Tüp Mide Ameliyatı


Tüp Mide Ameliyatı

Yıllarca diyet denemiş bir türlü sonuç alamamış , kilolarından kurtulamayan kiloları yüzünden sağlık sorunu yaşayan morbid obezlere uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Midenin yemek borusu ile birleşen kısmından başlanarak on iki parmak bağırsağına kadar olan kısmının tüp şeklinde kesilerek alınmasıyla oluşan bir ameliyattır. Laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatta karına 5 adet minik delik açılarak gerçekleşir.

Kimler Tüp Mide Ameliyatı Olabilir?

Tüp mide ameliyatı, VKI 40 ve üzeri olan kişilere uygulanmakla birlikte VKI 35 ve üzeri olup yandaş hastalıkları (şeker,kalp eklem rahatsızlığı vb) olan kişilere uygulanabilir. Hastanın beden kitle indeksi öncelikle baz alınır ardından birtakım tahliller yapılarak kişinin ameliyata uygun olup olmadığı belirlenir.

Tüp Mide Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Yaklaşık olarak 100-150 dakika sürmektedir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Kadar Kilo Verilir?

Ameliyattan sonra kişinin diyetine ve egzersizine uyma durumuna göre kişi 12-15 ay içerisinde kilosunun %40 ila %90 nını kaybetmektedir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Normal Yaşantıya Ne Zaman Dönülür?

Ameliyattan sonra 2-3 gün hastanede kontrol altında tutulması uygun görülmektedir. Ameliyat günü kişi ayağa kaldırılarak yürümeye başlayabilir. 1 hafta sonrasında işine ve normal yaşantısına devam edebilir.

Tüp Mide Komplikasyonları Nelerdir?

Ameliyat sonrası kaçak ve emboli riski olmaktadır. Bu olasılık her ameliyatta olan kadar küçük olsa dahi iyi bir gözetim ile önüne geçilebilecek bir durumdur.

Tüp Mide Sonrası Beslenme Dönemi

Hasta ilk 2 gün sadece serum ile beslenir. 2. Günün sonunda mavi sıvı içirilerek kaçak testi yapılır. Kaçak testini geçen hastalar Su ,meyve suyu gibi berrak sıvılar ile beslenmeye başlayabilir.

Ameliyattan sonra ilk 15 gün sıvı dönemidir. Bu dönemde hasta et suyu , tavuk suyu , kemik suyu gibi berrak tanesiz yağı süzülmüş çorbalar , taze sıkılmış meyve suları , protein içecekleri , ayran ve laktozsuz süt ile beslenebilir. Bu dönemde su tüketimi de önemlidir. 1-1.5 litre su tüketimine özen gösterilmelidir.

Ameliyattan sonra 15.-30 Günler arası ise püre dönemidir. Bu dönemde en önemli şey katı-sıvı ayrımıdır. Yemek yemeden 30 dakika önce sıvı almayı kişi bırakmalı ardından yemek yedikten 30 dakika sonra sıvı almaya başlanmalıdır. Hasta artık taneli çorbalara kahvaltı da iyice ezilmiş peynir ve yumurta tüketmeye, öğle ve akşam yemeklerinde taneli çorbalara, püre haline getirilmiş et,tavuk, balık, köfte ara öğünlerde ise meyve ve yoğurt tüketmeye başlanılabilir. 30. gün ve sonrasında ise katı diyeti programına geçilmektedir. Bu dönem itibariyle susuz bir şekilde kuru baklagiller tüketilebilir. Salça, baharat, yağ, limon, sağan-sarımsak, domates gibi besinler 3. aya kadar tüketilmemelidir.

Sıvı Dönemi Örnek Beslenme Programı

  • Sabah: 1 çay bardağı tanesiz şekersiz komposto suyu

  • Ara Öğün: 1 çay bardağı protein içeceği

  • Öğle Yemeği: 1 çay bardağı kemik suyu

  • Ara Öğün: 1 çay bardağı protein içeceği

  • Akşam Yemeği: 1 çay bardağı et suyu

  • Ara Öğün: 1 çay bardağı laktozsuz yoğurttan yapılmış ayran

Püre Dönemi Örnek Beslenme Programı

  • Sabah : 1 adet haşlanmış yumurta beyazı

  • Ara Öğün: 1 çay bardağı protein içeceği

  • Öğle Yemeği: Blenderize edilmiş Tavuk suyu çorba

  • Ara Öğün: 1 çay bardağı laktozsuz yoğurttan yapılmış ayran

  • Akşam: 1 kutu iyice ezilmiş light ton balığı

  • Ara Öğün: 1 çay bardağı protein içeceği

Katı Dönemi Örnek Beslenme Programı

  • Sabah: 1 adet haşlanmış yumurta + 1 dilim light peynir

  • Ara Öğün: 1 çay bardağı light kefir

  • Öğle Yemeği: Salça ve baharat ilavesi yapılmamış ızgara köfte

  • Ara Öğün : 1 adet meyveli yoğurt -asitsiz meyveler tercih edilmelidir

  • Akşam Yemeği: Kıymalı/ tavuklu/ yumurta beyazı ilave edilmiş sebze yemeği

  • Ara Öğün: 1 su bardağı laktozsuz süt