Sirke ile Zayıflama

Yazar: Uzm. Diyetisyen Tuğba Yaprak
Sirke ile Zayıflama
Sirke ile Zayıflama

Sirke, eski çağlardan günümüze hem yemeklerde ve salatalarda tat ve aroma vermesi için hem de birçok hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır. Hemen hemen her meyvenin fermentesiyle sirke elde etmek mümkündür. En çok bilinen ve kullanılan sirke çeşitleri; elma, üzüm, balsamik, kırmızı şarap, ayva, bal, ardıç, hurma, nar, beyaz şarap, kayısı, yaban mersini, çilek ve karanfilden elde edilen sirkelerdir.

Sirkenin türü ne olursa olsun, yapılan araştırmalarla sağlık üzerindeki birçok olumlu etkilerini kanıtlanmıştır. İçinde bolca C vitamini, potasyum, kalsiyum ve sodyum barındıran sirke doğal bir antibiyotiktir ve hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için kullanılabilir. Özellikle boğaz ağrılarında elma ve üzüm sirkeleriyle gargara yapılması, boğaz yüzeyindeki mikroorganizmaların yok olmasını sağlayacaktır. Ayrıca bal sirkesi de boğaz ağrısının tedavisinde kullanılmaktadır. Yapılan birçok bilimsel araştırma sonucunda, elma, nar ve üzüm sirkelerinin insülin direncini azalttığı kanıtlanmıştır. Aynı zamanda kan şekeri düzeylerinde anlamlı düşüşler sağlamaktadır. Bu nedenle diyabet hastalarının tedavilerinde elma sirkesinin kullanımı önerilmektedir. Aynı zamanda insülin direncinin komorbiditesi olan obezite tedavisinde de sirke kullanılabilir. İnsülin duyarlılığı arttıkça kişinin yeme atakları azalacak ve bu sayede kilo kaybı sağlanacaktır.

Sirke içinde enzimler, organik maddeler ve bitkisel asitler barındırır. Toksin ve ödem atıcı yönüyle de vücuttan fazla sıvıyı atar bu sayede detoks etkisi yaratır. Vazodilatör etkisi sayesinde damarlarda genişleme sağlar. Kandaki yağın, trigliserit ve kolestrolün daha kolay sindirlmesini sağlar, lenf ve karaciğer yoluyla ve böbrekler aracılığıyla vücuttan atılmasında yardımcı olur.

Kendine has tadı ve kokusu olduğu için sirke türlerinin kullanımı kişiden kişiye göre değişmektedir.

Örneğin; balsamik sirke Dünya’da en çok tüketilen ve pahalı sirkelerindendir. Yıllandıkça aroması daha da güzelleşir. Kırmızı şarap sirkesinin ise en belirgin faydalarından biri kolesterolü dengelemektir. Aynı zamanda damar tıkanıklığını önlemede şaraptan daha etkilidir.

Sirkenin Zayıflatıcı Etkisi

Sirke belirli meyvelerin mayalanması sonucu elde edilir. Mayalanmanın sonlandırılmasıyla elde edilen sirke hem hazırlandığı meyvenin faydalarını hem de mayalı bir içecek olmasının faydalarını üzerinde taşır. Zayıflama amacıyla genelde elma sirkesi kullanılmaktadır. Elmanın metabolizma üzerinde olan etkileri, elma sirkesini de aynen aktarılmıştır. Mayalanmış olmasından dolayı elmadaki zayıflatıcı etkinin daha fazla olduğu söylenebilir.

Elma sirkesi sıvı formda olmasından dolayı daha çabuk sindirilmektedir. İçerisindeki aktif maddelerin kana karışma hızı çok yüksek olduğundan dolayı metabolizma anlık olarak çok hızlanmaktadır. Özellikle hızlı kilo verilmesi gereken dönemlerde düzenli elma sirkesi tüketimi sayesinde ciddi miktarda kilo verilmektedir.

Elma sirkesinin ve genel olarak sirkelerin bir diğer özelliği ise ödem çözmeleridir. Vücutta bulunan kiloların büyük bir bölümünü tutulan sular oluşturur. Bu ödemler karbonhidrat yapılarının etrafında kümelenirler. Sirke içildikten ya da bir şekilde tüketildikten sonra suyun tutulmasına sebep olan karbonhidratların yakılmasını sağlar. Tutunacak karbonhidrat kalmadığında, karbonhidratın etrafındaki sular da vücuttan atılır. Böylece çok hızlı şekilde kilo verilir.

Atılacak suyun kalmadığı durumlarda ise metabolizma yağ dokularını yakmaya başlar. Sudan sonra en büyük kütleyi oluşturan yağ dokuları su kadar hızlı olmasa da büyük bir hızda yakılır. Ayrıca kilo vermenin tamamlanmasının ardından azaltılan bir dozda elma sirkesi kullanılırsa vücudun yağ biriktirme kapasitesi düşürülmektedir.

Elma sirkesinin sıvı formda olması tüketilmesini kolaylaştırmaktadır. Çeşitli salatalara, yemeklere veya içeceklere katılması kolaydır. Özellikle bal ile karıştırılarak tüketilmesi halinde metabolizmayı daha çok hızlandırmaktadır. Bağırsak florasını düzenlemesinden dolayı kilo vermenin yanında sağlığı da korumaktadır. Özellikle sindirim sistemi problemlerinin ortadan kaldırılmasında, cilt problemlerinin giderilmesinde ve bazı hastalıkların geçirilmesinde elma sirkesi başta olmak üzere diğer sirke türleri de kullanılmaktadır.

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Başta elma sirkesi olmak üzere birçok sirke türü günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır. Bazen yemeklere lezzet vermek, bazen zayıflamak bazen de hastalıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Sirkenin ham maddesi olan meyvenin özellikleri sirkeye dönüşme sürecinde katlanarak artar. Sirkeyi oluşturan asit sağlığa faydalıdır. Ayrıca doğan antiseptik olarak bilinen sirke, mayalanma süreci dahilinde ekstra bazı özellikleri de bünyesine katar. Sirke tüketimini binlerce yıl geriye dayanmaktadır. Tarihi şaraptan da eskidir. İnsanlığın bazı hastalıkların üstesinden gelmesinde büyük faydası dokunmuştur. Sirkenin, özellikle de elma sirkesinin sağlığa olan faydalarını ve vücuda olan etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İçerisindeki antioksidanlar ve yararlı asit sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ise başta mevsimsel hastalıklar olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkma riskini düşürür.
  • Oksijenin en olumsuz etkilerinden birisi olan oksitlenme sürecini engelleyen antioksidanlar barındırır. Böylece hücre hasarlanmalarını büyük oranda engeller.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında asitli yapısı sayesinde bakteri ve virüslerin yaşayacağı alanları ortadan kaldırır. Bakterilere bağlı hastalıkların oluşma riskini büyük oranda düşürür.
  • Kan basıncı üzerinde etkisi bulunmaktadır. Eğer tansiyon hastası iseniz sirke tüketmeniz tavsiye edilmez. Düşük tansiyon durumlarında ise sirkenin tüketimi sayesinde tansiyon dengelenir.
  • Enerji üretim sürecini etkiler. Hücrelerin, kapasitelerinin üzerinde çalışmasını sağlar. Halsizlik durumunda tüketilirse kişiyi bir anda enerjik bir ruh haline sokar.
  • Asit içeriği sayesinde çözünmüş kan yağlarını kontrol eder. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü dengede tutarak metabolizmayı korur.
  • Az miktarda ve dengeli tüketilmesi halinde sindirim sistemini düzenler. Başta reflü olmak üzere gastrit ve ülserin belirtilerini hafifletir.
  • Dışsal travmalar sonucunda ortaya çıkan bazı yaraların ve yanıkların tedavisinde, dışardan uygulanmak suretiyle kullanılabilir. Yaraların ve yanıkların iyileşme hızı artırır.
  • Vücuttaki ödemleri çözmesinden dolayı düzenli tüketimi halinde ciddi miktarda kilo verilmesine sebep olur. Bu özelliği sayesinde hızlı kilo verdiren diyetlerin değişmez parçasıdır.
  • Mikrop kırıcı özelliği vardır. Sebze, meyve ve vücutla temas eden herhangi bir şeyin sirke ile silinmesi ya da yıkanması halinde mikrop kalmayacaktır.
  • Asitli yapısı eklem bölgelerinde ve kas dokularında ortaya çıkan iltihaplı ağrıların ortadan kalkmasını sağlar.
  • Damarlardaki yağ tutumunu engeller. Bu sayede damarlar daha esnek hale gelir ve kan basıncı düzelir. Bu açısından kalp – damar sağlığını koruduğunu ve bu bölgelerde ortaya çıkabilecek hastalıkların riskini düşürdüğünü söyleyebiliriz.

Bunlara ek olarak onlarca fayda daha sayılabilir. Sirkenin ana maddesine göre sağlığa olan faydalar değişkenlik gösterebilir ancak genel hatları ile sirkenin sağlığa faydaları bunlardır.

Sirkenin Zayıflatıcı Etkisi

Sirke belirli meyvelerin mayalanması sonucu elde edilir. Mayalanmanın sonlandırılmasıyla elde edilen sirke hem hazırlandığı meyvenin faydalarını hem de mayalı bir içecek olmasının faydalarını üzerinde taşır. Zayıflama amacıyla genelde elma sirkesi kullanılmaktadır. Elmanın metabolizma üzerinde olan etkileri, elma sirkesini de aynen aktarılmıştır. Mayalanmış olmasından dolayı elmadaki zayıflatıcı etkinin daha fazla olduğu söylenebilir.

Elma sirkesi sıvı formda olmasından dolayı daha çabuk sindirilmektedir. İçerisindeki aktif maddelerin kana karışma hızı çok yüksek olduğundan dolayı metabolizma anlık olarak çok hızlanmaktadır. Özellikle hızlı kilo verilmesi gereken dönemlerde düzenli elma sirkesi tüketimi sayesinde ciddi miktarda kilo verilmektedir.

Elma sirkesinin ve genel olarak sirkelerin bir diğer özelliği ise ödem çözmeleridir. Vücutta bulunan kiloların büyük bir bölümünü tutulan sular oluşturur. Bu ödemler karbonhidrat yapılarının etrafında kümelenirler. Sirke içildikten ya da bir şekilde tüketildikten sonra suyun tutulmasına sebep olan karbonhidratların yakılmasını sağlar. Tutunacak karbonhidrat kalmadığında, karbonhidratın etrafındaki sular da vücuttan atılır. Böylece çok hızlı şekilde kilo verilir.

Atılacak suyun kalmadığı durumlarda ise metabolizma yağ dokularını yakmaya başlar. Sudan sonra en büyük kütleyi oluşturan yağ dokuları su kadar hızlı olmasa da büyük bir hızda yakılır. Ayrıca kilo vermenin tamamlanmasının ardından azaltılan bir dozda elma sirkesi kullanılırsa vücudun yağ biriktirme kapasitesi düşürülmektedir.

Elma sirkesinin sıvı formda olması tüketilmesini kolaylaştırmaktadır. Çeşitli salatalara, yemeklere veya içeceklere katılması kolaydır. Özellikle bal ile karıştırılarak tüketilmesi halinde metabolizmayı daha çok hızlandırmaktadır. Bağırsak florasını düzenlemesinden dolayı kilo vermenin yanında sağlığı da korumaktadır. Özellikle sindirim sistemi problemlerinin ortadan kaldırılmasında, cilt problemlerinin giderilmesinde ve bazı hastalıkların geçirilmesinde elma sirkesi başta olmak üzere diğer sirke türleri de kullanılmaktadır.

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Başta elma sirkesi olmak üzere birçok sirke türü günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır. Bazen yemeklere lezzet vermek, bazen zayıflamak bazen de hastalıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Sirkenin ham maddesi olan meyvenin özellikleri sirkeye dönüşme sürecinde katlanarak artar. Sirkeyi oluşturan asit sağlığa faydalıdır. Ayrıca doğan antiseptik olarak bilinen sirke, mayalanma süreci dahilinde ekstra bazı özellikleri de bünyesine katar. Sirke tüketimini binlerce yıl geriye dayanmaktadır. Tarihi şaraptan da eskidir. İnsanlığın bazı hastalıkların üstesinden gelmesinde büyük faydası dokunmuştur. Sirkenin, özellikle de elma sirkesinin sağlığa olan faydalarını ve vücuda olan etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İçerisindeki antioksidanlar ve yararlı asit sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ise başta mevsimsel hastalıklar olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkma riskini düşürür.
  • Oksijenin en olumsuz etkilerinden birisi olan oksitlenme sürecini engelleyen antioksidanlar barındırır. Böylece hücre hasarlanmalarını büyük oranda engeller.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında asitli yapısı sayesinde bakteri ve virüslerin yaşayacağı alanları ortadan kaldırır. Bakterilere bağlı hastalıkların oluşma riskini büyük oranda düşürür.
  • Kan basıncı üzerinde etkisi bulunmaktadır. Eğer tansiyon hastası iseniz sirke tüketmeniz tavsiye edilmez. Düşük tansiyon durumlarında ise sirkenin tüketimi sayesinde tansiyon dengelenir.
  • Enerji üretim sürecini etkiler. Hücrelerin, kapasitelerinin üzerinde çalışmasını sağlar. Halsizlik durumunda tüketilirse kişiyi bir anda enerjik bir ruh haline sokar.
  • Asit içeriği sayesinde çözünmüş kan yağlarını kontrol eder. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü dengede tutarak metabolizmayı korur.
  • Az miktarda ve dengeli tüketilmesi halinde sindirim sistemini düzenler. Başta reflü olmak üzere gastrit ve ülserin belirtilerini hafifletir.
  • Dışsal travmalar sonucunda ortaya çıkan bazı yaraların ve yanıkların tedavisinde, dışardan uygulanmak suretiyle kullanılabilir. Yaraların ve yanıkların iyileşme hızı artırır.
  • Vücuttaki ödemleri çözmesinden dolayı düzenli tüketimi halinde ciddi miktarda kilo verilmesine sebep olur. Bu özelliği sayesinde hızlı kilo verdiren diyetlerin değişmez parçasıdır.
  • Mikrop kırıcı özelliği vardır. Sebze, meyve ve vücutla temas eden herhangi bir şeyin sirke ile silinmesi ya da yıkanması halinde mikrop kalmayacaktır.
  • Asitli yapısı eklem bölgelerinde ve kas dokularında ortaya çıkan iltihaplı ağrıların ortadan kalkmasını sağlar.
  • Damarlardaki yağ tutumunu engeller. Bu sayede damarlar daha esnek hale gelir ve kan basıncı düzelir. Bu açısından kalp – damar sağlığını koruduğunu ve bu bölgelerde ortaya çıkabilecek hastalıkların riskini düşürdüğünü söyleyebiliriz.

Bunlara ek olarak onlarca fayda daha sayılabilir. Sirkenin ana maddesine göre sağlığa olan faydalar değişkenlik gösterebilir ancak genel hatları ile sirkenin sağlığa faydaları bunlardır.

Sirkenin Daha Kolay Kullanımını Sağlayacak Püf Noktalar

  • Bir bardak portakal, greyfurt ya da ananas suyuna, iki yemek kaşığı elma sirkesi ve bir yemek kaşığı bal ve biraz tarçın katarak bu karışım her yemekten önce tüketilebilir. Yağların yakımında yardımcı olur aynı zamanda kan şekeri seviyelerini düzenler.
  • Mide probleminin olmadığı durumlarda, yemeklerden önce 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı bal ve birkaç damla limon ile karıştırarak tüketilebilir. Hem iştahı baskılar hem de yağ yakmada yardımcı bir içecektir.
  • 1 fincan sirke ile ince doğranmış soğan ve sarımsak, bir miktar su ile 3 çay kaşığı zeytinyağı karıştırılarak salatada kullanılabilir. Salatayı lezzetlendirirken aynı zamanda antibiyotik etkisi yaratacaktır.
  • Bir fincan sirkeye iki bardak su, bir çay kaşığı bal, bir tatlı kaşığı limon suyu, bir yemek kaşığı ince doğranmış kuru kayısı, kuru üzüm, bir çay kaşığının yarısı kadar tarçın katılır ve bu karışım iyice karıştırılıp içilebilir.
  • Patates, havuç, soğan, tuz, süzme yağ ve sirke ekleyerek lezzetli bir yemek yapılabilir.

Belirli sirke kürleri uygularken gün içerisinde yeterli miktarda su içmek önemlidir. Sirke kürü kilo kaybında tek başına etkili olmayacaktır. Mide problemlerinin yaşanmaması için, sirke kürleriyle birlikte uygulayacak kişiye özel bir beslenme tedavisi önerilmelidir. Bu sayede kalıcı olarak kilo kaybı sağlanabilir.

WhatsappInstagram