Zencefille –Zerdeçalla Zayıflama


Zencefille –Zerdeçalla Zayıflama

Kış aylarını iyice hissetmeye başladığımız şu günlerde grip, soğuk algınlığı gibi şikayetler duymaya başladık bile. Doğanın bize sunduğu geçmişten günümüze kadar gelen ünlü bitkilerimiz de gün yüzüne çıktı böylelikle. Çaylara yemeklere dahi eklediğimiz bu bitkiler sadece gripte kullanacağımız şeyler değil elbette. En ünlülerden zencefil ve zerdeçalın vücuttaki diğer işlevlerine değineceğimiz bu yazıda bize sunduğu diğer faydalarını da göreceğiz.

Normal kan sirkülasyonunu korumanın yanında mide bulantı ve kusmalarına etkili olup, ağrı ve iltihabı azaltır, solunum yolu hastalıkları tedavisinde kullanılır. Balgam söktürücüdür, bağışıklık sistemini güçlendirir, kasları rahatlatır(sporcular için), sakinleştirici ve afrodizyak etkisi vardır, diyabet hastalarında kan şekeri düzenleyici etki gösterir. 2013’te yapılan bir araştırmaya göre bazı kadınlarda adet sancılarını azalttığı saptanmıştır. Mental sağlık açısından odaklanma probleminde etkilidir. Sindirim ve emilimde etki göstererek zayıflamada kullanılır.

Zencefil Özellikleri

Zencefil, hazımda kolaylık sağlar ve doğal yağ yakıcı denilebilir. İştah kontrolünü destekler. Ancak sadece çay içerisinde veya yemeklerde kullanarak, çeşitli kürlerle zayıflamak değiştirmediğiniz diğer alışkanlıklarınız yanında mümkün olmayacaktır. Gastrointestinal sisteminiz açısından oldukça faydalı bu besini yeterli miktarda kullanmak, zayıflama diyetlerinde ara öğünlerde tüketmek ödem atmada, sindirim sistemini hızlandırmada yardımcı olacaktır.

Zerdeçal Özellikleri

Şimdi sırada altın baharat olarak adlandırılan zerdeçal var. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sağlımız için de altın değerinde özelliklere sahip. Cildimizden kas ağrılarına, depresyona hatta kalp sağlığına kadar olumlu etkiler gösteriyor. Zerdeçalı düzenli tüketmek mide-bağırsak sağlığının korunmasında, sindirim sistemini hızlandırmada etkili olduğu görülmüştür. Zencefilde de bahsettiğimiz gibi tek başına zayıflama konusunda mucizevi etki yaratmamaktadır. Sürecinizi kolaylaştırıp, diyetinize ekleyeceğiniz bu baharatlarla zayıflamayı daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Diyetlere ve günlük hayata bu baharatları daha kolay nasıl alabiliriz, bunlar için de çeşitli kürler ve tarifler mevcut. Böylelikle tatlarını kendinize daha uygun hale getirebilirsiniz.

Zencefil ve Zerdeçalın Diyetteki Etkisi

Sağlıklı yaşam ve diyet yapma dönemlerinde beslenme alışkanlıklarında radikal değişimler yapılır. Hem bu değişimlerin desteklenmesi hem de vücuttaki olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması için bazı baharatların tüketilmesinde fayda vardır. Bu baharatların başında da zencefil ve zerdeçal gelmektedir. İkisi de insanlık tarihi kadar eski olan bu baharatlar vücudun dengeye gelmesi açısından oldukça faydalıdır. İkisinin de farklı faydaları olmakla beraber kesiştikleri noktalar da bulunmaktadır. Ortaya çıkardıkları tüm etkileri başta diyet dönemleri olmak üzere genel olarak vücudu destekleyici niteliktedir. Zencefilin faydalarını ve vücuda olan etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile birlikte mide ile bağırsak florası değişmeye başlar. Bazı bakteriler tamamen yok olurken bazılarının da sayısı artar. Bu durum sürekli kusma veya bulantı hissini bir süre için oluşturabilir. Bu dönemlerde motivasyonun bozulmaması için zencefil tüketilmesi gerekmektedir. Zencefil sayesinde bulantı ve kusma önlenir. Ayrıca bakterilerin fonksiyonlarındaki bu değişime bağlı olarak aşırı gaz üretimi de olabilir. Aşırı gaz üretimini engellemek ve ortaya çıkardığı sorunları gidermek için yine zencefil tüketimi yapılabilir.
  • Beslenme alışkanlıklarının radikal bir biçimde değiştirilmesi bağışıklık sistemini sarsabilir. Yeni alışkanlıklar ne kadar sağlıklı da olsa bir süre için vücudun desteklenmesi gerekmektedir. Bu aşamada zencefil devreye girer. İçerisindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Lifli yapısı sayesinde hem midenin hem de bağırsakların etkili çalışmasını sağlar. Çözünmeyen lifler açısından zengin olmasından dolayı içerisine eklendiği besinlerin çabuk parçalanmasını ve kana karışmasını engeller. Bu sayede kan şekerini kontrol altına alır.
  • Vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. Özellikle eklem bölgelerindeki ağrıların giderilmesinde bu durum çok önemlidir.
  • Tüketildikten sonra metabolizmayı hızlandırır. Eğer zencefil tüketildikten sonra kalori alımı yapılmazsa yağ yakımı hızlanır. Ayrıca gece yatmadan önce zencefil tüketildiği takdirde gece yakılan yağların miktar yüzde otuz artar.

Bunlara ek olarak onlarca faydasını daha saymak mümkündür. Diyet dönemlerinde vücudu desteklemek için zerdeçalla birlikte kullanılabilecek yegane baharat zencefildir. Asya mutfağından geliyor olmasından dolayı da damağımıza oldukça uygundur.

Zerdeçal da en az zencefil kadar yararlı bir baharattır. Zencefil ile kombine edilerek tüketilmesi halinde hem kendi faydaları hem de zencefilin faydaları katlanarak artar. Sağlıklı beslenme sürecinde olmazsa olmaz baharatlardan bir tanesidir. Zerdeçalın vücuda olan faydalarını ve etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İltihap oluşumunu engeller. Özellikle hareketsizlik dönemlerinde, kilo artışıyla beraber ortaya çıkan sorunların çözülmesinde; kilo vermek için yapılan diyetlerin desteklenmesinde etkilidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle mevsimsel hastalıkların iyileştirilmesinde etkili bir baharattır.
  • Sinir sistemini destekler. Stresi ve depresyonu azaltır. Beyin fonksiyonlarını destekleyerek kapasiteyi artırır.
  • Damarların esnekliğini korur. Damar içlerinde yağ birikimini engeller. Kalp ritmini dengede tutarak kalp – damar hastalıkları riskini büyük oranda azaltır.
  • İçerisinde aktif maddeler yardımıyla sindirim sisteminin dengeye girmesini sağlar. Emilimi yavaşlatarak kan şekerini ve kolesterolü düzenler.
  • Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakım sürecini tetikler. Bu sayede kilo verme sürecinin hızlanmasını sağlar.

İki baharatın vücuda olan faydaları ve etkileri genel olarak bunlardır. Kişiden kişiye göre değişen bazı spesifik faydaları olmakla birlikte tıp dünyasının en çok üzerine düştüğü üç – dört baharattan ikisi zerdeçal ve zencefildir. Çin tıbbında etkin olarak kullanılan bu iki baharatın diyet yapılan süre boyunca tüketilmesi; diyetten sonra da destekleyici etkilerinden dolayı zaman zaman tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Diyet dönemlerinde beraber tüketilmeleri sonucunda tokluk hissini artırırlar. Bunun sebebi, yapılarındaki maddelerin sindirimi yavaşlatıyor oluşudur. Tüketilen kaloriler çok daha uzun sürelerde kana sirayet ederler. Bu sayede mide şişmiş olmasına rağmen bağırsaklar yavaş emilim yaptığından dolayı kişi kalori alma ihtiyacı hissetmez. İki baharat sayesinde öğün sayıları düşürülebilir, öğün araları açılabilir. Böylece, normalde yüzde yirmi azaltılması gereken kalori yüzde otuz kadar azaltılabilir.

Zencefil ve Zerdeçal Nasıl Tüketilmelidir?

Hem zencefil hem de zerdeçal sağlığa faydalı iki baharattır. Kilo vermek amacıyla diyet yapılırken veya ideal kiloyu korumak amacıyla sağlıklı beslenirken ikisinin de yeterli miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Bu tüketim sayesinde vücut dengeli bir şekilde kilo vermekte; iki baharatın sağladığı faydalar sayesinde daha güçlü şekilde süreci tamamlamaktadır. Zencefilin ve zerdeçalın faydalarını tam olarak alabilmek için doğru şekilde tüketilmeleri gerekmektedir.

Zencefilin kokusu oldukça keskindir. Ufak bir miktarı bile aroma açısından oldukça zengindir. Bu iki özelliği zencefilin nasıl kullanılması gerektiğini belirler. Aromalı bir baharat olmasından dolayı neredeyse akla gelebilecek her türlü besinde kullanılır. Unlu ürünler, içecekler, şekerlemeler, çorbalar, soslar ve et yemekleri kullanım alanlarına verilebilecek örneklerdir. Zencefili tüm bu yemeklerde ve içeceklerde kullanılırken güdülen amaç şunlardır:

  • Çok keskin ve tatlı bir kokusu; kokusuna göre daha yumuşak bir tadı vardır. Yemeklere ve içeceklere kokusunun yanında tadını da vermesi için kullanılabilir. Ayrıca yanına eklendiği besinin sindirilme sürecini de hızlandırır. Bu durum da bağırsakların daha az yorulmasını sağlar. Yani kırmızı et gibi zor sindirilen besinlerin yanında sindirimi kolaylaştırmak için kullanılmaktadır.
  • İçerisine eklendiği sosun ya da yemeğin tadını baskın hale getirmektedir. Bu, yalnızca kendi tadını baskın hale getirmek şeklinde değil; yemeğin ana tatlarını baskın hale getirmek şeklindedir. Örneğin alkollü bir içkiye eklendiğinde alkolün tadını keskinleştirmektedir.
  • Bazı tatları keskinleştirmek için kullanılabileceği gibi tam tersine nötr hale getirmek ya da hafifletmek için de kullanılabilir. Zencefil kullanımı sayesinde şekerin baskın tadı hafiflemekte; damak rahatlamaktadır.

Zencefil en genel ve ülkemizdeki kullanımında bal ve diğer baharatlar ile karıştırılarak kullanılmaktadır. Bu kullanımdaki temel amaç mevsimsel hastalıkların ortadan kaldırılarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir. Zencefilin tüketiminin akşam öğünlerinde yoğunlaşması faydalıdır. Özellikle yatmadan önce zencefil tüketimi sayesinde yağ yakım hızı artar. Toz halinde, rendelenerek ya da küçük parçalar halinde kesilerek kullanılabilir.

Zerdeçal çok taze bir tada sahiptir. Tadı oldukça keskin olmakla birlikte kokusu da keskin ve kalıcıdır. Genelde amaç tadından veya kokusundan yararlanmak değil renginden yararlanmaktır. Zerdeçal içerisine eklendiği yemeği ya da içeceği kendi rengine çevirmektedir. Baskın bir renge sahiptir. Bu özelliğinden dolayı da renk katılmak istenen her türlü besinde kullanılabilmektedir. Genel olarak zerdeçal tüketiminde şu teknikler kullanılabilir:

  • Herhangi bir sıvının içerisine katılabilir. Bu sıvı su olabileceği gibi süt de olabilir.
  • Salataların içerisine çok az miktarda katılabilir.
  • Pilavın renklendirilip daha güzel bir sunum ortaya konmasında kullanılabilir.
  • Çay halinde içilebilir. Zencefil ve bal ile karıştırılarak etkisi artırılabilir.
  • Yemeklere, unlu ürünlere de katılabilir.

Zerdeçal zayıflamaya yardımcı olduğu kadar birçok hastalığın tedavisine de yardımcıdır. Asya ülkelerinde birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılmaktadır. Hangi şekilde kullanılırsa kullanılsın tıbbi faydalarından yararlanılabilir. Başta baş ağrısı olmak üzere sindirim sistemi sorunlarına da iyi gelmektedir.

Zencefil ve Zerdeçallı Yoğurt Kürü

Malzemeler

  • 4-5 yemek kaşığı light yoğurt
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1-2 damla limon

Hazırlanışı

Tarçın ve zencefili yoğurdun içerisine ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine birkaç damla limon sıkıyoruz Sabah, öğle ve akşam yemeklerinden 1-2 saat önce aç karnına tüketimi göbek bölgesinde incelme sağlar.

Zencefil ve Zerdeçal Kullanım Alanları

  • Kurabiye ve keklerde kullanacağınız zencefil farkında olmadan size tüketim kolaylığı sağlayacaktır.
  • Çay olarak tüketecekseniz içerisine bal, limon, tarçın atarak tadını değiştirebilirsiniz.
  • Balın içerisine zencefil ve zerdeçal tozunu karıştırarak sütünüze ilave edebilirsiniz.
  • Kahveden vazgeçemem diyenlerdenseniz bu latte tarifi tam size göre.

Zencefilli Latte Tarifi

  • 1 çay kaşığı soyulup, küçük doğranmış zencefil
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi şekeri
  • 2 çay kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 180 ml soya sütü

Hazırlanışı

Soya sütü haricindeki tüm malzemeleri blender yardımı ile karıştırıyoruz. Ayrı bir tencerede soya sütünü kaynatıyoruz. Karışımı sütün içine ilave ederek tüm malzemeleri harmanlayıp pürüzsüz kıvam alıncaya kadar karıştırıyoruz. Zencefili tüketmek için iyi bir alternatif örneği olabilir.

Göz ardı edilemeyecek kadar çok faydası olan bu besinleri hayatınıza almaya ne dersiniz? Yeterli miktarlarda kullanmaya özen göstererek tüketmeye başladığınız takdirde saydığımız etkileri görmeniz mümkün olacaktır.