaltılarımızda da yer verebileceğimiz bu karışımı sizler de evlerinizde kolayca hazır edebilirsiniz.

Muzlu Yer Fıstığı Özellikleri

Yağ depolanma ihtimalini azaltan ve yağları vücuttan uzak tutan muzlu yer fıstığı, aynı zamanda sahip olduğu protein bakımından da oldukça zengin bir kimlik ortaya koyuyor. Kan basıncını dengeler ve yağ yakımında da önemli bir rol üstlenir. 2 çorba kaşığı ezmede yaklaşık olarak 1190 kalori, 10 gram protein ve 8 gram karbonhidrat bulunuyor. Birçok üründen elde edemeyeceğiniz enerjiyi tek bir karışımdan elde etmek mümkündür.

Enerji kaybının önüne geçer ve sporcular için de önemli bir besin kaynağıdır.

Yatmadan önce tüketilmesi tavsiye ediliyor ve uyku esnasında yağ yakıcı özelliği daha güçlü bir şekilde devreye giriyor.

Vücudun günlük protein ihtiyacını da en iyi şekilde karşıladığını belirtmekte fayda var ve bu yüzden sporcular tarafından çok daha fazla tercih ediliyor.

Muzlu Yer Fıstığı İçerisindeki Malzeme Seçimine Dikkat Edilmesi

Sizinle paylaştığımız tarifin dışına çıkmamanızı tavsiye ediyoruz. Yapacağınız herhangi bir ekleme besin değerlerini düşürebilir ve istediğiniz sonucu da vermeyebilir. Malzeme seçiminde dikkatli olmak bu yüzden büyük önem taşıyor ve amatörce hazırlanacak bir karışım yerine uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir karışımı tüketmek de çok daha doğru olacaktır.

Muzlu Yer Fıstığı Diyetlerde Nasıl Kullanılmalıdır?

Şekersiz çay, 1 dilim kepek ekmeği ve muzlu yer fıstığı ile kahvaltı için adımlarınızı atabilirsiniz. Öğle yemeğinde ise iki bardak su ve 3 yemek kaşığı muzlu yer fıstığı ezmesi ile güne devam etmelisiniz. Akşam yemeğinde ise 1 kâse yoğurt, 2 yemek kaşığı muzlu yer fıstığı ezmesi sizleri tok tutacaktır.

Diyet Fıstık Ezmesi Tarifi

Malzemeler

  • ¼ kg yer fıstığı(tuzsuz)
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • ¼ çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 2 dilim muz

Yapılışı

Kabuklu fıstıklarımızı soyduktan sonra robot yardımı ile püre kıvamına getiriyor ve diğer malzemeleri de bir kapta birleştirerek karıştırıyoruz. Karışımı dolapta bekletip hafif donmasını sağladıktan sonra ezmemiz hazır hale geliyor.

Muzlu Yer Fıstığı Nasıl Tüketilmelidir ?

Hem muz hem de yer fıstığı sağlığa oldukça faydalıdır. Diyet yapılmasa dahi sağlığı korumak amacıyla düzenli olarak tüketilmeleri gerekmektedir. İkisinin de vücudun kritik fonksiyonlarına büyük katkıları vardır. Beraber tüketilmeleri halinde etkilerini artırmakta; birbirlerinin eksik kaldığı alanları tamamlamaktadır. Özellikle tat uyumu açısından da oldukça iyi bir ikili olmaları, günlük bazda muzlu yer fıstığı tüketimini artırmaktadır.

Ülkemiz muzun üretildiği doğal bir bölge değildir. Sonradan geldiği için ülkemizde üretilen muzlar vitamin ve mineral açısından daha değişkendir. Muzun asıl üretildiği bölgelerde genelde kış aylarında verim alınır. Yani muzun kış aylarında tüketilmesi gerekmektedir. Yer fıstığına ise her mevsimde ulaşmak mümkündür. Yani muzlu yer fıstığı tüketiminin sağlığa olan faydalarını tam olarak alabilmek için kış aylarında tüketim yapılması gerekir.

Diyetlerde ve sağlıklı beslenme sürecinde vücuda alınacak kalorilerin hesaplanması gerekir. Ayrıca eksik olması muhtemel vitamin ve mineraller açısından da bu duruma dikkat edilmelidir. Muzlu yer fıstığı bir ara öğünde tüketildiğinde vücudun o anlık kalori ihtiyacının tamamını karşılayacak niteliktedir. Ayrıca lifli yapılarından dolayı kan şekerinin yavaş yavaş artıp azalmasına sebep olurlar. Yani muzlu yer fıstığının bir ara öğünü atlatmak amacıyla tüketilebileceğini söyleyebiliriz.

Kilo almak amacıyla yapılan diyetlerde ara öğünlerin tamamında muzlu yer fıstığı tüketimi yapılabilir. Ayrıca gece yatmadan önce de muzlu yer fıstığı tüketilmesinde fayda vardır. Bu sayede vücuda giren kalori miktarı normal miktarın yüzde yirmi fazlasına kadar kolayca çıkarılabilir.

Muzu ve yer fıstığını bağlayarak daha tatlı hale getirilebilecek karışım ise şu şekilde hazırlanır:

  • Yarım litre organik süt dondurucuya atılır ve tamamen dondurulur.
  • Bir adet organik muz alınarak mutfak robotunun içerisine atılır.
  • Elli gram yer fıstığı da robotun içerisine atılır.
  • Dondurulan süt kabından çıkarılarak mutfak robotuna atılır ve kıvamlı bir sıvı haline gelene kadar makineden geçirilir.
  • Bu karışım sayesinde hem muzun hem yer fıstığının hem de sütün faydaları yüksek emilim oranları ile vücuda alınabilir. Muzlu yer fıstığının tüketilmesinde uygulanabilecek en lezzetli tarif budur. İsteğe göre karışımın içerisine bir miktar bal veya tarçın da katılabilir.